Yandex Metrica

F-16 gelse bile kriz devam edecek: Beyaz Saray Ankara'yı hâlâ anlamadı

F-16 gelse bile kriz devam edecek: Beyaz Saray Ankara'yı hâlâ anlamadı

ABD Başkanı Joe Biden, İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi karşılığında F-16 satışının gerçekleşebileceğini öne sürdü. Ancak Ankara, iki konunun birbirinden bağımsız olduğunu aylardır ilgili başkentlere anlatmaya çalışıyor. Üstelik Beyaz Saray'ın F-16'lara yönelik Kongre vetosunu aşmaya ilişkin herhangi bir çabaya girmeyeceğini bizzat Antony Blinken açıklamıştı.

Savunma

02.05.2024, 19:12

Amerikan başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmek için aradığında kullandığı ifadeler, İsveç merkezli anlaşmazlığın önümüzdeki dönemde devam edeceğini gösterdi. Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada Biden, "Erdoğan'la konuşup onu tebrik ettim. F-16 sürecinin halledilmesini istiyor. Ona, İsveç meselesinin çözülmesi halinde F-16 işinin de onaylanacağını söyledim. Gelecek hafta bunun hakkında daha fazla konuşacağız" dedi. 

Biden böylece, İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu Türkiye'nin onaylaması karşılığında F-16 dosyasını pazarlık konusu yapmayı sürdüreceğini gözler önüne serdi. Oysa Ankara, 40 adet F-16 satın alımı ve 79 adet modernizasyon kiti talebinin İsveç'in NATO üyeliği meselesiyle bir ilgisi bulunmadığını aylardır Washington'a anlatmaya çalışıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Mart ayında bir dizi temas için ABD'ye giden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, F-16 ile İsveç meselesinin birbirinden ayrı konular olduğunu çok net ifadelerle vurgulamıştı. İki konunun birbiriyle bağlantılı gösterilmesine tepki gösteren Kalın, "Bu tamamen mantıksız ve kabul edilemez. Çok yanlış bir mesaj ve sürece yardımcı olmuyor" demişti.

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Haberi Görüntüle

FETÖ VE PKK ÜYELERİNİN İADESİ GEREKİYOR

İsveç'in NATO'ya üyelik talebi henüz Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmadı. Ankara'nın kaygılarını gidermek için Stockholm yönetimince hazırlanmış yeni terörle mücadele yasası haziran ayı itibariyle yürürlüğe girecek. Yasanın devreye girmesiyle birlikte NATO'nun Madrid zirvesi sırasında İsveç'in Türkiye'ye verdiği sözleri uygulanıp uygulanmayacağı ortaya çıkacak. 

Ankara, FETÖ üyeleri ve PKK'lıların iadesi konusunda İsveç'ten adım atmasını bekliyor. Bülent Keneş, Abdullah Bozkurt, Bülent Korucu, Levent Kenez başta olmak üzere çok sayıda FETÖ'cü, ikamet ettikleri İsveç'te Türkiye hakkında kara propaganda yapmaya devam ediyor. FETÖ ile işbirliği halinde çalışan PKK'lı teröristler ise başkent Stockholm'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketini asma ve Türk bayraklarını yakla eylemlerini sürdürüyor. 

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine ancak sözlerini yerine getirdiği takdirde onay verecek. İsveç yönetimi, ABD'nin baskısıyla Türkiye'nin üyeliğe onay vereceğini ve temmuz ayında Litvanya'daki Vilnius Zirvesi'nde NATO'ya katılacaklarını hesap ediyor. Ancak İbrahim Kalın henüz birkaç ay önce şu ifadeleri Amerikalılar ve İsveçliler için söylemişti:

TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2 bin kilometreye uçurur TEI Genel Müdürü TJ300'ü böyle anlattı: Yakıtı koyarsan füzeyi 2... Haberi Görüntüle

Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den 500 adet üretme sözü verdi Mehmet Demiroğlu yeni tip KAAN'ın ilk uçuş tarihini açıkladı, GÖKBEY'den... Haberi Görüntüle

MAKEDONYA 10 YIL BEKLEDİ, İSVEÇ DE BEKLER

"Terör örgütlerinin kendi ülkelerindeki varlığının derinliğini önce anlamamışlardı. Bence şu anda bir yıl önce olduğumuzdan çok daha iyi bir yerdeyiz. Terör örgütü üyelerini kovuşturmak için 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yasayı bekliyorlar. Bu onların zaman çizelgesi, bizim değil. Bu yasa yürürlüğe girmeden bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar. 

Şimdi Washington'daki bazı arkadaşlarımız tarafından sert bir şekilde eleştiriliyoruz ve bazı Kongre üyeleri arasındaki duygunun da bu olduğunu biliyorum. Ama gerçek şu ki, Türkiye'nin bazı kriterleri var. NATO süreci bu kriterler yerine geldikten sonra ilerleyecektir. Hatırlatmak isterim ki, Kuzey Makedonya güney komşusu Yunanistan'la isim anlaşmazlığı nedeniyle NATO üyeliği için 10 yıl beklemek zorunda kalmıştı."

VENOM LR topunda hedef yıllık 100 milyon dolar! Türk şirketi teslimata başlıyor VENOM LR topunda hedef yıllık 100 milyon dolar! Türk şirketi... Haberi Görüntüle

BEYAZ SARAY HİÇBİR ŞEY YAPMAYACAK

İsveç'in üyeliğine onay verilmesi karşılığında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satılabileceğini ileri süren Joe Biden, hem ABD Kongre üyeleriyle hem de kendi bakanı ile ters düştü. 

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışına hiçbir şekilde onay vermeyeceğini söylediği biliniyor. Menendez'i by-pass etme seçeneği bulunan Joe Biden ise yaklaşan ABD seçimleri öncesi buna yanaşmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Beyaz Saray, satış konusunda Kongre'ye baskı da yapmayacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın F-16'larla ilgili Kongre vetosunu aşma girişiminde bulunmayacaklarını söylediği ortaya çıkmıştı. 

Senatör Bob Menendez, Blinken ile aralarında geçen diyaloğu 10 Mayıs'ta şöyle anlatmıştı:

"Doğrudan Antony Blinken'e sordum, çünkü birkaç ay önce Türk Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü. 'Senato'nun Türkiye'ye ve özellikle F-16 satışına yaptığı itirazları geçersiz kılacak bir şey yapacak mısınız?' diye sordum. O da hiç tereddüt etmeden 'Türk Dışişleri Bakanı'na söylediğim gibi, size de aynısını söyleyeceğim. Silah satışına yönelik itirazlarınızı geçersiz kılmak gibi bir niyetim yok' dedi. Çavuşoğlu'nun muhtemel itirazlarına karşı da hiçbir şey yapmayacak."

Yani Joe Biden'ın İsveç'e karşı F-16 kozunu masaya sürmesinin şu anki politik manzarada bir anlamı bulunmuyor. Zaten Ankara da iki konunun birbirinden bağımsız olduğunu net ifadelerle vurguluyor. 20 milyar dolarlık F-16 paketi konusunda Amerikan yönetimindeki tıkanmanın kısa zamanda çözülmesi beklenmiyor.

ABD, Türkiye'nin F-16 modernizasyon kiti taleplerine direnmeye devam ederken Türk savunma sanayii, envanterdeki F-16'ları yerli ve milli imkanlarla modernize ediyor. Özgür Projesi kapsamında tamamen 'özgürleştirilen' F-16'ların ilk grubu geçtiğimiz günlerde Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. Blok-30'larla başlayan modernizasyon ve yerlileştirme faaliyeti, Blok-40 ve Blok-50'lerle devam edecek.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading