Yandex Metrica

Almanya'da yeni dönem: Türkiye ile ilişkiler nasıl seyredecek?

Almanya'da yeni dönem: Türkiye ile ilişkiler nasıl seyredecek?

Almanya'da dün gerçekleşen genel seçimlerde SPD'nin Başbakan adayı olarak yarışan Olaf Scholz'un Türkiye'ye yönelik nasıl bir politika belirleyeceği merak konusu. Ancak Scholz'un daha önce yaptığı açıklamalar ipucu nitelinde. Türkiye'ye yönelik olumlu açıklamaları bilinen Scholz'un partisi SPD Almanya'da en çok Türk kökenli vatandaşın yer aldığı siyasi parti.

Dünya

23.01.2024, 18:02

Almanya Federal Seçimleri geride bıraktı. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi SPD'nin adayı Olaf Scholz kazandı. Şimdi merak edilen başlıklardan biri yeni dönemde Almanya'nın Türkiye politikasının nasıl şekilleneceği. 

İsrail savaş kabinesinde neler konuşuldu? Perde arkasında yaşananlar ABD medyasına sızdı İsrail savaş kabinesinde neler konuşuldu? Perde arkasında yaşananlar ABD medyasına... Haberi Görüntüle

KRİZ Mİ, FIRSAT MI?

Aslında yeni dönem hem fırsatlar hem de potansiyel krizler dönemi olarak değerlendirilebilir. Muhtemel yeni Başbakan Olaf Scholz, Türkiye'ye yönelik pozitif mesajlarıyla biliniyor.  Türkiye'den Almanya'ya gelen işgücü göçünün Almanya için son derece bir zenginlik olduğuna işaret eden Scholz, "Almanya ile Türkiye arasında özel bir bağ var. İnsanlar bizi birbirimize bağlıyor" ifadesini kullanmıştı. 

Geçtiğimiz dönemde Hürriyet'e röportaj veren Olaf Scholz, kendisine yöneltilen Türk kökenlilerin hâlâ uyum sorunu olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı vermişti: "Genelde Almanya'da uyum gerçekleşti. Okul sistemimizin ve buna bağlı imkânların bunda katısı büyüktür. Ben eğitimin daha da iyileştirilmesini destekliyorum. Bazı kentlerde ilkokul çocuklarının yarısının anne-babası veya büyükanne-büyükbabası Alman kökenli değil. Yaşam gerçeğimiz bu. Buna göre hareket etmeliyiz. Almanya hem ekonomik hem de sosyal açıdan göçten faydalandı. Benim için toplum içerisinde karşılıklı saygı önem taşıyor, bunu Seçim kampanyamda da vurguluyorum her zaman. Kimse kendisinin diğerlerinden daha iyi olduğunu düşünmemeli. Bu uyumun gerçekleşmesi için de önemli bir olgudur."

Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Türkiye ile ABD arasında kritik zirve: Terörle mücadele istişareleri yapıldı Haberi Görüntüle

EN ÇOK TÜRK VEKİL SPD'DE

Türk kökenli göçmenlere hitaben "geçmiş zamanda ebeveynleri, büyükanne ve büyükbabaları Türkiye'den Almanya'ya gelmiş olanlar kendilerini bu ülkenin vatandaşı olarak iyi hisseder. Siz bize aitsiniz. Siz bizdensiniz. Ben iyimser bir şekilde bunun böyle olacağından eminim" sözlerini kullanan Olaf Scholz, Türklere olumlu yaklaşımını dile getirmişti. Olaf Scholz aynı zamanda partisi SPD'deki 14 Türk kökenli isimle, Almanya'da Türk kökenli siyasetçilerin en fazla olduğu partiye sahip. 

İran İsrail'e saldırdı: ABD gemisi Siyonistlere hayat verdi: İntikam operasyonu dünyayı teyakkuza geçirdi İran İsrail'e saldırdı: ABD gemisi Siyonistlere hayat verdi: İntikam operasyonu... Haberi Görüntüle

KOALİSYON ORTAĞI İLİŞKİLERİ BELİRLEYECEK

SPD'nin Türkiye ile ilişkilere bakışının ötesinde, kurulacak koalisyon da önemli bir yer tutuyor. Angela Merkel dönemindeki ilişkilerin aynı düzeyde devam etmesi Hristiyan Birlik Partilerinin liderliğindeki bir hükumetle kolaylaşacak. Yani CDU/CSU ile Yeni bir Büyük Koalisyon hükümeti kurulması durumunda Türk-Alman ilişkilerinde önemli değişiklik söz konusu olmayacak. Hatta SPD’li Olaf Scholz’un liderlik yapacağı bu hükümetin, Türk-Alman ilişkilerinde olumlu bir dönemin kapısını aralaması ihitimal dahilinde. 

Şimdi sıra Washington'da! ABD, İran'ı vuracak mı? Gizli telefon görüşmesi deşifre oldu Şimdi sıra Washington'da! ABD, İran'ı vuracak mı? Gizli telefon görüşmesi... Haberi Görüntüle

YEŞİLLERLE OLASI BİR KOALİSYON İLİŞKİLERİ KÖTÜ ETKİLER

Türkiye karşıtı pek çok siyasi figürün içinde bulunduğu Yeşiller’in kurulacak koalisyon hükümetinde yer alma ihtimali Türk-Alman ilişkilerinin geleceği açısından olumsuz bir gelişme olarak yorumlanıyor. Özellikle terör örgütlerine karşı mücadele kapsamında attığı adımlar, yaptığı açıklamalar ve Ankara’ya karşı yaptırım çağrıları, Almanya’nın Türkiye ile ilişkilerini etkileyebileceği ifade ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading