TR Haber
ESCKapat
Ara

Pakistan Hafter yönetimine savaş uçağı ihraç ediyor! Asım Münir'den Ömer Muhtar'lı mesaj: Libya aslanlar diyarıdır

Pakistan Hafter yönetimine savaş uçağı ihraç ediyor! Asım Münir'den Ömer Muhtar'lı mesaj: Libya aslanlar diyarıdır

Kardeş Pakistan, imzaladığı dev savunma anlaşmasıyla Libya'da oyuna dahil oluyor. Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir'in Bingazi ziyareti sırasında Halife Hafter ile imzaladığı 4,6 milyar dolarlık anlaşma, aralarında JF-17 savaş uçağının da bulunduğu bir dizi platformun Libya doğusuna transfer edilmesini öngörüyor.

TR Haber
Savunma2025-12-23 14:53:50

Türkiye'nin bir bütün halde tutmak için yoğun gayret gösterdiği Libya, kardeş Pakistan'ın oyuna dahil olmasıyla yeni bir yola girdi. Ülkenin doğusunu kontrol eden Halife Hafter güçleri, İslamabad'dan savaş jeti, eğitim uçağı ve muharebe tankı satın almaya hazırlanıyor. 

Libya Ulusal Ordusu (LNA) ismiyle Bingazi merkezli faaliyet yürüten Halife Hafter, geçtiğimiz hafta ağırladığı Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir'le bir dizi anlaşmaya imza attı. 

Bingazi'de Halife Hafter ve oğlu Saddam Hafter'le bir araya gelen Mareşal Münir, "Lütfen silahlı kuvvetlerinizi olabildiğince güçlü hale getirin. Çünkü silahlı kuvvetler ülkenin varlığını garanti altına alır" dedi. 

Libya Ulusal Ordusu subaylarına da hitap eden Münir, "Libya aslanlar diyarıdır" diyerek 1920'li yıllarda İtalyan işgaline karşı verdiği mücadeleyle destansı bir kahramana dönüşen İslâm âlimi Ömer Muhtar'a atıfta bulundu. 

PAKİSTAN TARİHİNİN EN BÜYÜK SAVUNMA İHRACATI

Münir'in ziyareti sırasında imzalandığı belirtilen savunma anlaşmasının ayrıntıları öncelikle Pakistan medyasında, ardından Güney Asya basınında, daha sonra ise İngiliz haber ajansı Reuters'ta yayınlandı. 

Buna göre Pakistan ile Bingazi yönetimi arasındaki anlaşmanın faturası 4,6 milyar doları buluyor. Anlaşma kapsamında, Pakistan'ın Çin'le ortak ürettiği JF-17 savaş uçaklarından 16'sı Libya'ya gönderilecek. LNA'ya ayrıca pilot eğitiminde kullanılmak üzere 12 adet Süper Muşak uçağı tedarik edilecek. 

Pakistan'ın aynı zamanda Hafter güçleri için bir adet 'hafif korvet' olarak tanımlanan açık deniz karakol gemisi inşa edeceği belirtiliyor. Reuters'a konuşan Pakistanlı yetkililerden biri, anlaşmanın 2,5 yıla yayılacağını ve kara, deniz ve hava teçhizatını kapsayacağını söyledi. 

Yetkililere göre Doğu Libya yönetimiyle mutabakat, Pakistan tarihinin en büyük savunma ihracat anlaşması oldu. Pakistan'ın Çin lisansıyla ürettiği Haider ana muharebe tankından 44'ünü de Hafter güçlerine sağlayacağı iddia edildi. 

Bingazi'deki anlaşmalar Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir'in huzurunda imzalandı.

İKİ TARAF ARASINDAKİ ASKERÎ DENGE BOZULURSA...

İslamabad'ın uçak vermeye hazırlandığı Hafter yönetimi, yaklaşık iki yıldır Ankara ile temas halinde bulunuyor. 

Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Saddam Hafter, nisan ayında Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından Ankara'da kabul edilmiş, daha öncesinde ise 2024 sonlarındaki SAHA EXPO fuarına katılarak bir dizi temas gerçekleştirmişti. 

Hafter cephesiyle diyalog süreci, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'in Aralık 2023'te Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmesiyle birlikte ivme kazandı. 

Hem Trablus hem de Bingazi yönetimleriyle ilişkileri Libya'nın bütünlüğü için dengede tutan Ankara'nın, İslamabad'ın Hafter hamlesine nasıl yaklaştığı şimdilik meçhûl. Londra merkezli Middle East Eye gazetesine göre, "Körfez ülkeleri bu anlaşmadan endişe duymayabilir ancak Pakistan ile yakın diplomatik ve güvenlik bağları bulunan Türkiye'yi kızdırabilir."

Bingazi'deki anlaşma sonrası Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu'nun Libyalı mevkidaşı Orgeneral Muhammed Ali Haddad'ı Ankara'ya davet etmesi dikkat çekti. Ekibiyle birlikte Türkiye'ye gelen Haddad, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından kabul edildi. 

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Trablus yönetimine bağlı Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Haddad'ı kabul etti. 

Halife Hafter, 2019 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya'nın desteğiyle Trablus'u ele geçirme girişiminde bulunmuş ancak Türkiye'nin devreye girmesiye bu plan sonuçsuz kalmıştı. 

Ankara, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus hükümetini ayakta tutmak için askeri destek sağlarken aynı zamanda Libya batısını Bayraktar TB2'ler, topçu sistemleri, elektronik harp aygıtı ve hava savunma silahlarıyla teçhiz etti. 

2019 yılı kasım ayında Trablus yönetimiyle münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşmasına imza atan Türkiye, Doğu Akdeniz'deki ezber bozan hamlesiyle büyük bir stratejik adım attı.

Çatışan taraflar 'Sirte-Cufra Hattı' olarak bilinen sınırın her iki yanında konuşlanırken sonraki dönemde Türkiye, bölünmüşlüğün kalıcı hale gelmemesi için Hafter yönetimiyle de diyalog süreci geliştirdi. 

Pakistan'ın JF-17 savaş uçağı ihraç etmesiyle Trablus ile Bingazi arasında askerî dengenin bozulması ihtimali bulunuyor. 

 

Yazar

Atilla Diş

Yayın Tarihi

23 Aralık 2025

Benzer Haberler

Pakistan Hafter yönetimine savaş uçağı ihraç ediyor! Asım Münir'den Ömer Muhtar'lı mesaj: Libya aslanlar diyarıdır | TR Haber