Yandex Metrica

BAE, Netanyahu hükümeti için üzgün

BAE, Netanyahu hükümeti için üzgün

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed, İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi ve Netanyahu hükümetinin görevinin sona ermesinden büyük üzüntü duymuş.

Dünya

27.03.2024, 18:07

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed, 12 yıl sonra düşen Netanyahu hükümeti için duygusal bir mesaj yayımladı.

Bin Zayed, İsrail Parlamentosu’nun (Knesset) Naftali Bannet hükümeti için güven oyu vermesinin hemen ardından twitterda yayımladığı videolu mesajda, İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi’ye veda etti.

Videoda oldukça üzgün görünen Bin Zayed, İngilizce olarak, “Hey Gabi, ortaklığın için teşekkür ederim. Uzun yıllar dost kalmayı umuyorum. Allah seni ve harika aileni korusun” ifadelerini kullandı.

Hatıra defteri yazmıştı

BAE ile İsrail arasındaki ilişkiler, Ağustos 2020’de normalleştirilirken, Bin Zayed ve Aşkenazi Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya gelmişti.

İkinci dünya savaşında Yahudi katliamı olarak bilinen Holokost’tan kurtulan bir ailenin çocuğu olan Aşkenazi, görüşmede o günlerde yaşadığı zorlukları anlatırken Bin Zayed büyük üzüntü yaşamıştı.

Bin Zayed, görüşmede Holokost defterine de not yazarak İsrail ile olan dostluğuna dikkat çekmişti.

Bahreyn Dışişleri Bakanı da Gabi’yi unutmadı

Bin Zayed’in ardından Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Ziyani de Gabi Aşkenazi için bir veda videosu yayımladı.

Aşkenazi’nin iyi bir partner olduğunu belirten Ziyani, İsrailli savaş suçlusu bakana çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Ziyani, videoda ayrıca, İsrail ile olan ortaklığın uzun yıllar sürmesini temenni ettiğini dile getirerek, yeni İsrail hükümetini de tebrik etti.

Fas Kralı’ndan yeni hükümete tebrik

Öte yandan, BAE’nin ilişkileri normalleştirmesinin ardından ABD ve BAE’nin de çabalarıyla İsrail ile olan ilişkilerini normalleştirilen Fas Kralı 6. Muhammed de yeni İsrail hükümetine tebrik mesajı gönderdi.

Kral 6. Muhammed’in mektubuna sosyal medya aracılığıyla teşekkür eden İsrail Devleti ise Fas’ın önemli bir ortak olduğunun altını çizdi. 

Aşkenazi, Mavi Marmara’nın katili

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu döneminde önemli görevlerde bulunan Gabi Aşkenazi, 2007 yılında Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı’nı 2011 yılına kadar sürdüren Aşkenazi, İsrail tarafından Gazze’ye uygulanan kuşatmayı kırmak için yola çıkan Mavi Marmara Gemisi’ne düzenlenen ve 10 Türk vatandaşının ölümüne sebep olan saldırının doğrudan emrini vermişti.

Aşkenazi, ayrıca, uluslararası kanunlarca yasaklanan fosfor ve misket bombalarının Gazze’ye yönelik kullanılmasından da birinci derecede sorumlu olarak görülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading