Yandex Metrica

Sitede Ara

Yeterince KAAN alırsak süper güç olabiliriz: Japonya ve Güney Kore'ye karşı 2045 vizyonu

Yeterince KAAN alırsak süper güç olabiliriz: Japonya ve Güney Kore'ye karşı 2045 vizyonu

Cephaneliğinde pek çok Türk ürünü bulunan Endonezya, 2045 Vizyonu çerçevesinde gözünü Milli Muharip Uçak KAAN'a dikti. Endonezya, güçlü ordu hedefi doğrultusunda o tarihe kadar 125 milyar dolarlık silah alacak. Ülkede savunma medyası, güvenlik mimarisinde iki temel hava unsurunun F-16 Viper ve KAAN olması gerektiğini kaydediyor. 

Savunma

23.05.2024, 22:35

Envanterinde pek çok Türk silahı bulunduran Güney Asya devi Endonezya, Milli Muharip Uçak KAAN'ın potansiyel ortaklarından biri olarak görülüyor.

1,5 trilyon dolar millî gelire sahip 275 milyon nüfuslu ülkede savunma medyası, 'Altın Endonezya 2045' vizyonunda Türkiye'nin 5. nesil uçağını baş köşeye koydu. 

42 adet Rafale uçağı satın almak için Fransız Dassault şirketiyle 2022 Şubat'ında sözleşme imzalayan Cakarta yönetimi, aynı zamanda 48 adet F-16 Viper edinmeyi planlıyor. 

Halihazırda 33 adet F-16 ve 24 adet Rafale kullanıcısı olan ülke, muharip gücün yakın gelecekte hangi uçaklardan oluşması gerektiği konusunda bir karar aşamasında bulunuyor. 

Milli Muharip Uçak KAAN

AKINCI öylesine korkuttu ki SİHA'nın tanesine 129 milyon dolar verdiler AKINCI öylesine korkuttu ki SİHA'nın tanesine 129 milyon dolar verdiler Haberi Görüntüle

21 YILDA 125 MİLYAR DOLAR HARCAYACAK

Güney Kore'nin 4,5. nesil uçağı KF-21 projesine ortaklıkta sorunlar yaşayan ve Seul yönetimi tarafından 'ticarî casusluk' ile suçlanan Endonezya, bu projeden çıkmaya hazırlanırken gözünü tamamen KAAN'a dikti. 

Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto'nun geçtiğimiz yıl "5. nesil uçak konusunda Türkiye ile işbirliğini araştırıyoruz" şeklindeki açıklamasını hatırlatan savunma platformu Zona Jakarta, ordu modernizasyonu konusunda ülkenin 2045 Vizyonu çerçevesinde 125 milyar dolar yatırım yapması gerektiğine dikkat çekti. 

Bu kapsamda Lockheed Martin'in F-16 Blok-70 uçağına müşteri olunduğunu hatırlatan haberde, Endonezya Hava Kuvvetleri envanterinin gelecekte F-16 Viper ile KAAN'dan oluşması gerektiğine işaret edildi.

İşte o ifadelerden öne çıkanlar:

Milli Muharip Uçak KAAN

"Hükümet, KAAN planlarına ilişkin pek fazla bilgi vermiyor. Bunun yerine son dönemde Rafale alımına daha çok odaklanmış durumda. Ancak gelecekte KAAN tedariki devletin temel gündemi haline gelebilir. Endonezya 2045 yılına kadar 125 milyar dolarlık savunma bütçesi ayırdı. 

Gelecekte Endonezya Hava Kuvvetleri F-16 Viper ile KAAN'ı ortak kullanabilirse Altın Endonezya 2045 Vizyonu en azından savunma sektöründe gerçekleşebilir. 

Böylece Endonezya artık dünyanın süper güçleri tarafından küçümsenmeyecek, hatta 'Asya Kaplanları' olarak anılan Japonya ve Güney Kore'nin rakibi olarak yeni bir süper güç olma potansiyeline kavuşacaktır. 

Peki bu ülke, KAAN'ı yeterli miktarda alıp bunları F-16 Blok 72 ile evlendirebilir mi? Bekleyip göreceğiz."

Türk SİHA'ları böyle vuruldu: Füze İran'dan, konum bilgisi Amerika'dan... Türk SİHA'ları böyle vuruldu: Füze İran'dan, konum bilgisi Amerika'dan... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA TÜRK SİSTEMLERİYLE SÜPER GÜÇ OLUYOR

ROKETSAN'ın HİSAR-O hava savunma sistemini 'TriSula' adlı modifikasyonla satın alan Endonezya, deniz, kara ve hava platformlarında Türkiye ile birlikte büyümeyi planlıyor. 

Bu ülkeye ROKETSAN yapımı karadan karaya balistik füze BORA/KHAN ihraç edilmişti. 

Endonezya aynı zamanda FNSS üretimi orta sınıf tank KAPLAN'ın en önemli alıcısı durumunda. KAPLAN tankları Endonezya'da Harimau adıyla ortak üretiliyor. 

Cakarta güvenlik güçleri için Nurol Makina ise çok sayıda YÖRÜK zırhlı araç ihraç etti. 

Silahlı insansız hava araçları konusunda da iki ülke arasında yoğun işbirliği var. TUSAŞ üretimi ANKA SİHA, ilk etapta 12 tane olmak üzere bu ülkede montajlanacak. 

Canik şirketi ise MECANIK optikli METE tabancalarını Endonezya polisinin kullanımına sunmuştu. 

ATMACA füzesi test atışı

Dost ve kardeş Endonezya aynı zamanda stratejik ürün ATMACA füzesine de sahip olacak. ROKETSAN üretimi gemisavar füzesi teknoloji paylaşımıyla ortak üretilecek. 

Endonezya yönetimi ilk olarak Kale Ar-Ge'nin KTJ-3200 motoruna sahip 45 adet ATMACA füzesini edinecek. 

İki ülke arasındaki işbirliği silahlı insansız deniz araçlarına da uzanacak. Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Türkiye ile işbirliğimiz insansız hava araçlarının ötesine geçerek deniz platformlarını da kapsayacak" açıklamasında bulunmuştu. 

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Achmad Rizal Purnama ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar

26 Mart 2024'te Baykar'ı ziyaret eden Achmad Rizal Purnama, Selçuk ve Haluk Bayraktar ile görüşerek savunma sektöründe yeni işbirliği fırsatlarını ele almıştı. 

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Büyükelçiye hem AKINCI TİHA hem de KIZILELMA maketlerini hediye etti. 

Habere Tepki Ver

82

1

1

0

0

0

1

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading