Yandex Metrica

Türkiye'ye F-35 teklifi ABD basınında heyecan yarattı: 200 milyonluk soygun planı

İç savaş ve kaos uzmanı Victoria Nuland'ın Türkiye'ye F-35 teklifi gündemdeki yerini koruyor. S-400'lerin 'halledilmesi' karşılığında Ankara'ya F-35 satılabileceği yönündeki ifadeler Amerikan basınında heyecan yarattı. Amerikalılar, terör örgütü PKK/YPG'ye destek verirken aynı zamanda Güney Kıbrıs ve Yunanistan'la çevrelemeye çalıştıkları Türkiye'ye, tanesi 200 milyon doları aşan bir fiyatla sorunlu F-35'leri satmaya çalışıyor. 

Savunma

20.05.2024, 23:31

ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland'ın S-400'lerin 'halledilmesi' karşılığında Türkiye'yi F-35 programına yeniden dahil edebilecekleri teklifi gündemdeki yerini koruyor. Teklif ABD basınında heyecanla karşılandı. 

Washington bir taşla iki kuş vurarak hem uçak başına 200 milyon dolardan fazla parayı tahsil etmek hem de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki 'S-400 tehdidinden' kurtulmak istiyor.

2019 yılında satın alınan S-400 hava savunma sisteminin Ukrayna'ya gönderilmesi yönünde geçtiğimiz yıl Amerikalılar tarafından Ankara'ya iletilen teklif ciddiye alınmamıştı. 

40 adet F-16 ve 79 adet modernizasyon kiti alım sürecinde ABD Dışişleri bu ihtimali bir daha zorlamaya kararlı görünüyor. Ancak Ankara bu teklife karşı oldukça mesafeli duruyor. ABD ile Türkiye arasındaki tek sorunun S-400 meselesi olmadığına vurgu yapan yetkililer, bölge politikaları konusunda Beyaz Saray ile Beştepe arasında uçurum bulunduğuna işaret ediyor. 

Image

Suriye kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG'ye devlet vaat eden Amerikan yönetimi, Doğu Akdeniz ve Ege'de de Türkiye'yi baskılama stratejisi izliyor. Türkiye'nin güney sınırını PKK ile kuşatmaya çalışırken batıdaki Yunan topraklarını da Amerikan garnizonuna dönüştüren Washington, Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs'a karşı da Güney Kıbrıs Rum Yönetimini destekliyor. 

Tüm bunlara rağmen ABD, üretildiği ilk günden buyana motor ve yazılım problemleriyle boğuşan F-35'leri Ankara'ya satma ısrarından vazgeçmedi.

Ukrayna'nın Ruslar tarafından işgaliyle sonuçlanan Maidan Olaylarını 2014 yılında organize eden ve ismi hep iç savaşlarla anılan Victoria Nuland'ın F-35'e ilişkin tuzak teklifi, The War Zone haber sitesinde şu ifadelerle yankılandı:

Image

The War Zone

Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu seçti! Gençler bilimadamı gibi çalışıyor Mahmut Akşit'ten bomba mesajlar: 13 kişilik hakem heyeti KAAN motorunu... Haberi Görüntüle

ABD BASINI: F-35 ONAYI ASLINDA BASİT

"F-35'ler Türkiye için yeniden masada. Müşterek Taarruz Uçağı programından atılan Türkiye, Rus yapımı S-400 füzelerini terk etmesi halinde tekrar programa dahil edilebilir.

Türkiye'nin NATO üyesi komşusu Yunanistan'la stratejik rekabeti göz önüne alındığında, F-35'e dönüş potansiyeli gerçekten çok cazip olabilir. Sonuçta, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye için F-16 onayını açıkladığı gün, Yunanistan'a yaklaşık 40 adet F-35A ve ilgili ekipmanın satışına da yeşil ışık yakıldı. 

Yunan F-35'lerinin tahmini maliyeti 200 milyon avroya ulaşıyor. Satış toplamda 8,6 milyar dolar. Yine de Türkiye'ye olası bir F-35 satışı için Kongre onayına ihtiyacı olacak ancak Yunanistan örneğinde görüldüğü gibi onay işlemi aslında basit bir süreçtir. 

Yunanistan'ın F-35 satın alma yönünde ilerlemesi halinde, bu durum Türkiye'yi nihayet S-400'lerden vazgeçmeye ve aynı şeyi düşünmeye teşvik edebilir."

Image

F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı anda yürüyor: Amerikan-Alman ortak yaptırımı F-16, Eurofighter, gemi ve uçak motoru ile türbin pazarlığı aynı... Haberi Görüntüle

S-400'LERİ F-35 İLE DEĞİŞTİRMEK...

"Nuland'ın son açıklaması, ABD'nin "Türkiye'nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamak" amacıyla S-400 yerine Patriot hava savunma sistemlerini bir kez daha sunmaya istekli olabileceğine de işaret ediyor.

Türkiye, özellikle yeni savaş uçaklarına yönelik giderek acil bir ihtiyaçla karşı karşıya olduğu bir dönemde, S-400'lerini F-35'lerle değiştirmenin uzun vadeli stratejik ve operasyonel avantajlar sağlayacağını hissedebilir.

F-35 programındaki mevcut gecikmeler, özellikle yakında çıkacak olan Blok 4 yetenek standardı ve bunu gerçekleştirmek için gerekli olan Teknoloji Yenileme-3 (TR-3) donanım ve yazılım paketi göz önüne alındığında bile, büyük olasılıkla F-35'ler Türk ordusuna TF-X'ten (Milli Muharip Uçak KAAN) daha önce teslim edilecek ve F-35 aynı zamanda gizlilik ve gelişmiş sensörler açısından önemli ölçüde daha fazla yetenek sunacaktır."

Image

Türkiye'nin F-35'lerine el koyan Amerikan yönetimi Ankara'dan bir de 'hangar kirası' istemişti.

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

2030'DA AVRUPA'DA SAYI 600 OLACAK

"100 uçaklık Türk siparişinin karşılanması yolunda daha önce yaklaşık 30 adet F-35A üretilmişti. Ancak bunların çoğu ABD Hava Kuvvetleri'ne devredildi. Halen depoda görünen uçaklar ise muhtemelen daha eski bir üretim standardına göre inşa edilmiş ve teslimattan önce neredeyse kesinlikle önemli güncellemeler gerektirecek.

Yine de yeni F-35'lerin kullanıma sunulmasını beklemek Türkiye'ye yine de fayda sağlayabilir. Sonuçta Lockheed, 2030'lu yıllara gelindiğinde, İngiltere'deki iki ABD Hava Kuvvetleri filosu da dahil olmak üzere 10'dan fazla Avrupa ülkesinden 600'den fazla F-35'in işletileceğini öngörüyor. 

Dolayısıyla Türkiye, Avrupa'daki önemli operatör ayak izinden yararlanabilecek ve potansiyel olarak, 2019'da kaybettiği Müşterek Taarruz Uçağı programının kazançlı bir yönü olan F-35 bileşenlerinin üretimini yeniden başlatabilecektir.

F-35'in Türkiye'nin gelecekteki savaş uçağı denklemine potansiyel dönüşü en hafif tabirle beklenmedik bir durumdu."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

1

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading