Yandex Metrica

Dünya bugün neden bağlantıdan koptu?

Dünya bugün neden bağlantıdan koptu?

Bugün yaşanan internet kesintisinin asıl sebebine dair ortaya atılan iddiaların üzerine yeni bir gelişme daha yaşandı. Fastly konuyla ilgili açıklama yaptı.

Teknoloji

23.01.2024, 17:32

Bugün yaşanan ve internet tarihinin en büyük kesintilerinden biri olan bu durumun neden kaynaklandığına dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. 

KESİNTİNİN AKTÖRÜ FASTLY İSMİNDE BİR ŞİRKET

Aralarında Amazon, Hulu, Twitch, Reddit ve Pinterest'in de bulunduğu bir çok internet sitesi 503 hatasıyla gündeme geldi ve erişim problemleriyle karşı karşıya kaldı. İlerleyen saatlerde bu sıkıntının kaynağı olarak Fastly isimli bir şirketin olduğu prtaya çıktı. Peki problemin içerik dağıtım ağı CDN’deki bir sorundan kaynaklandığını söyleyen Fastly kim?

2011 yılında kurulan Fastly, o tarihten itibaren hizmet veren bulut bir bilişim sağlayıcısıdır. Şirketin temel amacı web siteleriyle kullanıcılar arasında hızlı iletişimi sağlayan bir köprü olmaktır. Amazon ve Twitter gibi birçok sitenin bilgilerini kendi sistemlerinde bulunduran Fastly, internet kullanıcılarının bu platformlardaki içerikleri uzaktan indirilerek bant genişliğini boşa harcanmasının önlemiş oluyor.

Bu durum, kullanıcıların bu sitelere daha hızlı ulaşmasını mümkün kılarken, görseller, videolar ve diğer içeriklerin yüklenme sürelerini ciddi anlamda kısaltıyor. Ayrıca şirketin, siteleri DDoS saldırılarından ve botlarından koruyarak, hayati siber güvenlik işlevlerini yerine getirdiği belirtiliyor.

Fastly, yaptığı işlerden gurur duyuyor ve kendi internet sitelerinde bazı müşterileriyle olan işbirliklerini depaylaşıyor. Buna göre şirket Buzzfeed‘deki sayfaları yüzde 50 daha hızlı hale getirilmesinden ve New York Times’ın seçim gecesi aynı anda 2 milyon trafiği kaldırmasından sorumlu.

PEKİ KESİNTİNİN NEDENİ NE?
Şirket, kesinti için şimdilik sadece saldırıdan kaynaklanmadığını açıklamasını yaparken, yaşanılan durum gizemini korumaaya devam ediyor.

Kaynak: Shiftdelete

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading