Yandex Metrica

Eşref Gani, ABD'de ateşkes çağrısı yaptı

Eşref Gani, ABD'de ateşkes çağrısı yaptı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, bugün, ABD'nin başkenti Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Gani, Taliban'ı ateşkes ve siyasi sürece çağırdı.

Dünya

23.01.2024, 21:57

Afganistan'da, ABD'nin askerlerini çekmesine eş zamanlı olarak Taliban'ın kontrol alanlarını artırması, Afgan hükümetini harekete geçirdi. 

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, bugün ABD'nin başkenti Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Taliban ve destekçilerinin, güç kullanmanın bir çözüm yolu olmadığını anlaması gerektiğini söyledi.

Görüşme sonrası bir basın toplantısı düzenlleyen Gani, Afganların güç kullanma karşısında asla teslim olmayacağını belirtti.

Taliban'ın ateşkes yaparak siyasi bir sürece girmesi gerektiğini ifade eden Gani, ''Taliban ve destekçileri, güç kullanmanın bir çözüm yolu olmadığını anlamalı.'' dedi.

Gani, siyasi anlaşmanın, savaşı sona erdirmek için nihai mekanizma olduğunu kaydetti.

Taliban'ın, savaş yolunu tercih ettiği takdirde Afgan halkını karşına alacağını dile getiren Gani, Afgan güvenlik güçlerinin ülke topraklarını savunma gücüne sahip olduğunu vurguladı.

Uluslararası Kabil Havalimanı'nın güvenliğine de değinen Gani, bu konuda Türkiye ve diğer bazı ülkelerle danışıldığını ve yakında bir karar verileceğini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray: 266 milyon dolarlık insani yardım ulaştırılacak

Toplantının ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ise, ABD'nin Afganistan'a yönelik güvenlik, kalkınma desteği ile diplomatik ve insani yardımını sürdüreceği belirtildi.

Afganistan'da artan Kovid-19 vakalarına dikkat çekilen açıklamada, ABD'nin Afganistan'a 3 milyon doz Johnson and Johnson aşısı bağışlayacağı ve bu aşıların sevkiyatı için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.

ABD'nin salgın ile mücadelesi için Afganistan'a ek yardımlar yapacağına da işaret edilen açıklamada, 266 milyon dolarlık insani yardımın da bu ülkeye ulaştırılacağı ifade edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading