Yandex Metrica

Cübbeli Georgios'un görevdeki ilk sözü 'Türkiye' oldu: Rumların yeni Makarios'u

Cübbeli Georgios'un görevdeki ilk sözü 'Türkiye' oldu: Rumların yeni Makarios'u

Güney Kıbrıs Rumlarının en üst düzey dinî karakteri olan Başpiskopos Georgios, törenle göreve başladı. Georgios'un gündeminde daha ilk gün Türkiye vardı.

Dünya

22.03.2024, 20:25

Güney Kıbrıs Rumları tıpkı Yunanlılar gibi Türkiye ile yatıp Türkiye ile kalkıyor. Ada yetkilileri hemen her gün ya Kuzey Kıbrıs'taki Mehmetçiği hedef alıyor ya da doğrudan Türkiye'yi... Nefret seansının son halkasına Başpiskopos Georgios imza attı.

Geçtiğimiz aralık ayında ölen Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un yerine seçilmiş yeni piskopos Georgios, pazar günü Lefkoşa'daki Aziz Barnabas Katedrali'nde düzenlenen törenle göreve başladı. 

Kıbrıs'ın Yunanistan'la birleşmesi idealini tanımlayan Enosis fikrinin ideologlarından Başpiskopos Makarios'un 1974 yılındaki halini andıran Georgios, daha görevdeki ilk gününde Türkiye'yi 'işgalci' olarak tanımladı ve "Kıbrıs Rumlarının hakları verilene kadar hiçbir anlaşmayı imzalamam" dedi. 

Başpiskopos Georgios

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs Meclis Başkanı Annita Demetriou, Yunanistan Başpiskoposu II. Yeronymos, Yunan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameus ile GKRY kabine üyelerinin katıldığı törende Türkiye'yi hedef alan Rum Başpiskopos Georgios, "Ankara'nın Kıbrıs'ta yürüttüğü politikalara Rum Kilisesi olarak seyirci kalmayacağız. Her Rum'un hakkı verilene kadar hiçbir anlaşmaya onay vermeyi düşünmüyorum" ifadelerini kullandı. 

Rum katliam çetesi EOKA'dan ve Kıbrıs'taki Türk varlığını tamamen yok etme idealinden bahsetmeyen Georgios, Kuzey Kıbrıs'ta barınmakta olan 'birleşik ülke' ve 'Avrupa Birliği pasaportu' sevdalılarına mesaj vermeyi ihmal etmedi. 

"Eskiden birlikte barış içinde yaşadığımız Kıbrıslı Türklerle hiçbir sorunumuz yok" diyen Georgios, "Ama işgalci bir güçle ilgili sorunlar var" ifadesini kullandı. 

"Kıbrıs'ın tamamının fethi ve Türkleştirilmesi emellerini gizlemeyen Türk yönetiminden ötürü daha önce hiç olmadığı kadar tehlikede olduğumuz bugün, Kilise gelişmeleri tribünlerden izleyemez" şeklinde ifadeler kullanan Georgios, 'atalarından kalan topraklarda Rum bekasına yönelik tehditlere karşı mücadele edeceklerini' söyledi. 

Milli Savunma Bakanlığı Rumların Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği katliamları bir belgeselle ortaya koymuştu. Kıbrıs Türkleri, 1974'te Mehmetçiğin Barış Harekâtı sayesinde yok edilmekten kurtuldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading