Yandex Metrica

Almanya'dan soykırımın itirafı

Almanya'dan soykırımın itirafı

Almanya, 70 binden fazla Namibyalıyı katlettiği soykırımını, yıllar sonra kurbanların torunlarından af dileyerek ve 1,1 milyar avro fon vaadiyle kabul etti.

Dünya

23.01.2024, 17:30

ALMANYA, NAMİBYA'DA YAPTIĞI SOYKIRIMI TANIDI
Almanya, 1904-1908 yılları arasında Namibya’da yaptığı soykırımda 70 binden fazla Herero ve Nama halkını katlettiği suçları "soykırım" olarak kabul etti.
Almanya tarafından resmi olarak ilk kez kabul edilen soykırıma dair Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın yaptığı yazılı açıklamada, her iki ülkeden hükümet delegasyonlarının yaklaşık 6 yıllık müzakerelerinin ardından 1904-1908 yıllarında Korgeneral Lothar von Trotha'nın emriyle işlenen vahşetin, soykırım olarak tanınması üzerinde anlaştığını belirtti.

NAMİBYA’DAN AF DİLEYECEĞİZ
Maas’ın açıklamalarında Almanya olarak suçlarını kabul etmeleri ve özür dilemelerinin, suçlarla hesaplaşmak ve geleceği birlikte şekillendirmek için önemli bir adım olduğunu belirtti. "Namibya ile ortak tarihimizin en karanlık bölümüyle nasıl yüzleşeceğimiz konusunda anlaşmaya varmayı başardığımız için mutlu ve minnettarım. Almanya'nın tarihi ve ahlaki sorumluluğu ışığında Namibya'dan ve kurbanların torunlarından af dileyeceğiz." diyen Maas, jest olarak 30 yıl içinde kurbanların torunlarını desteklemek için de 1,1 milyar avroluk bir fon oluşturulacağını kaydetti.

NAMİBYA’NIN YENİDEN İNŞASINI SAĞLAYACAĞIZ
Daha önce tazminat için ortada yasal bir hakkın olmadığını savunan Almanya bu kez 1,1 milyar avroluk mali program sayesinde Namibya’nın yeniden inşasını ve kalkınmasını destekleyeceklerini açıkladı.

NAMİBYA SOYKIRIMI
1884'ten 1915'e Namibya'da sömürgeci bir güç olarak bulunan Alman İmparatorluğu, Korgeneral Lothar von Trotha'nın emriyle 1904-1908 yıllarında Güney Batı Afrikası'nda, (şimdiki Namibya) Herero ve Nama halklarından 70 binden fazla kişiyi susuz bırakarak, vurarak toplama kamplarında öldürdü.
Almanya, 2015 yılından beri Namibya ile söz konusu olaylarda sorumluluk alınması ve tazminat konusunu müzakere ediyordu.
İki ülke parlamentolarının, söz konusu anlaşmayı onaylamasının ardından, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in, Namibya Parlamentosu'nda resmen özür dilemesi bekleniyor.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading