Yandex Metrica

Avrupa'ya Meteor cevabı: Gökhan füzesi yakında hazır

Avrupa'ya Meteor cevabı: Gökhan füzesi yakında hazır

Göktuğ Projesi kapsamında Bozdoğan ve Gökdoğan'ı geliştiren TÜBİTAK SAGE, süpersonik hızda yeni bir teknolojiye adım attı. 'Gökhan', Avrupa'nın Meteor'una cevap olarak Türkiye'nin ilk ramjet'li hava-hava füzesi olacak.

Savunma

25.04.2024, 01:58

Türk havacılığı, TÜBİTAK SAGE'nin üretmeyi başardığı ramjet motorlu hava hava füzesi Gökhan'la yeni bir yeteneğe kavuşuyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MK-82 uçak bombalarının hedefini hassas bir şekilde vurmasını sağlayan Hassas Güdüm Kiti'nden 1000 adetlik yeni sipariş verilmesi için düzenlenen törende ramjet füzenin müjdesini verdi. İngiliz ve Fransız savaş uçaklarında kullanılan uzun menzilli Meteor füzesinin muadili olacak Gökhan, bir hava aracından fırlatıldığında 100 km'yi aşan bir mesafede hedefini vurabiliyor. 

DİĞER FÜZELERDEN ÇOK FARKLI
Avrupa'nın Meteor'una Türk cevabı olan Gökhan, 'ramjet' motor teknolojisi kullanıyor. Türkiye'nin ramjet motorlu ilk füzesi olan Gökhan, sabit itki güçlerine sahip standart turbojet füze motorlarının yerine tıpkı mini bir uçak gibi 'hava soluyarak' çalışıyor. Füzenin kısa zamanda çok yüksek hızlara ulaşmasını sağlayan ramjet motor, güç verdiği füzeyi istediği zaman yavaşlatıp hızlandırabilirken havada keskin dönüşler yapmasına da imkan sağlıyor. Fırlatıldığı hava aracından hedef uçağa doğru 100 kilometrenin üzerinde bir seyir izleyen Gökhan, sahip olduğu arayıcı başlıklar sayesinde yüksek hassasiyetle takip ettiği hedefe yaklaştığı zaman, hızını azami seviyeye çıkararak düşman uçağının kaçmasını imkansız hale getiriyor. 

HİPERSONİK TEKNOLOJİYE ÇOK YAKLAŞTIK
TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen füzenin hedef yakınında patlayarak parçacık etkisiyle imha (fragment) yahut hedefe çarpma (hit to kill) yöntemlerinden hangisini uygulayacağı şimdilik bilinmiyor. Ramjet'li Gökhan'ın azami hızı da net değil ancak 4 ilâ 5 Mach (4400-5500 km/saat) arasında olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Sesin yaklaşık 5 katı hızda yol alabilen 'süpersonik' Gökhan, Türkiye'yi hipersonik füze teknolojisine bir adım daha yaklaştırmış olacak. Sesin 5 katı ve daha üzeri hız rakamları 'hipersonik' olarak adlandırılıyor. 

TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, kurumdaki gelişmiş altyapı sayesinde şimdiye dek 100'ü aşkın ramjet motor ateşleme testi gerçekleştirdiklerini açıkladı. TÜBİTAK SAGE testleri daha önce başarıyla tamamlanan görüş içi hava-hava füzesi Bozdoğan'la, ABD yapımı AIM-9 Sidewinder muadilini TSK'ya kazandırmış, sonrasında daha uzun menzilli görüş ötesi bir hava-hava füzesi olan Gökdoğan'ı, ABD yapımı AIM-120 AMRAAM'ların muadili olarak sahneye çıkarmıştı. Şimdi ise geliştirildiği duyurulan ramjet'li Gökhan, Avrupa merkezli çok uluslu bir projeyle imâl edilerek Avrupalı pek çok savaş uçağının ana mühimmatı haline gelen Meteor füzesine rakip olacak. 
 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0


Loading