Yandex Metrica

Çin'in insan hakları ihlallerini eleştiren Rishi Sunak'a İngilizlerden cevap: 'Bu değerler İngiltere için geçerli değil mi?'

Çin'in insan hakları ihlallerini eleştiren Rishi Sunak'a İngilizlerden cevap: 'Bu değerler İngiltere için geçerli değil mi?'

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin'de alevlenen 'Sıfır Kovid' protestoları hakkında konuştu ve İngiltere ile Çin arasındaki altın çağın sona erdiğini ilan etti. Çin'in insan haklarını ihlal ettiğini söyleyen Sunak'a tepki İngiliz vatandaşlardan geldi. İngilizler Sunak'ın bahsettiği insan haklarının ülkede çöken sağlık sistemi için geçerli olup olmadığını soruyor.

Dünya

23.01.2024, 20:07

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Çin ile İngiltere arasındaki 'altın çağ'ın sona erdiğini ilan etti. Lordlar Kamarası'nda düzenlenen ziyafette konuşan Sunak, Çin'in insan hakları ihlallerini eleştirirken "İngiltere'nin Çin'in dünya meselelerindeki önemini görmezden gelemeyeceğini" söyledi. İngilizler ise İngiltere'deki sağlık krizine dikkat çekerek milyonlarca hastanın tıbbi tedavi için bekleme listesinde olmasına, ambulanslarda hayatlarını kaybetmesinin insan hakları ihlali olup olmadığını sordu.

Rüşvet skandalı: Rusya Savunma Bakanlığı o tutuklamayla sarsıldı Rüşvet skandalı: Rusya Savunma Bakanlığı o tutuklamayla sarsıldı Haberi Görüntüle

'ÇİN'E KARŞI YAKLAŞIMIMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR'

Sunak liderlik kampanyası sırasında Çin hükümetine karşı çok yumuşak olmakla eleştirilmişti. Başbakanlık koltuğuna geçen Sunak, Pazartesi günü yaptığı konuşmada İngiltere'nin dış politika konusundaki duruşunu ortaya koydu. "Çin'e yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekiyor" diyen Sunak şu şekilde konuştu: 

Çin'in değerlerimiz ve çıkarlarımız için sistemik bir meydan okuma oluşturduğunu, daha da büyük otoriterliğe doğru ilerledikçe daha şiddetli büyüyen bir meydan okuma olduğunu kabul ediyoruz. 

Mars değil Yunanistan! Toz bulutu Atina'ya çöktü, komşu turuncuya büründü! Türkiye'ye gelecek mi? Mars değil Yunanistan! Toz bulutu Atina'ya çöktü, komşu turuncuya büründü!... Haberi Görüntüle

İNSAN HAKLARI İHLALİNE TEPKİ

Çin'deki 'Sıfır Kovid' protestolarınıın 1989 Tiananmen Meydanı katliamından bu yana görülmemiş bir manzara olduğunu söyledi. Sunak protestolar sırasında gözaltına alınan sonra dayak yiyen BBC muhabiri ve Urumçi'de 3 aydır zorla karantinada tutulan insanların yangında hayatını kaybetmesi ile ilgili konuştu. Urumçi ve Hong Kong'da insan hakları ihlallerinin haber yapılabilmesi gerektiğini söyleyen Sunak, Çin'in ifade özgürlüğü konusundaki eksikliğine dikkat çekti.

Sunak ayrıca "değerlerimizi savunan, demokrasiyi sadece sözlerle değil eylemlerle de savunan" bir ülke olduğumuzdan, dünya geliştikçe "bu değerleri uygulamamız da değişiyor" diyerek Çin ile ilişkilerin bu bğlamda değişeceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Haberi Görüntüle

SUNAK'IN DEĞERLERİ İNGİLTERE'DE GEÇERLİ DEĞİL Mİ?

İngilizler ise Sunak'ın bu sözlerine tepki gösterdi. İrlandalı politikacı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Wallace Rishi Sunak'ın Çin ile ilgili açıklamaları hakkında şu şekilde konuştu:

Sunak Çin'in değerlerimize ve çıkarlarımıza sistematik bir meydan okuma oluşturduğunu" düşünüyor. Bunlar, İngiltere'de 7 Milyon hastanın tıbbi tedavi için bekleme listelerinde olmasına + hastaların hastanelerin dışında beklerken ambulanslarda ölmesine neden olan değerlerle aynı mı olur?

ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi vururuz ABD'li General İsrail'e geldikten sonra Netanyahu: İsrail'e zarar veren herkesi... Haberi Görüntüle

'ALTIN ÇAĞIN AFYON TİCARETİ OLDUĞUNU SANIYORDUM'

İngiliz bir vatandaş ise Sunak'ın Çin ile altın çağın kapandığını söylemesi hakkında "İngiltere için altın çağın afyon ticareti olduğunu sanıyordum" şeklinde yorum yaptı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading