Yandex Metrica

Gençler bilimsel proje yarışmasında Avrupa birincisi oldu

Gençler bilimsel proje yarışmasında Avrupa birincisi oldu

Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'na 6 projeyle katılan Türkiye, ilk kez birincilik elde etti.

Teknoloji

23.01.2024, 18:00

Bilim ve teknolojide Türk gençlerinin umut verici çalışmaları Avrupa ölçeğinde ödüller alıyor. 32. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları Yarışması'na TÜBİTAK öncülüğünde 6 projeyle katılan Türkiye, yarışmadan birincilikle döndü. 

Çarpıcı sonuçları Bilişim Vadisi'nde duyuran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "5 gencimizin projeleri tamı tamına 8 ödül kazandı. Birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerinin yanında 4 proje de özel ödüle layık görüldü" dedi. 

Malatya TED Koleji ve BİLSEM öğrencisi Feridun Balaban'ın fizik alanındaki 'Fotovoltaik Hücre Yapımı' projesiyle hem birincilik hem de Wolfram (VOLFREM) özel ödülünü kazandığını kaydeden Varank, "Böylece 2005 yılından beri katıldığımız bu yarışmada ilk kez birincilik ödülünü almış olduk" dedi. Gençlerin gurur verici bir başarı yakaladıklarını söyleyen Varank, diğer öğrenci ve projelere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Genç bilim insanı Feridun Balaban, Fotovoltaik Hücre Yapımı projesiyle birincilik ödülü aldı. 

"İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Fuat Sezgin BİLSEM öğrencimiz Mehmet Sertaç Çeküç, kimya alanındaki Mikro Akışkan Sensör Geliştirme projesiyle ikincilik ödülünü kazandı. İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencimiz Emirhan Kurtuluş, Derin Öğrenmeyle Cerrahi Planlama projesiyle yazılım alanında üçüncülük ödülünü ve Wolfram özel ödülünü ülkemize getirdi. Yine yazılım alanında ortaya koyduğu Çizgelere Yönelik Algoritma Önerisi ile İzmir Bahçeşehir Koleji öğrencimiz Olcay Oransoy, Wolfram özel ödülü aldı. Matematik alanında Wolfram özel ödülünü alan bir diğer öğrencimiz ise Kovid-19'a Yönelik Matematiksel Karar Algoritmaları projesiyle İstanbul Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi ve Beşiktaş BİLSEM'den Zeynep Parla Parmaksız oldu."

Varank, bu başarıların, dünyanın en büyük Bilim ve Mühendislik Yarışması olan ISEF'te alınan 13 ödülle ülke tarihinin en büyük başarısının elde edilmesinin ardından yaşanan ikinci gurur olduğunu dile getirdi. KOCAELİ

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading