Yandex Metrica

Askerî uzman, Starlink uydularını yok etme yöntemini açıkladı: ABD ve Sovyetler bunu denemişti

Askerî uzman, Starlink uydularını yok etme yöntemini açıkladı: ABD ve Sovyetler bunu denemişti

Ukrayna askerlerinin Rus hedeflerini vururken sıklıkla faydalandığı Starlink uyduları, savaşın yayılması durumunda toptan yok edilebilir. Rus askerî uzman Aleksander Shirokorad, Elon Musk'a ait uyduların nasıl parçalanabileceğine ilişkin çarpıcı bir makale kaleme aldı. 

Savunma

07.06.2024, 09:56

Elon Musk'un SpaceX şirketine ait Starlink uyduları Ukrayna'ya kritik hizmet sağlayıp Rusları rahatsız etmeyi sürdürüyor. Rus bombardımanı altındaki Ukraynalılara savaşın başından beri internet hizmeti sağlayan Starlink, aynı zamanda insansız deniz araçlarının Karadeniz'de Rusya'ya ait savaş gemilerine yönelik saldırılarında çok kritik rol oynadı. 

Starlink anteni sayesinde kamikaze İDA'lar operasyon esnasında yüzlerce kilometre uzaktaki istihbarat birimlerine anlık görüntü aktardı.

Elon Musk'ın şirketine ait uydular aynı zamanda, bombalanacak hedeflere ilişkin gerçek zamanlı görüntü aktarımı sağlıyor. Şirket bu yönde askerî projelerin geliştirilmesi için Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile anlaşma imzaladı. 

ABD ve Avrupa ülkelerinden yoğun miktarda füze teslim alan Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik kapsamlı saldırısı beklenirken Moskova'da basın, Starlink uydularını etkisiz hale getirmenin yollarını tartışmaya başladı. 

Ukrayna'da Starlink uydu terminalleri

Starlink'i Filistinliler için devreye sokacağını açıklayan Elon Musk'ın İsrail'in tepkileri üzerine geri adım attığını hatırlatan Rus yazar Aleksander Shirokorad, "Çünkü İsrail gizli servisleri İsveç'ten Cezayir'e ve İran'a kadar dünyanın pek çok ülkesinde onlarca bilim adamını öldürdüğü gibi onu da vuracaktı" iddiasında bulundu. 

Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde can verdi Vecihi Hürkuş'u kederden öldürdüler: Amerikan mandacılarının ilk kurbanı acılar içinde... Haberi Görüntüle

500 KM İRTİFADA RADYASYON KUŞAKLARI...

Askerî uzman Shirokorad, Rusya'da bazı gazetecilerin Ukraynalılara çok fayda sağlayan Starlink uydularının 'Nudul' olarak bilinen A-235 hava savunma füzesiyle vurulması teklifinde bulunduğu fakat bunun çok maliyetli olacağını yazdı. 

"Bu füzeyle uydulara müdahalenin mliyeti Musk'ın uydusunun maliyetinden çok daha fazla olur" diyen Shirokorad, Starlink'in bulunduğu irtifadaki tüm uyduları yok edecek yöntemi ise şöyle tarif etti:

"Ukrayna'da Starlink sistemiyle bağlantılı terminaller ve bunlarla çalışan asker-sivil sayısının onbinlerce olmasa bile binlerce olduğu kesindir. Orada Starlink terminalleri, depoları, ofisleri bizim topçularımız ve İHA'larımızın öncelikli hedefi haline gelmeli. Asker yahut sivil fark etmez. 

Sonrasında meşrû hedefimiz olan Starlink uydularını devredışı bırakabiliriz. Bunu yapmak için Starlink'lerin uçtuğu yörünge olan yaklaşık 500 kilometre irtifada radyasyon kuşakları oluşturacak şekilde uzayda birkaç atom yükünü patlatmak yeterlidir. 

Yükseklik göz önüne alındığında bu patlamalardan hiç kimse zarar görmeyecektir. Atmosfer altı radyasyon normal sınırlar içinde kalacak. Bu durum, 1960'ların başında ABD ve SSCB tarafından uzaydı gerçekleştirilen birkaç düzine nükleer patlama sırasında doğrulandı."

Starlink uydu terminali

Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu seçti! Gençler bilimadamı gibi çalışıyor Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu... Haberi Görüntüle

ÇİNLİLER 2022'DE O ROKETİ BİLEREK PATLATTI

"Bu patlama bizim uydularımızla birlikte Çin dahil tarafsız devletlerin uydularına da zarar verebilir. Bu nedenle kozmik patlama gerçekleştirmek için henüz erken olsa da Çinli yoldaşlar Starlink'lerle savaşmanın en ucuz yolunu buldular: Atıksız teknoloji...

15 Kasım 2022 tarihinde Çin, Long March-6A adlı fırlatma aracından Yunhai-3 adlı uyduyu yörüngeye ateşledikten sonra bu füzeyi Starlink'in de bulunduğu 500-600 kilometre yüksekte parçaladı. Amerikalılar 50 ayrı roket parçası tespit etti. Batı medyası Çinlilerin bunu bilerek yaptığını öne sürdü. 

Öyleyse niçin tüm Rus fırlatma araçları uzay aracını belirli bir yörüngeye fırlattıktan sonra Starlink irtifasına gidip orda mümkün olduğunca çok sayıda küçük parça oluşturacak şekilde patlamasın? 

Amerikalılar Çinlilere patlamadan sonra ısrarla şunu sormuştu: Uyduyu yörüngeye yerleştiren roket niçin başka bir yörüngeye geçip orada patladı? Çinliler buna 'teknik problem' cevabı vermekle yetindi. 

Rusya ya da Çin tarafından fırlatılacak bir roketin enkazı uzaydaki tüm Starlink uydularını yok etmeden önce Elon Musk'ın Ukrayna'yı kendi haline bırakması belki de daha iyi olacaktır. Sonuçta adam iyi bir şey yapıyor; tabii başkalarının kavgasına karışmamak kaydıyla..." 

Starlink uydu terminali kullanan Ukrayna insansız deniz araçları Karadeniz'deki Rus donanmasına büyük zarar verdi. 

Habere Tepki Ver

2

0

3

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading