Yandex Metrica

Afganistan nerede, nüfusu kaç? Afganistan başkenti neresi? Afganistan savaşı nedir?

Afganistan nerede, nüfusu kaç? Afganistan başkenti neresi? Afganistan savaşı nedir?

Afganistan nerede? Afganistan nüfusu kaçtır? Afganistan başkenti neresi? Afganistan savaşı nedir? Taliban olayı nedir?

Dünya

02.04.2024, 21:45

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinin ardından bu ülkeye yönelik duyulan merak da artış göstermiştir. İşte, Afganistan hakkında kısa bilgiler...

Türkiye karşı çıkmıştı: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege'de deniz parkı ilan edeceklerini yineledi Türkiye karşı çıkmıştı: Yunanistan Başbakanı Miçotakis Ege'de deniz parkı ilan... Haberi Görüntüle

AFGANİSTAN NEREDE?

Afganistan, yani resmî adıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti Orta Asya'da yer alan ve denize sınırı olmayan bir nüfus yoğunluğu yüksek bir ülkedir. 

Afganistan'ın başkenti Kabil'dir.

Orta Asya'da yer alır. Ancak etnik ve kültürel yapısı nedeniyle Orta Doğu ülkesi olarak değerlendirilir. Doğu ve güneyde Pakistan, batıda İran, kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, doğuda ise ufak bir sınırla Çin ile komşudur.

Afganistan, çok uluslu bir ülke konumundadır. En büyük grupları sırasıyla Peştunlar, Tacikler, Özbekler ve Hazaralar'dır. Ayrıca nüfusa oranları %5'i geçmeyen Beluç, Türkmen, Nuristani, ve Arap azınlıklar da ülkede yaşamaktadır. 

Resmî ve ülkedeki en yaygın dilleri, Farsça ile ilişkili Darice ile bir Doğu İran dili olan Peştuca oluşturur. Ülkede hakim din İslamdır; Sünnilik en büyük, Şiilik ise ikinci büyük mezhep konumundadır. Çin İpek Yolu'nun merkez noktalarından birinde konumlanmış olan Afganistan, bu stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca Pers, Grek, Türk, Arap, Moğol, Britanya ve Rus gibi çeşitli ulusların istilasına uğramıştır.

Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Haberi Görüntüle

AFGANİSTAN VE TALİBAN OLAYI

Taliban, çoğunluğu Afganistan'ın en kalabalık etnik grubu Peştunlardan oluşan Sünni İslamcı bir gruptur. Taliban üyeleri kendilerini "Afganistan İslam Emirliği" şeklinde tanımlamaktadır.

afganistan nerededir

Taliban, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesinin ardından Sovyet güçlerinin 1989'da geri çekilmesinin ardından Afganistan'daki merkezi hükûmetlerin zayıflıklarından yararlanarak iktidara gelmiş ve ülkenin büyük bölümünü kontrolü altına almıştır. Taliban'ın temellerini Pakistan'daki medreselerde eğitim görmüş, savaştan kaçan Peştun mülteciler oluşturmaktadır. Kelime anlamı İslam öğrencileri olan Taliban, şeriat okullarından ve mülteci kampından toplanan askerlerden oluşturulan bir örgüttür.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading