Yandex Metrica

Cezayir Fransa'ya karşı ayakta: Artık sömürgen değiliz

Cezayir Fransa'ya karşı ayakta: Artık sömürgen değiliz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Fransa'nın soykırım suçlarını hiçe sayarak Cezayir'e yönelik suçlayıcı ifadeler kullandığı açıklaması, ülkede büyük bir uyanışa neden oldu. Cezayir siyasi partilerinin yanı sıra sokakta da Macron'a büyük öfke var. Fransa'nın sömürge kompleksinden kurtulamadığını belirten Cezayirlilerin hükümetten talepleri var.

Dünya

23.01.2024, 18:04

Fransa-Cezayir arasında gerilim tırmanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ''Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı?'' sorusunu sorarak "Cezayir Fransız sömürgeciliği sayesinde ulus oldu, Cezayir'i önce Türkiye sömürdü." sözleriyle Türkiye'yi sömürgecilikle suçlama hadsizliğine düştüğü açıklaması büyük bir tepki dalgası doğurdu. 

Milyonları ilgilendiren adımlar atılacak! Bayram sonrası ekonominin rotası belli oldu: İşte ele alınacak konular... Milyonları ilgilendiren adımlar atılacak! Bayram sonrası ekonominin rotası belli oldu:... Haberi Görüntüle

''AÇIKLAMA SOYKIRIM NİTELİĞİNDE''

Cezayir Cumhurbaşkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Macron'un "kabul edilemez" ifadelerinin kınadığını duyurdu. Fransa'nın işlediği sayısız sömürge suçunun Cezayir halkına karşı "soykırım" niteliğinde olduğunun altı çizildi, "Macron'un yorumları, Fransız sömürgeciliğine karşı yiğit direnişle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin şehidin anısına kabul edilemez bir hakarettir." açıklamasında bulunuldu.

Osmanlı Devleti'nin 1514-1830 yıllarındaki Cezayir hakimiyetine işaret ederek Fransız sömürgesinden önce de bu ülkede sömürgecilik olduğu iddiasında bulunan Macron, şöyle konuşmuştu:

"Cezayir'de daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduğu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve onların (Cezayirlilerin) tek sömürgecinin biz olduğumuzu açıklaması, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor."

Hedef sadece Gazze değil: İsrail bombaları bin yıllık tarihi siliyor: Bir ulus topyekün yok oluyor! Hedef sadece Gazze değil: İsrail bombaları bin yıllık tarihi siliyor:... Haberi Görüntüle

''FRANSA'DAKİ SEÇİM KAMPANYASININ BİR PARÇASI''

Cezayir Meclisi'nin en büyük partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi bir yazılı açıklama yaparak, Macron'un ifadelerinin "Cezayir'e yönelik gizli nefretini ve şüpheli tarihine karşı cehaletini yansıttığını'' duyurdu. Macron'un Cezayir'e ağır hakaret içeren ciddi suçlamalarda bulunduğu ifade edildi,  "Macron'un açıklamaları Fransa'nın sömürge kompleksinden henüz kurtulmadığını ve hala geçmişinin tutsağı olduğunu teyit ediyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Macron'un söz konusu açıklamalarının, Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri için yürüttüğü kampanyanın bir parçası olduğu vurgulandı. Fransa liderinin ülkesindeki aşırı sağcı seçmene yaranmak için kendini lekelediği yorumunda bulunuldu. 

macron cezayir

Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Haberi Görüntüle

''MACRON'UN AÇIKLAMASI DEVLETE KARŞI SALDIRI''

Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti Barış Toplumu Hareketi de Macron'a tepki gösterdi. "Devlete ve halka karşı saldırı ve aşağılama" şeklinde nitelendirdiği Macron'un açıklamasının sömürge ve Fransa'nın resmi üstünlüğü zihniyetinden kaynaklandığının altı çizildi. Parti "Bu açıklamalar, Fransa'nın Cezayir'e yönelik resmi politikasının gerçek yüzünü; dostluk ve karşılıklı saygı ilişkisinin sahteliğini gözler önüne serdi." ifadelerini kullandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarının Cezayir'in egemenliğine zarar veren provokatör ve tehlikeli adımlar olduğu, ülkenin iç işlerine müdahale anlamına geldiği vurgulandı. 

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz'dan İran'a tehdit: Bedelini ödeteceğiz İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz'dan İran'a tehdit: Bedelini ödeteceğiz Haberi Görüntüle

''DÜŞMAN OLMAYAN ÜLKELERLE EKONOMİK ORTAKLIK YAPILSIN''

Barış Toplumu Hareketi, Cezayir makamlara yönelik "Arapçanın kullanımının yaygınlaştırılması ile Fransızcanın resmi kullanımının yasaklanmasını öngören yasanın etkinleştirilmesi'' çağrısı yaptı. Bir diğer kritik çağrı da ekonomik ortaklıkların düşman olmayan ülkelere devredilmesi yönünde. 

Parti yöneticilerinden Nasır Hamdaduş, "Bu açıklamalar sahte dostluk ilişkisini gün yüzüne çıkarıyor. Fransa ne dün ne de bugün değişti; yarın da değişmeyecek. Tarihin tahrif edilmesi, devletin egemenliğine açık bir saldırı ve iç işlerine müdahale anlamı taşır." açıklamasında bulundu. Hamdaduş, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminde askıya alınan "Fransız sömürgesini suç sayan" yasa tasarısının yeniden önünün açılması ve iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

O ülke Filistin'i resmen tanıdı: İki devletli çözüme vurgu yapıldı: Tek gerçek seçenek! O ülke Filistin'i resmen tanıdı: İki devletli çözüme vurgu yapıldı:... Haberi Görüntüle

CEZAYİR SOKAKLARINDA DA TEPKİ BÜYÜK

Macron'un açıklamalarına Cezayir sokaklarından da tepki büyük.  Cezayirli Abdulgani Ferdi, "Cezayir egemen bir ülke, artık Fransa'nın bir sömürgesi değil. Fransızların Cezayir'deki sömürge döneminde işledikleri suçlardan yargılanması gerekiyor." diye konuştu. Bir başka Cezayirli Nureddin Abdi ise Macron'un açıklamalarının Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. 

Katil İsrail'den İran'a tehdit: Sonuçlarına katlanacaklar Katil İsrail'den İran'a tehdit: Sonuçlarına katlanacaklar Haberi Görüntüle

ELÇİ GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Paris'teki büyükelçisini "istişarelerde bulunmak üzere" geri çağırdığını açıklayan Cezayir yönetimi, ülkenin hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapatmıştı. Fransız Genelkurmay Başkanlığı, iki uçuşu ertelemek zorunda kalmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading