Yandex Metrica

Düşman uçak gemileri o bölgede birbirine yaklaştı: Tansiyon yine had safhada

Düşman uçak gemileri o bölgede birbirine yaklaştı: Tansiyon yine had safhada

Tayvan Devlet Başkanı'nın ABD ziyaretinde Temsilciler Meclisi Başkanı ile görüşmesine tepki olarak Çin donanması, uçak gemisi Shandong'u ilk kez Tayvan açıklarına gönderdi. Amerikan uçak gemisi USS Nimitz de aynı bölgede bulunuyor.

Dünya

23.01.2024, 20:41

ABD Temsilciler Meclisi'nin yeni başkanı Kevin McCarthy, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'i Kaliforniya'da ağırlarken Çin Denizi yine karıştı. Çin ordusu, McCarthy-Tsai görüşmesine cevap olarak uçak gemisi Shandong'u sefere çıkardı.

Shandong, Tayvan'ın güneydoğu kıyılarına 370 km mesafede konuşlanırken bölgedeki tartışmalı boğazda da Çin savaş gemileri boy gösteriyor. Bölgede devriye gezen Amerikan uçak gemisi USS Nimitz ise Çin uçak gemisi Shandong'a yaklaşık 350 kilometre mesafede bulunuyor. 

Shandong uçak gemisi, bağlı görev gücüyle birlikte Tayvan açıklarında...

Çin gemisini hem Tayvan hem Japon hem de Amerikan donanma unsurları takibe aldı. Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Shandong güvertesinden henüz herhangi bir uçağın havalanmadığını söyledi. 

Pekin'e bağlı devlet medyası Global Times ise Shandong'un sefere çıkmasıyla Çin donanmasının 'uzak deniz operasyonlarına ve ülkenin egemenliğini korumaya tamamen hazır olduğunu gösterdiği' yorumunda bulundu. 

Pekin medyası aynı zamanda Çin Halk Kurtuluş Ordusu doğu kuvvetlerinin karada, denizde ve havada yoğun tatbikatlarına devam edeceğini bildiriyor. 

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ise oldukça sıcak geçen ABD temaslarının ardından ülkesine dönmek üzere hareket etti. Ülkeden ayrılmadan önceki mesajında Çin'e karşı kendilerine destek verdiği için ABD'ye teşekkürlerini sunan Tsai, "Sizin varlığınız ve bize sarsılmaz desteğiniz, Tayvan halkına izole ve yalnız olmadıkları konusunda güvence veriyor. Birlikte olduğumuzda daha güçlüyüz" dedi. 

McCarthy ise ABD ile Tayvan arasındaki yakın bağlara vurgu yaparak "Tayvan halkı ile Amerika arasındaki dostluk, özgür dünya için derin bir öneme sahiptir ve ekonomik özgürlüğü, barışı ve bölgesel istikrarı korumak için kritim önemdedir" ifadelerini kullandı. 

Ramazan'da katliam Fısıh'da bayram: İran'a misilleme o tarihten sonra... Ramazan'da katliam Fısıh'da bayram: İran'a misilleme o tarihten sonra... Haberi Görüntüle

BÖLGEDE GERİLİM SIK SIK YÜKSELİYOR

ABD'nin Tayvan'la 1979'dan beri resmi bir ilişkisi yok ama adanın en önemli uluslararıs destekçisi ve silah tedarikçisi konumunda. ABD'nin Tayvan'a desteği Pekin'in sık sık tepkisini çekiyor. McCarthy-Tsai buluşması da bölgede yine gerilimi artırdı. Pekin yönetimi bunu 'aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi' olarak tanımladı.

Görüşmeyi kınayan Pekin, "Çin ordusu görev ve misyonlarına bağlıdır, her zaman yüksek derecede alarm halindedir. Ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunacaktır" açıklaması yaptı. 

Emmanuel Macron, Şi Cinping ve Ursula von der Leyen

Uçak gemisi Shandong'un Tayvan açıklarında sefere çıkması aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Pekin ziyaretiyle eşzamanlı gerçekleşti. 

Tayvan Boğazı'nı kendi egemen bölgesi olarak gören Çin yönetimi burada sık sık tatbikat düzenliyor. Tayvan ise Çin gemilerinin boğazın orta hattını geçmesi halinde müdahale edeceklerini söylüyor. 

2 Ağustos 2022 tarihinde dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'a provokatif bir ziyaret gerçekleştirmiş ve bölgede gerilim doruk seviyeye tırmanmıştı. Ziyaretin gerçekleşmesi halinde duruma müdahale edeceği tehdidi savuran Pekin, uçağın Tayvan'a inişini izlemekle yetinmişti.

ABD uçak gemisi USS Nimitz, Tayvan'ın güneydoğu açıklarında kıyıya yaklaşık 700 kilometre uzakta bulunuyor.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading