Yandex Metrica

Fransa'da emeklilik yaşı yükseltildi! Ülkede protestolar alevlendi

Fransa'da emeklilik yaşı yükseltildi! Ülkede protestolar alevlendi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesini öngören yasa tasarısına karşı Paris başta olmak üzere ülkenin birçok şehrinde protestolar yapılıyor.

Dünya

23.01.2024, 20:20

Fransa’da Başbakan Elisabeth Borne’un emeklilik reformu kapsamında emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamalarının ardından ülkenin birçok noktasında grevler başladı.

'Silah değil diplomasi' diyerek 18 yıllık görevini bıraktı! ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 'Gazze' istifası! 'Silah değil diplomasi' diyerek 18 yıllık görevini bıraktı! ABD Dışişleri... Haberi Görüntüle

TOPLU TAŞIMA DURMA NOKTASINA GELDİ  

Fransa’da Başbakan Elisabeth Borne’un açıkladığı emeklilik yasasının ardından yapılan grev çağrıları sonucunda başkent Paris başta olmak üzere ülkenin çeşitli noktalarında binlerce kişi protestolara katıldı. Borne’un emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren binlerce kişinin katılımıyla 200'den fazla protesto düzenlendi. Başkent Paris'teki Republique Meydanı’nda (Cumhuriyet Meydanı) toplanan binlerce protestocu sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilya, Toulouse kentlerinde de düzenlenen protestolara demir yolu ve kamu sektörü çalışanları katıldı. Protestolar nedeniyle toplu taşıma durma nokta geldi, bazı okullar ise tatil edildi.

Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Haberi Görüntüle

"HİÇBİR ŞEY BU KADAR ACIMASIZ BİR REFORMU HAKLI ÇIKARAMAZ"

Borne’un emeklilik yaşının 2030 yılına kadar 64'e çıkarılacağı yönündeki açıklamaların ardından ülkenin en büyük 8 sendikası 19 Ocak’ta 1 günlük grev çağrısında bulunmuştu. Sendika liderleriyle yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulunan Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) lideri Laurent Berger, "Hiçbir şey bu kadar acımasız bir reformu haklı çıkaramaz" ifadesini kullandı. Sendikalar, grevlerin uzun vadede emeklilik yasasına karşı güçlü bir hareket başlatmayı amaçladığını açıklamıştı. Parlamentonun alt kanadında oyları belirleyici olacak Cumhuriyetçiler Grubu’nun (LR) lideri Olivier Marleix, Borne'un açıklamalarına olumlu tepki vermişti. Kişilerin emeklilik yaşına yaklaştıklarında iş bulabilmelerini sağlamak için daha fazla çaba gösterilmesini isteyen Marleix, "Bizi duydular" demişti.




Loading