Yandex Metrica

ABD'li dergiden analiz: Ortadoğu'da dengeler değişti! Yeni kararlar Türkiye üzerinden kuruluyor!

ABD'li dergiden analiz: Ortadoğu'da dengeler değişti! Yeni kararlar Türkiye üzerinden kuruluyor!

Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü dış politikası dünya devletlerinin dikkattini çekiyor. İsrail'in Gazze işgaliyle birlikte Orta Doğu'da başlayan değişim başta Irak, İran, Suriye ve Yemen hattında olmak üzere birçok ülkede dengelerin değişmesine neden olurken  ABD medyasından Ortadoğu analizinde bu denge içinde Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir değerlendirme geldi.

Gündem

11.05.2024, 13:01

Ateş hattı olarak bahsedilen Ortadoğu ile ilgili dikkat çeken bir değerlendirme ABD'li dergi Foreign Affairs'ten (FA) geldi. ABD'li dergi, "Orta Doğu'yu yalnızca Orta Doğu düzeltebilir" başlıklı analizde Türkiye'nin bölgede güvenlik mimarisinin oluşturulmasında kilit role sahip olduğunun altını çizdi. 

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İslam dünyasına Gazze çağrısı: Bu davaya sahip çıkın Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İslam dünyasına Gazze çağrısı: Bu davaya... Haberi Görüntüle

"YENİ DENGELER TÜRKİYE ÜZERİNDEN KURGULANIYOR"

FA, bölgede oluşması muhtemel yeni dengelerin, Türkiye üzerinden kurgulandığının gözlemlendiğine yer verdi. "Amerika sonrası bölgesel düzene giden yol" ifadesinin kullanıldığı yazıda Orta Doğu'da yeni bir yol belirlemede Türkiye'nin ağır bastığına yer verildi.

MHP lideri Bahçeli: Sinan Ateş davası derhal başlamalı MHP lideri Bahçeli: Sinan Ateş davası derhal başlamalı Haberi Görüntüle

ORTADOĞU'DA ABD DÖNEMİ SONA ERDİ 

Ortadoğu'da süregelen bölgesel ve küresel dinamiklerin, Washington'un baskın rol oynamasını oldukça zorlaştırdığından bahseden FA, "ABD'nin, uzun vadede büyük diplomatik ve güvenlik kaynaklarını Orta Doğu'ya aktaracağına dair bahse girmek akıllıca olmaz. Bölgesel güçlerin, özellikle de Mısır ve Ürdün'ün yanı sıra savaşın başlangıcından bu yana koordinasyon sağlayan Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), ileriye doğru kolektif bir yol belirlemek için acilen harekete geçmesi gerekiyor." ifadelerine yer verdi. 

The Hunt for Gollum ne zaman çıkacak? Yüzüklerin Efendisi yeni filmi Netflix'te mi yayınlanacak? The Hunt for Gollum ne zaman çıkacak? Yüzüklerin Efendisi yeni... Haberi Görüntüle

BARIŞIN SAĞLANMASINDA TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUK ROLÜ 

Türkiye'nin Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte üstlendiği arabuluculuk rolünün geçerliliğini koruduğunu belirten FA, İsrail'in Gazze işgalinin sona erdirilmesi ve bölgede güvenliğin sağlanması konusunda da Türkiye'nin dikkat çeken bir çaba gösterdiğini söyledi.

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ne kadar, kaç TL 2024? Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası ne kadar, kaç TL 2024? Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN GARANTÖR ÜLKE OLMASINDAKİ ROLÜ BÜYÜK 

"Türkiye, bölgedeki devletlerin Filistin'in güvenliğini ve yönetimini koruduğu ve desteklediği; ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail'e güvenlik garantileri sağladığı çok ülkeli garantör sistemi kavramını gündeme getirdi." Yorumuna yer veren ABD'li dergi, Türkiye'nin hem İsrail hem de İran ile ilişkilere sahip olduğunu söyleyerek bu iki ülkenin muhtemel bir foruma katılmalarının "değerli" olacağını vurguladı.

22 ilde teröre BOZDOĞAN darbesi! Arama kaydı bulunan 239 şüpheli yakalandı 22 ilde teröre BOZDOĞAN darbesi! Arama kaydı bulunan 239 şüpheli... Haberi Görüntüle

"BU ANI YALNIZCA TÜRKİYE YAKALAYABİLİR"

Ortadoğu'da tırmanan gerilime rağmen uzlaşının sağlanma ihtimalinin yüksek olduğunun altını çizen FA, bölgede güvenliğin artırılması için bir "yeniden başlatma anı" yaşanabileceğine yer verdi.

"Türkiye gibi bölgesel güçlerle birlikte bu yeniden başlatma anı yakalanmalı." ifadelerini kullanan FA, "Ortadoğu bir hesaplaşmayla karşı karşıya. Gazze'de dökülen korkunç kan nedeniyle kriz ve çatışma daha da derinleşebilir ya da farklı bir gelecek inşa edilebilir." sözleriyle bu yeniliğe Türkiye'nin imza atabileceği ifade edildi. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Gündem


Loading