Yandex Metrica

Bu telefon protesto görüntülerini otomatik siliyor: Test yaptırmayanı sokağa atan Çin'den görülmemiş tedbirler!

Çin'de halk, pandemiye karşı önlemler nedeniyle canından bezdi. Sokakların karıştığı ülkede hükümet tarihte görülmemiş tedbirler alıyor. Sosyal medyada protesto içerikleri bot mesajlarla karartılıyor; Huawei marka telefonlar isyan görüntülerini otomatik siliyor.

Dünya

23.01.2024, 20:07

Koronavirüs salgınına karşı 'sıfır vaka' prensibiyle hareket eden ancak sert önlemler yüzünden halkı canından bezdiren Çin yönetimi, giderek büyüyen isyan dalgasıyla baş etmeye çalışıyor. Göstericilerle polisin sık sık karşı karşıya geldiği ülkede protesto dalgası başkent Pekin'e kadar ulaştı. 

Pekin ve Şanghay başta olmak üzere önemli metropollerde güvenlik önlemleri artırılırken bu kentlere çok sayıda ek zırhlı araç sevk edildi. 

Önlemler dijital platformlarda da kendini gösteriyor. Gösterilerin kitlesel hale gelme ve rejimi tehdit etme riskine karşı Çin hükümeti Twitter'da bot hesapları kullanarak karartma uyguluyor. Sosyal medya hesabından uygulamaya girerek ülkedeki eylemlere ilişkin içeriklere ulaşmak isteyenler robot hesapların otomatik paylaştığı mesajlarla karşılaşıyor. 

Gösterilere ilişkin açılan etiketlerin daha geniş kitlelere ulaşması böylelikle engellenmiş oluyor. 

Katil İsrail'den Hamas yetkililerine suikast Katil İsrail'den Hamas yetkililerine suikast Haberi Görüntüle

O TELEFONLARA UZAKTAN MÜDAHALE

Sosyal medyadaki iddialara göre Çin hükümeti karartma amacıyla bundan daha cüretkar bir adım attı. İddiaya göre Çin'de üretilen Huawei marka telefonlarda protestolara ilişkin görüntüler otomatik olarak siliniyor. Yani görüntüler bir yapay zeka algoritmasıyla tespit edilerek buharlaştırılıyor. 

Telefonun kullanıcısına herhangi bir bildirimde bulunmaksızın ve onay alınmaksızın otomatik olarak yerine getirilen bu talimat, ülkede kurulu kontrol aygıtının ne düzeyde olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 

Bunun yanında koronavirüs önlemleri kapsasmında her Çinli düzenli olarak PCR testi yaptırmak zorunda. Testini yaptırmayanların dijital PCR pasaportunda renk yeşil iken sarıya ardından kırmızıya dönüyor. Dijital pasaporttaki rengi yeşil olmayan Çinlilerin evinde kalması, otelde barınması yasak. Bu nedenle sokaklarda çadırda yaşayan bir evsizler ordusu oluşmuş durumda. 

Çin sokakları bugünlerde fantastik filmleri aratmayan görüntülere sahne oluyor.

Çin'in Guangzhou eyaletinde 87 bin hasta kapasiteli karantina hastanesi inşa edildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading