Yandex Metrica

Eurofighter jetinin envanterde kalma süresi açıklandı: Türkiye'yi de ilgilendiriyor

Eurofighter jetinin envanterde kalma süresi açıklandı: Türkiye'yi de ilgilendiriyor

Hindistan'ın 114 adet uçak alım talebine teknoloji transferini de taahhüt ederek bir teklif sunan Eurofighter konsorsiyumu, TEMPEST programıyla birlikte bu uçakların rafa kaldırılacağı söylentilerine cevap verdi. Alman, İngiliz, İspanyol ve İtalyan ortaklığının açıklaması Türkiye'yi de ilgilendiriyor.

Savunma

01.06.2024, 09:43

Türkiye'nin 40 adet satın almak için talepte bulunduğu Eurofighter Typhoon savaş uçakları, operasyonel görevlerini onlarca yıl daha sürdürecek. 

İngiltere ve İtalya imzalı 6. nesil savaş uçağı projesi TEMPEST'in 2040'a kadar devreye girmesiyle Eurofighter uçaklarının emekli edileceği yönündeki söylentilere üretici şirket Airbus'tan cevap geldi. 

Airbus, İngiliz BAE Systems ile birlikte imza attığı açıklamada, Eurofighter'ın 2060 yılına kadar faaliyette kalacağını bildirdi. Bu açıklama, jet uçağının müşterilerine en az 35 yıl daha bakım-servis hizmeti sunulacağı anlamına geliyor. 

Eurofighter Typhoon savaş uçağı

İngiltere, İtalya, Almanya ve İspanya ortaklığında üretilen Eurofighter, Suudi Arabistan, Umman, Avusturya, Katar ve Kuveyt ordularının envanterinde bulunuyor.

Riyad yönetiminin 48 adet ek uçak talebi sonrası Türkiye de 4 ülkeli konsorsiyumdan 40 adet Eurofighter Typhoon Blok-5 talep etmişti. 

Avrupa jetinin 3 ortağı Türkiye'nin talebine onay verirken, ABD-İsrail tarafından kontrol edilen Almanya ise meseleyi sürüncemede bıraktı. Berlin yönetimi, havacılık endüstrisi çalışanlarının ve sendikaların 'ihracat' taleplerine rağmen Türkiye'nin uçak satın alım talebini hâlâ onaylamadı. 

Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Kıbrıs'a bu kez AKINCI ile geldik: Rumlara karşı göstere göstere... Haberi Görüntüle

HİNDİSTAN'A TEKNOLOJİ TRANSFER EDECEKLER

Airbus şirketi, Typhoon ile ilgili "35 yıl daha serviste kalacak" açıklamasını Hindistan'ı ikna etmek üzere yaptı. 114 adet savaş uçağı alımı için hem Fransız Dassault hem de Eurofighter konsorsiyumu ile temas halindeki Yeni Delhi yönetimi, Almanlardan çarpıcı bir teklif aldı. 

Konsorsiyum, Hindistan'ın Orta Çok Rollü Savaş Uçağı (MRFA) programını geliştirme niyeti kapsamında bu ülkeye teknoloji transferi yapmayı teklif etti. Hintliler, Eurofighter ya da Rafale uçak modellerinden birini kendi topraklarında üretmek istiyor. 

Eurofighter Typhoon savaş uçağı

Türkiye'nin de satın almak istediği Eurofighter Blok-5 (Tranche-5), AESA radarı da dahil olmak üzere modern teknolojik sistemlerle donatıldı. 

Çağdaş hava muharebeleri için gerekli olan sensör füzyonu ve durumsal farkındalık gibi yetenekleri vaat eden Eurofighter, pilotun operasyonel etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan savunma sistemlerine ve 'insan-makine' arayüzüne (HMI) sahip.

Öyle bir kara robotu ki her kılığa girebiliyor: Elektronik harp, kablolu dron, lazer güdümlü füze... Öyle bir kara robotu ki her kılığa girebiliyor: Elektronik harp,... Haberi Görüntüle

İHRACAT SÖZLEŞMELERİ PROGRAMIN CAN DAMARI

Avrupa havacılık endüstrisinin devamı için son derece önemli olan bu platform, Almanya'nın blokajları nedeniyle yeni müşterilerine ulaşamıyor. 

Geçtiğimiz ay ortaya çıkan PriceWaterHouseCoopers (PwC) raporu, halihazırda sözleşmesi yapılmış ancak henüz teslim edilmemiş olanlar da dahil olmak üzere 287'ye kadar yeni uçağın satışını içeren büyüme senaryosu öngörüyordu. 

Eurofighter konsorsiyumu tarafından 9 Nisan'da açıklanan raporda hem müşteri ülkelere hem de konsorsiyum ortaklarına yüzlerce uçağın satışı öngörülüyor. Raporda, programın devam etmesi için 'ilave yurt içi satışlar ve ihracat sözleşmelerinin hayati önem taşıdığı' vurgulanıyor. 

Habere Tepki Ver

9

5

2

0

0

0

1

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading