Yandex Metrica

Asya devinin KIZILELMA hayali: ANADOLU gemisinden yapalım, Baykar uçağını alalım

Asya devinin KIZILELMA hayali: ANADOLU gemisinden yapalım, Baykar uçağını alalım

Türkiye'nin SİHA gemisi konsepti dünyada ilgi görüyor. Envanterinde pek çok Türk savunma ürünü bulunan Endonezya ordusu, TCG ANADOLU'nun serüvenini dikkatle izliyor. Ankara'nın teknoloji transferiyle TCG ANADOLU gemisinden yapma teklifi ilettiğini iddia eden Cakarta basını, Baykar ürünü KIZILELMA'ya mutlaka sahip olmak gerektiğinden bahsediyor. 

Savunma

22.05.2024, 01:25

Türkiye'nin SİHA gemisi konsepti dünyada ilgi çekmeyi sürdürüyor. TCG ANADOLU'nun donanma envanterine girmesinin ardından İran devleti, Güney Kore yapımı bir kargo gemisini SİHA'ların konuşlanabilmesi için pistli platforma dönüştürürken benzer bir gemiyi Çinliler de imâl ediyor. 

Silahlı insansız hava araçları ve dronların bulunacağı bu gemilerde seyir testleri henüz başlamadı. 

Türk donanmasında görev yapan TCG ANADOLU ise geçtiğimiz günlerde Denizkurdu-2024 Tatbikatı'nda boy gösterdi. 

AH-1W Super Cobra ve Sikorsky tipi helikopterlerin iniş kalkış yaptığı gemide yakında Baykar yapımı Bayraktar TB3 testlere başlayacak. Gemide aynı zamanda insansız savaş uçağı KIZILELMA ve TUSAŞ'ın insansız hayalet uçağı ANKA-3 de konuşlandırılacak. 

TUSAŞ'ın bazı modifikasyonlar yapmasının ardından insanlı HÜRJET uçağı da TCG ANADOLU'da olacak. 

Casus İHA ile F-35 üssünü saniye saniye kaydettiler: İşgalciyi rezil eden kayıtlar dünyanın gündeminde Casus İHA ile F-35 üssünü saniye saniye kaydettiler: İşgalciyi rezil... Haberi Görüntüle

ENDONEZYA'NIN GÖZÜ TCG ANADOLU'DA 

Silahlı insansız deniz araçlarıyla (SİDA) birlikte SİHA'lara uzak coğrafyalarda operasyon imkanı tanıyacak ANADOLU, envanterinde pek çok Türk savunma ürünü bulunduran Güney Asya devi Endonezya'da dikkatle izleniyor. 

Endonezya savunma medyası, Cakarta yönetiminin uzun vadede 4 adet uçak gemisine sahip olmayı planladığını, ülkeye en uygun konseptin ise Türkiye'nin TCG ANADOLU gemisi olduğunu yazdı. 

'Landing Helicopter Dock' (LHD) sınıfında kısa pistli bir güç aktarım platformu olan ANADOLU'nun Türk ordusu tarafından 'SİHA gemisi'ne dönüştürüleceğini hatırlatan Zona Jakarta, "Endonezya, bu gemideki 'helikopterleri' Türk Bayraktar'ın yaptığı KIZILELMA savaş uçaklarıyla değiştirmeli. KIZILELMA, uçak gemilerine iniş kalkış yapabilen bir insansız savaş uçağı olarak Türkler tarafından imâl edildi" ifadelerini kullandı. 

KIZILELMA savaş uçağı TCG ANADOLU'da

Amerikan ordusu şimdi de Ağrı Dağı'na bakıyor: Türkiye kuşatmasının son ayağı tamamlanıyor Amerikan ordusu şimdi de Ağrı Dağı'na bakıyor: Türkiye kuşatmasının son... Haberi Görüntüle

'BİZİM DE SAHİP OLMAMIZ GEREKİYOR'

TCG ANADOLU benzeri bir gemiye ve KIZILELMA'ya sahip olmak gerektiğinden bahsedilen haberde şöyle denildi:

"Türkiye'nin LHD gemisi TCG ANADOLU, KIZILELMA ile birlikte ANKA-3'ü de taşıyacak. Türkiye gelecekte savaş uçaklarını taşıyacak uçak gemisi sayısını da artırmak istiyor. 

Endonezya ise kendi gemisini inşa etmeyi planlıyor. Dolayısıyla güçlü bir savunma sanayii altyapısına ihtiyaç var. Çünkü savunma altyapısı zayıf olan bir ülke, uçak gemilerini etkin biçimde ayakta tutamaz. Buna Tayland çok iyi bir örnektir. 

Tayland, İspanya'dan 'dünyanın en küçük uçak gemisi' HTMS Chakri Naruebet'i satın almıştı. Yeterli bir savunma sanayiine sahip olmadıkları için Tayland'ın uçak gemisi artık caydırıcı etkisi olmayan, ileri-geri giden içi boş bir gemiden başka bir şey değil. 

Endonezya kesinlikle böyle olmasını istemiyor. Yani Endonezya kendi tersanelerinde kendi gemilerini teknoloji transferiyle yapacaktır."

 

TCG ANADOLU Topkapı Sarayı önünde

"Endonezya donanması gelecekte en az 4 adet uçak gemisine ihtiyaç duyuyor. Uçak gemisi tasarımı TCG ANADOLU veya Canberra sınıfından olabilir. 

Geçmişte Endonezya'nın buna ihtiyacı yoktu, ancak mevcut jeopolitik durum ülkeyi buna zorluyor. Endonezya donanmasının, gücünü sınırların çok ötesine taşıyabilmesi için uçak gemilerine ihtiyacı var. 

Türkiye, Endonezya'ya teknoloji transferiyle birlikte TCG ANADOLU gemisini yapma teklifinde bulundu.

23 Nisan 2024'te 'Defence_IDA' adlı sosyal medya platformu, 'Endonezya, tamamen hazır duruma geldiğinde KIZILELMA'yı satın alma planı yapıyor' iddiasını yayınlamıştı. 

Elbette ki Baykar'ın ürettiği bu dev savaş uçağı gelecekte Endonezya uçak gemilerinde kullanılmaya çok uygundur."

 

Habere Tepki Ver

34

0

1

1

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading