Yandex Metrica

ABD Türkiye'den obüs istedi: Bütçesi hazır, T-155 FIRTINA anlaşması yürürlükte

ABD Türkiye'den obüs istedi: Bütçesi hazır, T-155 FIRTINA anlaşması yürürlükte

ABD yönetimi Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık yardım paketini onaylayınca daha önce imzalanmış askerî anlaşmalarda teslimat süreci başladı. Pentagon'un Ukrayna'ya teslim edilmek üzere MKE üretimi T-155 FIRTINA obüsü satın alacağı ortaya çıktı. FIRTINA obüsleriyle birlikte önemli miktarda top mermisi de Ukrayna'ya sevk edilecek. 

Savunma

09.05.2024, 11:11

Türkiye, ABD'nin talebiyle Ukrayna'ya T-155 FIRTINA obüsü satmaya hazırlanıyor. Makine Kimya Endüstrisi'nin Güney Kore üretimi K9 Thunder obüsünü temel alarak geliştirdiği FIRTINA, yakında Ukrayna ordusuna hizmet verecek. 

Uluslararası savunma sitelerinin iddiasına göre ABD'nin Türkiye'den FIRTINA obüsü isteği aylar öncesine dayanıyor. Ancak Kiev için hazırlanmış 61 milyar dolarlık yardım paketi uzun süre ABD Kongresi'nden geçemediği için obüslerin transferi de askıda kalmıştı. 

Malî ve askerî yardımın geçtiğimiz günlerde ABD yönetimince onaylanmasının ardından Ukrayna ordusuna destek konusunda yapılan anlaşmalar hızla yürürlüğe girdi. Buna göre ilk etapta Kiev'e 12 adet FIRTINA obüsü gönderilmesi bekleniyor. 

Washington'un Türk obüsleriyle birlikte önemli miktarda 155mm'lik mühimmat da satın alacağı belirtiliyor. 

MKE üretimi T-155 FIRTINA obüsü

Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor Kış uykusuna yatan robot denizaltı çok derinde uyurken elektrik depoluyor Haberi Görüntüle

AVRUPA İŞİN ALTINDAN KALKAMADI, TÜRKİYE ABD'YE SERİ ÜRETİM HATTI KURDU

Avrupa ülkeleri Ukrayna ordusuna iletilmek üzere 2024 Mart'ına dek 1 milyon top/obüs mermisi tedarik sözü vermiş ancak üretim yetersizliğinden ötürü bu taahhüt gerçekleşmemişti. Ukrayna ordusunun mühimmat konusunda ciddi biçimde sıkıntı yaşamasıyla gözler, Türkiye'ye çevrilmişti. 

Türk firmaları, top/obüs mermilerinin Amerika'daki üretimini desteklemekten de geri durmadı. Geçtiğimiz aylarda savunma firması Repkon, ABD'nin Teksas eyaletine 155mm'lik topçu mühimmatı için seri üretim hatları kurdu. Firmanın kurulumunu yaptığı imalat hattı 2025'ten itibaren ABD'de top mermisi toplam üretiminin yüzde 30'una imza atacak. 

Aynı zamanda Amerikan medyası, Pentagon'un Arca Savunma şirketinden 2024 yılı içerisinde teslim edilmek üzere 116 bin adet mühimmat satın aldığını duyurmuştu.

Tüm bunların yanında Türkiye, ABD'ye TNT'lerde itici gaz olarak kullanılan nitrofuanidin maddesi desteği sağlıyor. Bu maddenin ihracatında da ciddi artış yaşandığı belirtiliyor. 

KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron Bird' sisteminin çarpıcı yetenekleri KAAN ve HÜRJET Demir Kuş sayesinde uçtu: İşte millî 'Iron... Haberi Görüntüle

T-155 FIRTINA OBÜSÜ ÖZELLİKLERİ

52 kalibrelik kundağı motorlu T-155 FIRTINA, Türkiye'nin terörle mücadele operasyonlarında başarıyla kullandığı silahların başında geliyor.

MKE'nin 2001 yılında iki adet prototip üretmesinin ardından 2002'den itibaren seri üretmeye başladığı modern obüsler, şimdiye dek 300'den fazla üretildi. 

Türkiye, kardeş Azerbaycan'a da gönderdiği T-155 FIRTINA'nın özelliklerini daha da geliştirerek FIRTINA-2 olarak adlandırılan yeni nesil obüsün imalatına başladı. İlk parti FIRTINA-2'ler geçtiğimiz yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi. 

MKE üretimi top mühimmatları

T-155 FIRTINA'da kullanılan mühimmatlar 40 kilometreye kadar menzilde hedefi vurma imkanı tanıyor. Otomatik mermi doldurma özellikli FIRTINA obüsü, sürekli atış halinde dakikada 2 mermi, hızlı modda dakikada 7 mermi yükleyip ateşleyebiliyor.

Anî atış yapma ihtiyacı doğduğunda ise 15 saniyede 3 mermiyi ateşleyip beklemeye geçme özelliği de FIRTINA'nın yetenekleri arasında bulunuyor. 

Ağır zırh korumalı paletli obüs, yüksek infilak etkili M107 mermisi kullandığında 18 km'yi, M549A1/RAP tipi mühimmat kullandığında 30 km'yi, ERFB/Base Bleed tipi mermiyle ise 40 kilometreden fazla uzaktaki hedefi vurabiliyor.

Saatte 65 kilometre hızla yol alan FIRTINA 2,8 metre genişliğindeki hendekten, 1,5 metre derinlikte sudan geçerek yüzde 60 meyilli araziye tırmanabiliyor. 

12 metre uzunluk ve 3,4 metre genişlikteki 47 tonluk FIRTINA'nın hareket menzili ise 360 kilometre. 

ASELSAN üretimi VOLKAN Atış Sistemi kullanan FIRTINA obüsü, farklı açılarla 15 saniyede 3 kez ateşlenmiş mermilerin hedefe aynı anda düşmesini sağlıyor. 

Hindistan'da KINALIADA teyakkuzu: Çin casus gemisinden sonra şimdi Türkler! Hindistan'da KINALIADA teyakkuzu: Çin casus gemisinden sonra şimdi Türkler! Haberi Görüntüle

TB2, KİRPİ, KOBRA, TRLG-230...

Ukrayna ile savunma işbirliği anlaşmaları bulunan Türkiye, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra Kiev güçlerine çeşitli silah ve platformlarla destek verdi.

Ukrayna topraklarında KİRPİ ve KOBRA

Şimdiye dek 200'den fazla BMC üretimi KİRPİ zırhlı personel taşıyıcı bu ülkeye sevk edilirken, Otokar ise Ukrayna ordusunu KOBRA (Cobra) tipi araçlarla destekledi. 

Bunların yanında karadan karaya lazer güdümlü topçu roket sistemi TRLG-230 platformu da Ukraynalıların Rus ordusuna karşı kullandığı silahlardan biri oldu. Topçu sistemlerinin biri savaş esnasında vurulmuş ve Rusların eline geçmişti. 

Baykar üretimi Bayraktar TB2 SİHA'lar ise özellikle savaşın ilk yılında Ukrayna direnişinin sembolü haline geldi. Kiev'e yönelen Rus tank ve zırhlı araçları SİHA atışlarıyla derin bir batağa saplandı. 

Bunların yanında çeşitli yayın organları, Türkiye'nin Ukrayna'ya ağır otomatik silahlar ve çeşitli tipte elektronik harp sistemleri de yolladığını ileri sürdü. 

Türk mühendisler top/obüs mermilerinin vuruş etkinliğini artırmak için teknoloji geliştiriyor. ROKETSAN ürünü akıllı tapa MDK (Mesafece Düzeltme Kiti) sahada başarılı sonuçlar vermiş ve bu stratejik ürün kalifikasyon testlerinden de geçmişti. 

Habere Tepki Ver

13

0

4

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading