Yandex Metrica

Bu Türkiye'nin yolculuğu olacak! Astronot seçimleri başlıyor

Bu Türkiye'nin yolculuğu olacak! Astronot seçimleri başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, uydu teknolojilerindeki çeşitli çalışmaları aynı altında birleştirildiği bir uydu şirketini müjdeledi

Teknoloji

23.01.2024, 21:56

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yeni bir uydu şirketinin müjdesini verdi. Demir, uydu teknolojilerindeki çeşitli kabiliyetlerin tek çatı altında birleştirildiği bir uydu şirketinin çok yakında hayata geçirileceğini açıkladı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilen 1. Uzay Ekonomisi, Uzay Hukuku ve Uzay Bilimleri Sempozyumu'nda konuşan Demir, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın bu alandaki hedeflerin büyütüldüğünün işareti olduğuna dikkat çekti.

Teknoloji gelişiminin özellikle de uzayı hedef alan çalışmaların önemine dikkat çeken Demir, savunma sanayisi ekosisteminin de ihtiyaç duyulan altyapıları geliştirdiğini belirtti.

Demir, "bugün artık uydu konusunda belirli yetkinliklerimizin olduğunu, bunun daha da geliştirileceğini söylemek yanlış olmaz. Uzaya erişim açısından itki teknolojileri çalışmaları savunma sanayisi ekosisteminde yer almakta. Çeşitli ürünlere uzay tarihçesi kazandırmak, uzayla ilgili parametreleri düşünmek bu anlamda bilimsel çalışmalar yapmak da bir süredir devam eden çalışmalar arasında yer alıyor." dedi.

BU TÜRKİYE'NİN YOLCULUĞU

İsmail Demir, bu yolculuğun Türkiye'nin yolculuğu olduğunu ve ortaya kendini ispatlamış teknolojiler konulmasının da hedeflerin arasında yer aldığını anlattı.

Uzay konusunda tecrübe edinilmemesi, tarihçe kazanılmaması halinde başkalarının söylediğini dinlemekten ve onların izinden gitmekten başka çare kalmayabildiğini belirten Demir, bu açıdan regülasyon anlamında uzay hukuku çalışmalarının da önemine dikkat çekti.

Demir, Türkiye Uzay Ajansının uzay projelerinin hamiliğini yaptığını hatırlatırken, ROKETSAN, DeltaV gibi şirketlerin fırlatma teknolojileri alanında çalışmalar yürüteceğini, TÜBİTAK UZAY, TÜRKSAT, TUSAŞ ve benzeri şirketlerin de diğer faaliyetleri sürdüreceklerini bildirdi. 

"Uydu konusunda da Türkiye önemli bir girişime yakın zamanda imza atıyor olacak. Bir uydu şirketimiz, çeşitli kabiliyetleri olan şirketlerin birleşmesiyle oluşacak. Uydu, optik, uzay hukuku, uzay meteorolojisi, uzay dinamiği, uzay malzemesi gibi bir dizi konu var. Bunların da paralelinde Türkiye'deki üniversiteler ve araştırma merkezleri tarafından yürütülmesini bekliyoruz." diyen Demir, Başkanlık olarak bu yolculuğa katkı verecek tüm faaliyetlere destek olacaklarını sözlerine ekledi.

ASTRONOT SEÇİMLERİ BAŞLIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da Milli Uzay Programı'na ilişkin bilgi verdi.

Kacır, 2023'te milli ve özgün teknolojiler kullanılarak Ay ile teması gerçekleştirmeyi, 2028'de Ay'a yumuşak iniş yapmayı hedeflediklerini belirtti. Mehmet Fatih Kacır, "Programımızdaki bir diğer önemli adım ilk Türk astronotumuzu bir bilim misyonu çerçevesinde uzaya göndermek olacak. Astronot adaylarımızın seçimine yakın bir vakitte başlamayı planlıyoruz." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading