Yandex Metrica

Fransa barış masasını kıskandı: Erdoğan bir yönetici gibiydi

Fransa barış masasını kıskandı: Erdoğan bir yönetici gibiydi

Moskova ile Kiev'i bir araya getiren Dolmabahçe'deki tarihi zirve dünyada tartışılmaya devam ediyor. Özellikle iki başkent arasında yoğun bir temas trafiği yürüterek öncü rol oynamak isteyen ancak başarısız olan Fransa yakın takipte. Fransız basını bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvedeki tutumuna odaklandı. Le Figaro zirveyi ''Türk Cumhurbaşkanı bazen bir teknik direktör bazen bir yönetici gibiydi'' ifadeleriyle yorumladı.

Dünya

23.01.2024, 19:03

Rusya ile Ukrayna'yı bir araya getiren ve Rusya'nın çekilmeye başlamasıyla sonuçlanan tarihi Dolmabahçe zirvesini, dünya basını  yakından takip etti. Ancak süreçte etkisiz kalan Avrupalı aktörler, Türkiye'nin etkin arabulucuk rolünden rahatsız. 

Haniye-Erdoğan zirvesi dünya manşetlerini süsledi: İsrail basını kritik görüşmeyi işte böyle gördü: Siyasi sembolizm Haniye-Erdoğan zirvesi dünya manşetlerini süsledi: İsrail basını kritik görüşmeyi işte... Haberi Görüntüle

FRANSA BAŞARISIZ ARABULUCU

Taraflarla sürekli iletişim kanallarını açık tutmaya çalışan, Rus lider Putin ile diyalogda kalmak istediğini sıklıkla vurgulayan anca arabuluculuk çabası başarısızlığa uğrayan Fransa, Türkiye'nin rolünden rahatsız olan ülkelerin başında geliyor. 

O ülke Filistin'i resmen tanıdı: İki devletli çözüme vurgu yapıldı: Tek gerçek seçenek! O ülke Filistin'i resmen tanıdı: İki devletli çözüme vurgu yapıldı:... Haberi Görüntüle

''ERDOĞAN BİR TEKNİK DİREKTÖR VE BİR YÖNETİCİ GİBİYDİ''

Dolmabahçe görüşmeleriyle ilgili Le Figaro'da yayınlanan Anne Andlauer imzalı makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın süreçteki rolüne önemli atıflar yapıldı.  Makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan için Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ''vaftiz babası'' benzetmesi yapıldı. 

Cumhurbaşkanı'nın Özbekistan'a hareketinden sadece bir kaç saat önce, dünyanın gözünün çevrildiği müzakereleri gerçekleştirdiğini vurgu yapan Le Figaro, ''Türk Cumhurbaşkanı heyetlere bazen bir teknik direktör bazen bir yöneticiyi andıran  bir ses tonuyla hitap etti.'' ifadesini kullandı. 

Erdoğan'ın ''Tüm dünya sizden iyi haberler bekliyor''  sözlerini dikkat çekici bulan Le Figaro, ''Dört saatten kısa bir süre sonra, Kiev ve Moskova'dan gelen elçilerin gerçekten de açıklayacakları iyi haberler vardı'' ifadeleriyle Türkiye'nin süreç yönetimindeki etkin rolüne vurgu yaptı. 

''Türk tarafında mesaj açık: Recep Tayyip Erdoğan bu ihtilafın çözümünde kilit  rol oynamak istiyor'' görüşünün paylaşıldığı makalede, Cumhurbaşkanı'nın heyetlere 'sevgili dostlar' ifadesiyle hitap etmesine dikkat çekildi. 

Mavi Marmara 2... İsrail medyası 'Arkasında MİT var' diyerek duyurdu: Gazze kuşatmasını Türk filosu kıracak Mavi Marmara 2... İsrail medyası 'Arkasında MİT var' diyerek duyurdu:... Haberi Görüntüle

LIBERATION: KISKANÇ BİR KÜÇÜMSEME

Fransız Liberation gazetesi de Fransa'nın bütün çabalarına rağmen başaramadığı ancak Türkiye'nin İstanbul'da kurduğu çözüm masasıyla ilgili bir makale yayınladı. 

Fransa'daki yoğun kompleks duygusunu gözler öne seren o makalede, Dolmabahçe'deki tarihi zirveye yönelik küçümseyici ifadelere yer verildi. ''Küçük vaatler ve büyük beklentilerin günü''  başlıklı makalede, Türkiye'den gelen olumlu sinyaller ve Rusya'nın görüşmelerden hemen sonra açıkladığı çekilme kararının stratejik bir manevra olabileceğine dair kuşkulu ifadeler kullandı. 

ABD tehdidine karşı Rus sözü: Su-35S savaş uçakları Ortadoğu'ya gidiyor ABD tehdidine karşı Rus sözü: Su-35S savaş uçakları Ortadoğu'ya gidiyor Haberi Görüntüle

LES ECHOS: ÖNEMLİ BİR İLERLEME AMA...

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos da görüşmelere dair tam sayfalık değerlendirmede bulundu. Dolmabahçe görüşmesinin 10 Mart'ta bu yana yaşanan en kritik gelişme olduğuna vurgu yapan gazete,  görüşmelerden kısa bir süre sonra bir Rus taburunun geri çekilmeye başladığına işaret etti. 

Batılı başkentlerden gelen ve görüşmeleri olumsuz yorumlayan açıklamalara da yer veren Les Echos, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Rusya'nın  "ciddiyetinden" şüphe ettiğine dair açıklaması ile İngiliz Başbakan Boris Johnson'ın "Putin ve rejimini sözlerine göre değil, eylemlerine göre değerlendirmeliyiz'' sözlerine atıf yaparak itibarsızlaştırma korosuna geniş yer verdi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading