Yandex Metrica

Çin Dışişleri Bakanı: Tayvan, Ukrayna değil

Çin Dışişleri Bakanı: Tayvan, Ukrayna değil

Çin, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı siyasi yapıları tanımasıyla artan gerilimin Tayvan sorunu ile benzerliğinin bulunmadığını savundu.

Dünya

23.01.2024, 18:52

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, gerçekleştirdiği  basın toplantısında, Tayvanlı yetkililerin, Ukrayna sorununu, Çin ile ihtilaflı Tayvan'ın durumuna benzettiği, ana karanın güç kullanarak Ada'yı işgal etmesini önlemek için uluslararası toplumun silah tedarik etmesi gerektiğine dair açıklamalarına yönelik soruyu cevapladı.

"TAYVAN UKRAYNA DEĞİLDİR"

Ukrayna sorununun gündeme geldiği günden bu yana bazı kişilerin, Tayvan'ı gündeme getirdiğini ancak bunun tarihi bilgi eksikliğinden kaynaklandığını öne süren Hua, "Tayvan, elbette ki Ukrayna değildir. Tayvan, daima Çin'in ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu inkar edilmez bir tarihi ve hukuki gerçektir. Tek Çin ilkesi uluslararası ilişkilerde evrensel kabul edilen normdur." dedi.

"KİMSE BÖYLE BİR YANILSAMAYA KAPILARAK BU KONUDA HESAP HATASI YAPMAMALIDIR"

Hua, Tayvanlı yetkililerin, Ukrayna sorununu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışmasının akıllıca olmadığını vurgulayarak, "Tayvan bölgesinde barış, Boğaz'ın iki yasası arasındaki barışçı ilişkileri geliştirerek sağlanabilir, yabancı güçlere silah satışı ve askeri destek için yalakalık yaparak değil. 'Tayvan'ın bağımsızlığı' sonuca ulaşmayacak bir girişimdir. Kimse böyle bir yanılsamaya kapılarak bu konuda hesap hatası yapmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Tayvan sorununun kökeninin iç savaş olduğunu ve bu sebeple taraflar arasında siyasi cepheleşme bulunduğunu belirten Hua, "Ancak Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğü hiçbir zaman bölünmemiştir ve bölünemez. Bu, Tayvan sorununun statükosudur." değerlendirmesini yaptı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading