Yandex Metrica

İkinci el cihaz alanlar dikkat! Evraklarınızı unutmayın

İkinci el cihaz alanlar dikkat! Evraklarınızı unutmayın

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı nedeniyle cihazın kullanıma kapatılması sonrasında başka bir IMEI atılmasının yanlış olduğunu aktardı.

Teknoloji

23.01.2024, 18:20

Günümüzde insanın bir organı haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için yüklenen be telefonun kimlik numarası olarak bilinen IMEI bir başka cihaza kopyalandığında her iki telefonu da kullanılamaz hale getirebiliyor. 

Halk arasında IMEI hırsızlığı olarak bilinen yöntemle bazı kişiler kaydı yapılmamış telefonlara başka cihazların IMEI numarasını kullanarak erişim sağlayabiliyor. 

Hiçbir ülkede telefonlar IMEI kaydı olmadan kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI kodu çalındığında ise telefona BTK tarafından bildirim mesajı geliyor. 

Gelen mesajda ‘IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri yer alıyor. 

Bu mesajı alan telefon sahipleri genelde başka bir telefonun IMEI kodunu kopyalatarak telefonlarını kullanmaya devam ediyor. Fakat IMEI kopyalama olayı yasal bir hareket değil. 

Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Mesajlaşma uygulamasına çığır açan yeni özellik geliyor! Artık internetsiz kullanılabilecek! Haberi Görüntüle

'KENDİ BAŞINIZA GELENİ BAŞKASINA YAPMIŞ OLUYORSUNUZ'

Eskişehir'de sıfır ve ikinci el telefon satış bayisi işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması durumunda e-Devlet'ten yapılan sorgudan sonra cihazın kutu ve evraklarıyla yetkili servise gönderilmesi gerektiğini aktardı. 

Cihazlara IMEI kopyalattırmanın yasal süreçler ortaya çıkarabileceğini bildiren Sönmez, IMEI kodunun klonladığına dair mesaj alındığında yapılması gerekenleri açıkladı. 

*#06*# kodunu tuşlayıp telefonun IMEI kodu kontrol edilmeli, mesajda söylenen kodla uyuşuyorsa IMEI kopyalanmış demektir.Çalındığında yapmamız gereken en önemli şey cihazı aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. 

'Benim IMEI numaram çalındı, ben de gideyim yeni IMEI attırayım' diye düşünmeyin. Bu hatayı hata ile düzeltmek olur.'

Cihazı kargoyla yetkili servise göndermek gerekiyor. Firma zaten bunu düzeltip geri göndermek zorunda diye konuşan Sönmez, ikinci el cihaz alırken belge ve kutusunun da olması gerektiğine dikkat çekti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading