Yandex Metrica

Avrupa'da ayçiçek yağı krizi! Markette raflar bomboş

Avrupa'da ayçiçek yağı krizi! Markette raflar bomboş

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye'de sosyal medyada pompalanan 'gıda krizi' Avrupa'da gerçeğe dönüştü. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve Hollanda'da marketler başta ayçiçek yağı olmak üzere pek çok ürünü sınırlı sayıda satıyor. Bazı marketlerde yağ rafları bomboş.

Dünya

04.02.2024, 13:23

Türkiye'de sanal ortamda propagandası yapıldıktan sonra patlayan sözde ayçiçek yağı krizi Avrupa'da gerçeğe dönüştü. Almanya, İspanya, Hollanda ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden gelen fotoğraflar, Avrupa ülkelerinde marketlerin ayçiçek yağında kısıtlamaya gittiğini gözler önüne serdi. 

Özellikle Almanya'da yemeklik yağ fiyatları son haftalarda astronomik şekilde yükselirken "Gıda krizi yaşanacak" şeklindeki söylentilerin yaygınlaşmasıyla birlikte Avrupa'da marketler raflara yönelik olası hücumlara karşı önlem almaya başladı. 

Şu an Almanya ve İspanya'da pek çok market, müşterilerine yağı sınırlandırmış durumda. Almanya'da bir kişi marketten sadece 3 litrelik sağ alabilirken bu oran İspanya'da 5 litre ile sınırlandırıldı. Hollanda'da ayçiçek yağı müşteri başına 4 şişeyle sınırlı. İtalya'dan gelen fotoğraflar ise yağın en fazla 2'şer şişe alınabildiğini gösteriyor. 

Ürünlerin kısa zamanda tükenmemesi için başvurulan bu yöntem, tedarik zincirindeki sıkıntıların raflara yansımasını önleyemedi. Ayçiçek yağı almak için markete giden bir Alman ya da İspanyol, genellikle boş raflarla karşılaşıyor. 

Kriz sadece ayçiçek yağıyla sınırlı kalmadı. Almanya'da markete konulan uyarılar diğer ürünlerin satışında da kısıtlamaya gidildiğini gösteriyor. Bir Alman marketindeki uyarıya göre bir kişi alışverişinde ancak 3 paket un, 2 paket şeker, 3 paket makarna, 3 paket pirinç, 4 paket kahve ve 1 mukavva (5 litre) süt alabiliyor. Bu ürünlerden daha fazlasını tek seferde satın almak şimdilik yasak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading