BM Genel Kurulu'nda ateşkes oylaması! ABD ile Ukrayna arasında anlaşmazlık çıktı
BM Genel Kurulu'nda Ukrayna’da derhal ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi. Tasarı 107 lehte, 12 ret ve 51 çekimser oy aldı. Bu arada tasarıya çekimser oy veren ABD'nin yeni önerge vermesi Ukrayna'nın tepkisine neden oldu. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mariana Betsa, ABD'nin önergesini "endişe verici" ve "kabul edilemez" şeklinde nitelendirerek reddetti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 4. yılına giren Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısı kabul edildi.
Ukrayna'nın girişimiyle ve 46 ülkenin ortaklığıyla sunulan karar tasarısı için yapılan oylamada 107 lehte, 12 ret ve 51 çekimser oy kullanıldı.
Rusya, İran, Küba, Sudan, Mali, Kuzey Kore, Belarus, Nikaragua, Nijer, Eritre, Burkino Faso, Burindi tasarıya ret oyu verirken Çin ve ABD çekimser kaldı.
Tasarıda tüm esirlerin takas edilmesi, yasa dışı şekilde gözaltına alınan tüm kişilerin serbest bırakılması ve çocuklar dahil zorla yerinden edilen veya sınır dışı edilen sivillerin geri dönüşünün sağlanması gibi maddeler var.
ABD-UKRAYNA TARTIŞMASI DAMGA VURDU
Kararda, "Ukrayna'nın egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve karasuları dahil toprak bütünlüğüne" destek ifade edilerek, Rusya'nın "sivillere ve kritik enerji altyapısına yönelik saldırılarından ciddi endişe duyulduğu" belirtildi.
Oylamaya damga vuran olay ise ABD'nin tavrı oldu. Oylamada çekimser oy kullanan ABD, karar tasarısının bir bölümünün geri kalanından ayrılmasını talep etti ve darklı oylamaya tabş tutulması konusunda yeni önerge sundu. Yeni önergeyle ilgili konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Tammy Bruce, "Bizim görüşümüze göre, karardaki bazı ifadeler, kalıcı barışa giden yolu açabilecek diplomatik yolların tamamının ele alınmasını desteklemek yerine devam eden müzakerelerden dikkati dağıtma olasılığı taşıyor." dedi.
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mariana Betsa ise ABD'nin önergesini "endişe verici" ve "kabul edilemez" şeklinde nitelendirerek reddetti.
AA
Benzer Haberler
Daha fazlası →
BM Genel Kurulu'nda ateşkes oylaması! ABD ile Ukrayna arasında anlaşmazlık çıktı
İsrailli eski bakan İran açıklaması! 'Hahamdan duydum' dedi tarih verdi
ABD basınından flaş iddia: Ankara acil durum planını güncelliyor! Türkiye mülteci akınına karşı İran topraklarında tampon bölge oluşturabilir
Ortadoğu'da sular iyice ısındı! ABD güç yığıyor, İran açıklama yapıyor: CIA ve Rubio Kongre liderlerine brifing verecek
Rakka'da terör örgütüne ağır darbe! Suriye güvenlik güçleri DEAŞ hücresini çökertti
Ürdün'den ABD'ye soğuk duş! İran'a yapılacak olası saldırıda hava sahasını kullandırmayacak
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Rum lider Hristodulidis ile görüşecek: Kuzey'den Güney'e 20 bin doz aşı!
Türkiye vurucu gücünü katlıyor! İsrail medyasında panik: Daha güçlü gelecekler...
