Yandex Metrica

Esed rejimi, seçim tiyatrosuyla sadece kendisini kandırdı

Esed rejimi, seçim tiyatrosuyla sadece kendisini kandırdı

Suriye'de dün, Esed rejimi tarafından düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri tiyatro oyunlarını aratmadı.

Dünya

23.01.2024, 17:30

Suriye'de dün, Esed rejimi kontrolündeki bölgelerde Cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlendi. Rejimin resmi kanallarından yayımlanan görüntüler, seçimlerin herhangi bir demokratik ölçütten fersah fersah uzak olduğunu ortaya koydu.

Esed rejiminin resmi televizyonu SANA tarafından sosyal medyaya yüklenen görüntülerde, seçim sandıklarının oy kullanma kabinlerine değil kalabalığın ortasına konulduğu görülüyor.

Seçim merkezlerinin birinden sızdırılan bir videoda, sandık gözetmenleri gelen seçmenlere "Size kimi seçeceğinizi söylemem gerek yok" diyerek Beşşar Esed'e mühür basarak oy zarflarını seçmenlere veriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yayımlanan açıklamada ise seçimlerin gayrimeşru olduğu belirtilerek, Suriye'de meşru bir seçimin ancak 2254 sayılı BMGK kararı çerçevesinde yapılabileceği vurgulandı.

Rejim militanları oy sandıklarında

Esed rejimine bağlı militanların oy sandıklarında verdiği görüntüler ise aslında seçimlerin formaliteden de öte bir zaman kaybı olduğunu gösteriyor. Yıllardır, Esed'i koltukta tutmak için Suriye halkının yarısından fazlasını tehcir eden militanlar, oy pusulasına da kanla mühür bastı.

Rusya'nın sahadaki başlıca milis liderlerinden biri olan ve Halep, Hama ve İdlib gibi yerlerde büyük katliamlar işleyen "Kaplan" lakaplı General Süheyl el-Hasan, oy sandığına emrindeki militanlarla birlikte geldi.

 Sosyal medyada alay konusu

Sosyal medyada ise Suriyeli ve yabancı aktivistler, seçimleri alay konusu olarak işledi. Twitter hesabından seçimlerle ilgili bir anket yapan @basheer317 kullanıcı adlı bir aktivist, anketteki kim kazanır sorusuna Esed, Beşşar Esed, Beşşar Hafız Esed, hepsi seçeneklerini ekledi.

Seçimlerin sonucunun baştan belli olduğuna vurgu yapan Voice Syria adlı Twitter sayfası, ironik bir dille seçimin kıran kırana geçtiğine işaret etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading