Yandex Metrica

Türk oyun sektörü uçuyor! Sektörün ihracat hedefi 2,5 milyar dolar

Türk oyun sektörü uçuyor! Sektörün ihracat hedefi 2,5 milyar dolar

Türk oyun sektörü çarpıcı ihracat rakamlarıyla savunma sanayii ürünlerini geçecek gibi görünüyor. Genç mühendislerin tasarladığı oyunlardan 6'sı, ABD'de en çok indirilen 10 oyun arasına girmeyi başardı.

Teknoloji

18.03.2024, 00:17

Türkiye'nin oyun sektöründeki ihracat performansı göz kamaştırıyor. Dijital oyunlarda 2015 yılında 500 milyon dolarlık ihracat rakamı 2020'de 2 milyar dolara ulaştı. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) verilerine göre sektör, 2021 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanıcıları maceralara sürükleyen binlerce çeşit oyun, Türk gençlerinin yeni gelir kapısı oldu. Yurtdışı sermaye gruplarından aldığı yatırımlarla 1 milyar dolar değere ulaşan yerli Peak Games şirketinin ardından Dream Games firması da geçtiğimiz günlerde edindiği 155 milyon dolar yatırım tutarıyla 1 milyar dolar değerleme sınırını geçmiş ve Türkiye'nin ikinci 'unicorn' şirketi olmuştu. 

Üniversite öğrencilerinin bile şirket kurup oyun yazarak gelir elde ettiği sektörde başarının en bariz yansıması ABD'den gelen sonuçlarda kendini gösterdi. Türk şirketlerince üretilen oyunlar bu ülkede büyük ilgiyle karşılanıyor. 

Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Dikkat, yeni casus yazılım! Aladdin herkesin telefonuna sızmış olabilir Haberi Görüntüle

10 OYUNDAN 6'SI YERLİ ŞİRKETLERİN

2021 başından bugüne Amerika Birleşik Devletleri'nde mobil cihazlara en çok indirilen ilk 10 oyundan 6'sında Türk mühendislerin imzası var. Yayınlandığı günden buyana yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşan bu oyunlar ve üretici şirketleri şöyle:

-FIDGET TRADING 3D
ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren MagicLab firması tarafından yazılan oyun, 2021'de ABD pazarının en çok indirilen eğlence uygulamaları arasında ilk sıraya oturdu. Şirkete bağlı Good Job Games grubu tarafından yayınlanmış 'Run Race 3D', 'Fun Race 3D', 'Epic Race 3D' ve 'Paint Pop 3D' isimli oyunlar dünya genelinde büyük ses getirmiş, oyunları indiren kişi sayısı 450 milyonu geçmişti.

-TRADING MASTER 3D
ODTÜ Teknokent'te konuşlu Panteon şirketine ait FollowCircles grubunca tasarlanan oyun, 50'den fazla ülkede en çok indirilenler sıralamasında en üst noktalara yerleşmeyi başardı. Trading Master 3D, ABD'de en çok indirilen 2. oyun olmayı başardı. Şirketin GooglePlay ve AppStore mağazalarında 46 adet oyunu bulunuyor.

-AFFAIRS 3D SILLY SECRETS
Clown Games markasıyla faaliyet gösteren Alictus şirketi, oyunlarını ODTÜ Teknokent'te geliştiriyor. Şirket 2016 yılından buyana milyonlarca kişinin oynadığı 20'den fazla oyun geliştirdi. Clown Games'in son ürünü Affairs 3D Silly Secrets, ABD'de en çok indirilen oyunlar sıralamasında 3. durumda. 

-ARROW FEST
2019 yılında İstanbul'da kurulmuş Rollic Games firmasının son geliştirdiği Arrow Fest oyunu, ABD listelerine 6. sıradan giriş yaptı. Çevrimiçi uygulama mağazalarında şirketin 25 adet oyunu bulunuyor. 

-PAPER FOLD
Ankara merkezli Good Job Games tarafından yazılan Paper Fold oyunu, ABD'de en çok indirilen oyunlar sıralamasında 8. sırada bulunuyor. GooglePlay ve AppStore uygulama mağazalarında Good Job Games grubunun 30 adet oyunu bulunuyor. 

-QUEEN BEE! 
İstanbul merkezli Rollic Games şirketinin Queen Bee! adlı macera oyunu ABD listelerinde 10. sıraya yerleşti. Rollic Games'in uygulama mağazalarında 25 tane oyunu bulunuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading