Yandex Metrica

Washington'da son durum: Türkiye'ye F-16 verilmeyecek ama F-35'ler Yunanistan'ın hakkı!

PKK/YPG-FETÖ destekçisi Amerikan yönetimi Türkiye'ye F-16 satışı konusunu tamamen kapatmak üzere. Bob Menendez, Beyaz Saray'ın Kongre vetosunu aşma konusunda hiçbir şey yapmayacağını söyledi. Temsilciler Meclisi'nden Michael McCall'a göre ise F-35'ler Yunanistan'ın hakkı!

Savunma

04.02.2024, 23:23

Amerikan yönetiminin özellikle Türkiye'nin F-16 talebi sonrası sergilediği tavır, meselenin hiçbir zaman 'S-400' olmadığını ortaya koydu. Rusya'dan hava savunma sistemi alımını bahane göstererek Türkiye'yi F-35 ortaklığından çıkaran ABD, Ankara'ya F-16 satmaya da bir türlü yanaşmıyor. 

79 adet modernizasyon kitiyle 40 adet yeni F-16 alımını içeren paketin Türkiye'ye satışını desteklediklerini iddia eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da rol yapmaktan vazgeçerek gerçek niyetini açığa vurdu. ABD Senatosu'nda yeminli Türkiye düşmanlarından Bob Menendez, F-16 satışını Kongre'nin veto ettiğini, Beyaz Saray'ın ise bu vetoyu aşma girişiminde bulunmayacağını söyleyerek, Blinken ile aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı: 

Antony Blinken ve Bob Menendez

"Doğrudan Antony Blinken'e sordum, çünkü birkaç ay önce Türk Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü. "Senato'nun Türkiye'ye ve özellikle F-16 satışına yaptığı itirazları geçersiz kılacak bir şey yapacak mısınız?" diye sordum. O da hiç tereddüt etmeden "Türk Dışişleri Bakanı'na söylediğim gibi, size de aynısını söyleyeceğim. Silah satışına yönelik itirazlarınızı geçersiz kılmak gibi bir niyetim yok" dedi. Çavuşoğlu'nun muhtemel itirazlarına karşı da hiçbir şey yapmayacak."

Türkiye'ye F-16 satış yasağı getiren Amerikan yönetimi Yunanistan'a 5. nesil F-35'leri satmakta oldukça istekli. ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Michael McCall, Rum lobisinin organize ettiği 'Kıbrıs Mücadelesi Küresel Koordinasyon Komitesi'nde yaptığı konuşmada "Yunanistan'a F-35 satışını imzaladım, çünkü Yunanistan bunları hak ediyor, (Türkiye hak etmiyor)" dedi. 

Michael McCall

McCall, Türkiye'de S-400'lerin 'kutusunda değil, her an kullanıma hazır olduğuna' da dikkat çekerek şunları söyledi:

"Rusya'dan neden askerî teçhizat almak isteyesiniz? S-400'ü neden aldınız? Tüm yabancı savunma satışlarını imzaladım ve Ed Royce (Komitenin eski başkanı) aynısını yaptı. Rus S-400'lerini neden aldınız? Bir yandan da kendilerine F-35'leri satmamızı istiyorlar. Bunu yapamıyoruz çünkü S-400 üzerinden F-35 teknolojisi aktarılacak. Hâlâ bize söyledikleri 'S-400 kutunun içinde.' Kutuyu Ukrayna'ya gönder, sonra konuşuruz dedim. Bu elbette bir yalandır. Kutunun içinde değiller ve bunu herkes biliyor. İşte bu yüzden Yunanistan'a F-35 satışını imzaladım, çünkü Yunanistan bunları hak ediyor."

Yunanistan, ilk teslimat 2028 yılında başlamak üzere ABD'den toplamda 40 adet F-35 savaş uçağı almayı planlıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading