Yandex Metrica

Astronot seçimleri yakında başlıyor

Astronot seçimleri yakında başlıyor

7 yıl içerisinde Ay'a inme hedefiyle yola çıkıldı. Milli Uzay Programı kapsamında Türk Astronot seçimleri yakında başlıyor.

Teknoloji

23.01.2024, 21:56

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Milli Uzay Programı en önemli adımın ilk Türk astronotunu bir bilim misyonu çerçevesinde uzaya göndermek olacağını belirterek "Astronot adaylarımızın seçimine yakın bir vakitte başlamayı planlıyoruz" dedi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile gerçekleştirilen 1. Uzay Ekonomisi, Uzay Hukuku ve Uzay Bilimleri Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Kacır, 2023'te milli ve özgün teknolojiler kullanılarak Ay ile teması gerçekleştirmeyi, 2028'de Ay'a yumuşak iniş yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

ŞİRKETLER BİRLEŞECEK
Sempozyum'da konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise uydu teknolojilerindeki çeşitli kabiliyetlerin birleştirildiği bir uydu şirketinin yakın zamanda hayata geçirileceğini bildirdi. Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın bu alandaki hedeflerin büyütüldüğünün göstergesi olduğunu dile getiren Demir, şunları söyledi: 

"Gökbilim seviyesinde başlayan çalışmalar yayın, haberleşme, gözetleme uydularıyla devam ediyor ve süreçte belirli bir yerlilik oranının yakalanmasına yönelik çalışmaları sürdürüyoruz. Bugün artık uydu konusunda belirli yetkinliklerimizin olduğunu, bunun daha da geliştirileceğini söylemek yanlış olmaz. Uzaya erişim açısından itki teknolojileri çalışmaları savunma sanayisi ekosisteminde yer almakta. Çeşitli ürünlere uzay tarihçesi kazandırmak, uzayla ilgili parametreleri düşünmek bu anlamda bilimsel çalışmalar yapmak da bir süredir devam eden çalışmalar arasında yer alıyor." 

BU, TÜRKİYE'NİN YOLCULUĞU
"Uzaya çıkmadan bu alanda kabiliyetler kazanmak çok da kolay değil. Başta fırlatma teknolojileri olmak üzere, optik, güdüm, çeşitli malzeme teknolojileri, yüksek hızla atmosfere giriş, atmosferden çıkış, uzay dinamiği, uzay meteorolojisi gibi konular gündemimizde. Bu yolculuk Türkiye'nin yolculuğu... Uzay konusunda tecrübe edinilmemesi, tarihçe kazanılmaması halinde başkalarının söylediğini dinlemekten ve onların izinden gitmekten başka çare kalmaz. Türkiye Uzay Ajansı uzay projelerinin hamiliğini yapıyor. ROKETSAN, DeltaV gibi şirketler fırlatma teknolojileri alanında çalışmalar yürütüyor. TÜBİTAK UZAY, TÜRKSAT, TUSAŞ ve benzeri şirketler de diğer faaliyetleri yürütmeye devam edecek."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading