Yandex Metrica

Fransa, Sahraaltı Afrika'da geri adım attı

Fransa, Sahraaltı Afrika'da geri adım attı

Fransa’nın Sahraaltı Afrika’da 7 yıldır devam eden ve dün sonra erdirileceği söylenen Barkhane Operasyonu, Fransa'nın kazancının kaybettiklerinin gerisinde kalmasından kaynaklandığı şeklinde değerlendiriliyor.

Dünya

23.01.2024, 17:33

Fransa’nın Sahraaltı Afrika’da 7 yıldır sürdürdüğü ve dün sonra erdireceğini duyurduğu Barkhane Operasyonu, 55 Fransız askerinin yaşamına ve milyonlarca avroya mal olurken bölgede güvenlik ve istikrar konusunda iyileşme sağlamadı.

Geçtiğimiz ay Ruanda halkından geçmişte yaşananlar için özür dileyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün de G7 Zirvesi öncesi düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Sahraaltı Afrika'da askeri varlığının derin bir dönüşümden geçmesinin parçası olarak "Barkhane Operasyonu"nu sonlandıracaklarını, takvimin bu ay sonunda açıklanacağını ifade etti.

ULUSLARARASI CAMİADAN ONAY ALMADAN 4 BİNDEN FAZLA FRANSIZ ASKERİ MALİ'DE KONUŞLANDIRILDI

Fransa, Mali’de 2012 yılında patlak veren siyasi istikrarsızlık ve bölgede faaliyette olan silahlı gruplara karşı uluslararası camiadan onay almadan Ocak 2013’te Serval Operasyonu'nu başlatarak, ülkede 4 binden fazla asker konuşlandırdı.

Duruma Afrika ülkeleri tepki gösterse de askerlerini çekmeyen Fransa, Temmuz 2014’te Serval Operasyonu'nu sonlandırdığını duyurdu fakat askerlerini Moritanya, Çad, Nijer ve Burkina Faso’ya da kaydırarak faaliyetlerini Barkhane Operasyonu adıyla bu kez Sahel bölgesine genişletti.

Boksit, uranyum, demir, altın ve petrol rezervi bakımından oldukça zengin olan Sahel'de konuşlanan askerler, ağır ve teknolojik ekipmanla donatıldı. Adını "Çöldeki hilal şeklindeki kum tepecikleri" anlamına gelen barkhaneden alan operasyon, Fransa’nın yurt dışındaki en büyük askeri varlığını oluşturuyordu. Eldeki bilgilere göre en az 5 bin 100 Fransız askerinin görev yaptığı ve 55 askerin öldüğü Barkhane Operasyonu’nun, Fransa’ya günlük maliyeti ise 1 milyon avro oldu.

TERÖR YA DA ŞİDDET OLAYLARINA ÇÖZÜM GETİRMEDİ

Düzenli G5 (Çad, Nijer, Mali, Burkina Faso ve Moritanya) orduları ile iş birliği içinde terör örgütü El Kaide, DEAŞ ve bağlantılı grupları Sahra Çölü'nden ve Nijer Nehri etrafından çıkarma misyonuyla hareket eden Barkhane askerleri Mali, Nijer ve Burkina Faso'da artan terör saldırılarını durduramadığı gibi çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıların da önüne geçemedi. Sayıları 1000'in üzerinde sivilin öldüğü terörö saldırıları yüzünden Tillaberi'de ilan edilen olağanüstü hâl 2017'den beri kaldırılamadı.

SEHEL HALKI FRANSA'NIN ASKERİ VARLIĞINDAN RAHATSIZ

G5 ülkeleri sakinleri de kendi şehirlerinde Fransız askerlerinin olaşmasından son derece rahatsız. Nijer’de 2019 ve 2020 yıllarında ülkedeki Fransız askeri varlığına yönelik defalarca protesto düzenlendi.

FRANSA'NIN KAYBI KAZANCINI GERİDE BIRAKTI

Diğer yandan Fransa’nın Barkhane Operasyonu’nun sonlandırarak bölgedeki askeri varlığını azaltma girişimi, "Fransız ordusunun kaybının kazancını geçtiği, kazanılması imkansız savaş bölgelerini geç kalmadan terk etme girişimi" olarak değerlendiriliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading