Yandex Metrica

Güneş yüzeyinde dev delik: 60 Dünya büyüklüğünde

Güneş yüzeyinde dev delik: 60 Dünya büyüklüğünde

Spaceweather.com'da yer alan habere göre Güneş'in yüzeyinde 60 Dünya büyüklüğünde dev bir delik açıldı ve bu delik doğrudan Dünya'ya doğru radyoaktif dalgalar yayıyor.

Teknoloji

29.02.2024, 21:15

Bilim insanları Güneş'in yüzeyinde açılan deliğin boyutunun 60 Dünya'ya denk olduğunu açıkladı. 

Bu delik koronal delik olarak adlandırılıyor ve söz konusu bölge 24 saat içinde yaklaşık 800 bin kilometre genişliğe ulaştı. Spaceweather.com'a göre, karanlık boşluk 4 Aralık'tan beri doğrudan Dünya'yı işaret ediyor.

Güneş'teki manyetizmanın aniden değişmesiyle meydana gelen bu delikler yıldızın üst yüzeyindeki radyoaktif plazmanın uzay boşluğuna fırlatılmasına sebebiyet veriyor. Bunun sonucunda ise radyoaktif plazma parçacıkları uzayda yol alarak Dünya'ya ulaşıyor. Bunun adına da Güneş fırtınası adı veriliyor.

Bu tuşlar bilgisayar kullanmayı kolaylaştırıyor! İşte hiç bilinmeyen 5 kısayol Bu tuşlar bilgisayar kullanmayı kolaylaştırıyor! İşte hiç bilinmeyen 5 kısayol Haberi Görüntüle

GÜNEŞ LEKESİNDEN FARKI NE?

Peki bunun Güneş lekesinden farkı ne? Bilim adamları bunu şöyle izah ediyor: "Koronal delikler Güneş lekelerinden farklı olarak sadece ultraviyole ışıkta gözlemlenebiliyor. Ayrıca koronal deliklerden gelen radyasyon akımları lekelerden kaynaklanan plazma dalgalarından çok daha hızlı."

Güneş'in şu anda hareketli bir evrede olduğunu belirten bilim insanları Güneş'teki patlamaların birkaç yıl içinde giderek artacağını ve zirve noktasına ulaşacağını öngörüyor. Burada iki kavramı bilmekte fayda var. Bunlardan biri solar minimum, diğer solar maksimum
Yıldızdaki patlamaların ve lekelerin minimum seviyeye indiği dönemlere solar minimum, Güneş lekelerinin arttığı ve patlamaların sıklaştığı evrelerse solar maksimum deniliyor.

NASA, şu anda Güneş'in hareketli bir dönemden geçtiğini ve bu tür lekelerişn oluşmasının normal olduğunu belirtiyor.

Bilim insanalrı daha önce 2025'te solar maksimum evresi zirveye ulaştığında Güneş'teki lekelerin sayısının 115'e kadar çıkabileceğini öngörmüştü. Ancak leke sayısı daha şimdiden bu rakamın üzerine çıktı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading