Yandex Metrica

Bayan İç Savaş'tan F-35 teklifi: S-400'ü halledin, programa geri dönün

2014'te Ukrayna topraklarının Rusya tarafından işgal edilmesiyle sonuçlanan Maidan Eylemleri'ni organize eden ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland, Kongre'de F-16 takvimi işlerken soluğu Türkiye'de aldı. 15 günlük itiraz süresini şantaj olarak kullanmak isteyen Nuland, S-400'lerin 'halledilmesi' karşılığında Türkiye'ye F-35 teklifinde bulundu.

Savunma

30.03.2024, 09:38

Türkiye'nin Amerikan yönetiminden talep ettiği F-16 ve füze paketi için 15 günlük süre cuma günü itibariyle işlemeye başladı. Türkofobik lobileriyle meşhur ABD Kongresi'nde F-16 satışına 2 hafta boyunca itiraz gelmezse süreç resmiyet kazanacak.

Ancak Washington, Ankara'ya şantaj konusunda işi sıkı tutuyor.

ABD Dışişleri'nin ağır topu Victoria Nuland, F-16 mektubunun Kongre'ye iletilmesinin ardından apartopar Türkiye'ye gelerek soluğu Ankara'da aldı. 

Image

Nuland dün akşam Beştepe Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve ekibiyle görüştü. Toplantıya ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de katıldı.

2014 yılında Ukrayna topraklarının Ruslar tarafından işgal edilmesiyle sonuçlanan 'Maidan Eylemleri'ni organize eden Victoria Nuland, Ankara'daki toplantının ardından CNN Türk'e yaptığı açıklamada enteresan ifadeler kullandı. 

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından özellikle geçtiğimiz yıl Washington'dan gelen mesajlar, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki Rus S-400 hava savunma sistemlerinin Ukrayna ordusuna hibe edilmesi yönündeydi.

Ankara'nın ciddiye almaya değmez bulduğu bu teklif Nuland'ın mesajlarında üstü örtülü olarak yer buldu. Nuland S-400'leri 'halletme' karşılığında Türkiye'nin yeniden F-35 programına dönebileceğini ileri sürdü. 

Image

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

15 GÜNLÜK SÜRE CUMA GÜNÜ BAŞLADI...

İşte ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland'ın açıklamaları:

"Siz kendi parlamentonuzda çalışırken, biz de kongremizde Türkiye'nin F-16 filosunu geliştirmesinin Amerikan güvenliği için çok önemli olduğunu, bu seviyede tamamen aktif ve katılımcı olmasının müttefikler arasında yük paylaşımı için önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorduk. 

Zaten büyük bir F-16 filonuz var. Ancak bunu geliştirmek bizim için önemli olacak. 15 günlük süre cuma gecesi başladı. Aslında cumhurbaşkanınız imzayı attığı an oldukça heyecanlıydı. Kurye uçağa bindi, Dışişleri Bakanlığı'na teslim etti ve biz de bildirimimizi kongreye ilettik. Cuma gününden itibaren 15 gün sonra bu bildirim süresi sona erecek ve ardından uygulamaya geçeceğiz.

Öncelikle bu anlaşmanın birkaç parçası var. Bunlar mevcut jetlerin modernizasyonu ve yeni jetlerin satışı. İki parça da önemli. Anladığım kadarıyla modernizasyon derhal başlıyor. Açıkçası yeni jetlerin ne zamana hazır olacağını ezbere bilmiyorum, ancak Türkiye’nin bu jetlere kavuşmasının ABD için bir öncelik olduğu aşikar."

Image

Casus İHA ile F-35 üssünü saniye saniye kaydettiler: İşgalciyi rezil eden kayıtlar dünyanın gündeminde Casus İHA ile F-35 üssünü saniye saniye kaydettiler: İşgalciyi rezil... Haberi Görüntüle

F-35 AİLESİNE GERİ ALMAKTAN MUTLULUK DUYARIZ

"CAATSA yaptırımlarına maruz kalması nedeniyle Türkiye savunma sanayii alanında bazı sorunlarla karşılaştı. CAATSA yaptırımları, hükümetinizin Rusya Federasyonu'ndan S-400 hava savunma sistemleri satın alma kararıyla ilgiliydi. CAATSA yaptırımlarını tetikleyen buydu. Patriot satışını müzakere etme sürecindeydik ve bu müzakereler devam ederken Türkiye başka bir yöne gitti. 

Bu yüzden bugün bazı görüşmeler yaptık. Açıkçası bu S-400 meselesini halledebilirsek -ki bunu yapmak istiyoruz- ABD, Türkiye'yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken aynı zamanda Türkiye'nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız. 

Yine söylüyorum, uzun yıllardır hem S-400 alımından önce hem de o zamandan beri hava savunmasını güçlendirmeyle ilgili görüşmeyi teklif ediyoruz. Bildiğiniz üzere bu karmaşık bir konu. Bugünlerde herkesin hava savunmasına ihtiyacı var. Bunu dünyanın her yerinde görüyoruz. Ama yine de bu konuyu aşabilirsek, CAATSA meselesi ortadan kalkacak ve F-35 konuşmalarına geri dönebileceğiz."

Image

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminin Ankara'ya intikali 2019 Temmuz'unda başlamış ve süreç birkaç ay içerisinde tamamlanmıştı. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading