ÖZGÜR F-16'lar İsrail için hazırlanıyor: ASELSAN MURAD-100A düşmanı daha uzaktan görüyor
ÖZGÜR Projesi kapsamında tepeden tırnağa yenilenen Türk F-16'ları, ASELSAN'ın MURAD-100A radarıyla 'en uzun menzilde tarama kabiliyetine sahip 4. nesil jet' konumuna ulaştı. Hava hedeflerini tespit mesafesi bakımından ÖZGÜR uçakları, İsrail F-16'larından çok daha üstün durumda. Ramjet motorlu hava-hava füzeleri GÖKHAN ve GÖKBORA'nın da kullanıma girmesiyle Türk Hava Kuvvetleri dünyanın en gelişmiş 4. nesil jetlerini işletiyor olacak.
ASELSAN'ın üretmeye devam ettiği Galyum Nitrür (GaN) çip tabanlı uçak burun radarı MURAD-100A, ÖZGÜR Projesi kapsamında tepeden tırnağa elden geçirilen F-16'lara entegre ediliyor. Şubat 2024 itibariyle F-16 ile uçuş testlerine başlayan AESA radarın tam olarak hazır hale gelmesi için birden fazla 'ÖZGÜR' jet uçağı sürekli olarak uçuş gerçekleştiriyor.
Blok-30, Blok-40 ve Blok-50 tipi uçakların Blok-72 Viper seviyesine yükseltilerek millî imkânlarla daha kabiliyetli hale getirilmesini ifade eden ÖZGÜR Projesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki yaklaşık 240 adet F-16'yı rakipleri karşısında birkaç adım daha öne geçirmeyi amaçlıyor.
Çok sayıda hedefi aynı anda takip edebilen MURAD-100A, yaklaşık 300 kilometreyi bulduğu iddia edilen tarama menziliyle Türk F-16'larını İsrail F-16'larından daha ileriye taşıyor.
İsrail Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 uçaklarında 2026 itibariyle AESA radar bulunmuyor.
İsrail'in F-16I Sufa jetlerinde halihazırda Northrop Grumman üretimi AN/APG-68 mekanik taramalı radar kullanılıyor. Aktif faz dizi tarama özellikli AESA radara göre daha düşük kapasiteli olan mekanik radarlar, AESA'lara kıyasla daha az hedefi takip edebiliyor, daha kısa menzilde tarama yapıyor ve sınırlı sayıda hedefi eşzamanlı izleyebiliyor.
Aynı anda 20'ye kadar hedefi izleyebilen İsrail F-16'ları, elektronik saldırılara dayanıklılık konusunda AESA radardan daha zayıf olmasıyla dikkat çekiyor. MURAD-100A'nın aynı anda 100'e yakın hedefi takip edebildiği ileri sürülüyor.
Elektronik tarama yerine mekanik anten kullanan AN/APG-68, ASELSAN MURAD-100A'nın oldukça gerisinde bulunuyor. İsrail F-16'ları mekanik radarla 1 metrekarelik kesit alanına (RCS) sahip hava cismini 100-150 kilometre arası bir mesafeden algılayabiliyor. MURAD-100A'da ise algılama menzili 150 ilâ 300 kilometre arasında değişiyor.
Türk F-16'sı, MURAD-100A radarıyla hava hedefine atış yaptı!
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) November 5, 2025
▪️Özgür-2 Projesi kapsamında baştan aşağı yenilenerek Block 72 Viper seviyesine yükseltilen Türk F-16'ları tarihte bir ilki daha gerçekleştirdi.
▪️Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 savaş uçağı, ASELSAN üretimi millî… pic.twitter.com/GTJYfHlhto
GÖKDOĞAN HAZIR: SIRADA GÖKHAN VE GÖKBORA VAR
ÖZGÜR Projesi kapsamında modernize edilen F-16'lardan biri Kasım 2025'te millî füzelerle bir hava hedefine ilk atışını gerçekleştirdi. F-16'nın MURAD-100A ile hedefe güdümlediği füzenin BOZDOĞAN mı yoksa GÖKDOĞAN mı olduğu açıklanmadı.
Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16'ların ÖZGÜR Projesi kapsamındaki modernizasyon seyri büyük ölçüde gizli tutuluyor. Görev bilgisayarı, kokpit, dost-düşman tanıma sistemleri, elektronik harp suiti ve burun radarı tamamen yenilenen F-16'lar, Türkiye'yi dünyanın en uzun menzilli tarama kabiliyetli 4. nesil uçaklarını işleten ülkesi haline getiriyor.
ÖZGÜR F-16'lar, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE üretimi Ramjet motorlu hava-hava füzeleri tam olarak hazır hale geldiğinde operasyonel anlamda dünyadaki en üstün 4. nesil uçak seviyesine erişecek.
Halihazırda TÜBİTAK SAGE, Ramjet motorlu ve sıvı yakıtlı GÖKHAN füzesiyle 100 kilometrenin çok üzerinde bir menzile ulaştı.

IDEF 2025'te bir sürprize imza atan ROKETSAN ise GÖKBORA adlı hava-hava füzesini tanıttı. Katı yakıtlı Ramjet füzesinin hedeflerini 100+ deniz mili menzilden vurabileceği açıklandı. Bu rakam, GÖKBORA'nın asgari 180 kilometreye ulaşabildiğini gösteriyor. Ancak savunma çevrelerinde genel kanı, GÖKBORA'nın 200 kilometreyi aşan bir kapasiteye sahip olduğu yönünde. GÖKBORA'nın dahili AESA radarına sahip olduğu belirtiliyor.
Görüş içi BOZDOĞAN füzesinin menzili 25+ kilometre olarak açıklanmıştı. Görüş ötesi menzilli GÖKDOĞAN ise 100+ kilometreye ulaşabiliyor. ASELSAN MURAD-100A radarı ÖZGÜR F-16'larla birlikte insansız savaş uçağı KIZILELMA ve AKINCI TİHA'da başarıyla kullanıma girdi. Millî radarın insansız hayalet uçak ANKA-3'e entegrasyon çalışmaları devam ediyor.
Havadan Erken İhbar Kontrol (HİK) uçakları, elektronik harp sistemleri, insansız hayalet uçaklar ve beşinci nesil jetler gibi faktörler denklem dışı bırakıldığında, Türk ÖZGÜR F-16'ları hedef tespit menzili bakımından İsrail F-16'larına karşı büyük üstünlük kuruyor.
Envantere giren BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzeleri sonrası GÖKHAN ile GÖKBORA'nın da hazır hale gelmesiyle birlikte Türk Hava Kuvvetleri, sadece F-16'larıyla bile bölgesinde operasyonel üstünlüğü elde etmiş olacak.
Millî uçak burun radarı MURAD-100A, 'ÖZGÜR' F-16'lar, KIZILELMA ve AKINCI'dan sonra insansız hayalet uçak ANKA-3'e entegre ediliyor.
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) January 7, 2026
▪️Çarpıcı bilgi, ASELSAN tarafından yayınlanan 'AESA radar' makalesinde ortaya çıktı.
↘️https://t.co/bjrZsPkntT pic.twitter.com/fDMh1XKpU5
TRHABER
Benzer Haberler
Daha fazlası →
İspanya bir yol ayrımında: KAAN prototipleri TUSAŞ'ta sergilendi, Madrid'de taşlar yerinden oynadı
Denizin ortasında tuvaletsiz kaldılar: Dünyanın en modern uçak gemisinde sabotaj ihtimali
Çorlu'dan kalktı Sinop'ta vurdu! Bayraktar AKINCI'dan EREN mühimmatıyla tam isabet
NATO'da ortak tatbikat: Bayraktar TB3 Eurofighter ile uçtu
Ankara'da tarihi anlar! İki adet yerli HAVA SOJ uçağı başkent semalarında
Bayraktar TB3 NATO sahnesinde: Amfibi harekâtta yeni dönem!
'Her atış bir ant, her atış bir destan': MSB'den Steadfast Dart-26 Tatbikatı'na ilişkin paylaşım
Sözleşme tarihi belli oldu: Türk SİDA'ları İtalya yolunda