Yandex Metrica

Yaşlandıkça daha çok almanız gereken vitamini açıklıyoruz! Kas kaybını önlüyor

Yaşlandıkça daha çok almanız gereken vitamini açıklıyoruz! Kas kaybını önlüyor

Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde güneşin etkileri azaldığı için yeteri kadar D vitamini alamıyoruz. Ancak bazı gıda ve takviyelerle bunu telafi etmek mümkün. Özellikle 50 yaşından sonra D vitamini büyük öneme sahip. Çünkü eksikliği durumunda yaşlandıkça kas kaybı ortaya çıkabilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:19

Yaşlılık, vücutta bazı deformasyonları beraberinde getiriyor. Kırışıklıkların yanı sıra kemik ve kaslarda güçsüzlük hayatı fazlasıyla zorlaştırabiliyor. Buna karşı kalkan oluşturmak ise şart. Yapılması gereken vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri almak. D vitamini belki de en büyük öneme sahip olanı. Çünkü yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinın, yaşlandıkça kas kaybına neden olabileceğini gösteriyor. 

Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu dansı herkes yapabilir Yarım saatte 250 kalori yaktırıyor! Zayıflatırken beyni de geliştiriyor! Bu... Haberi Görüntüle

KAS KAYBI YAŞ İLERLEDİKÇE ARTIYOR

Araştırma kapsamında 50 ve üstü yaşlarda olan 3.205 yetişkin ele alındı. Katılımcılar henüz yaşlanma nedeniyle kas kaybetmemişti. Bununla birlikte, dört yıl sonra, D vitamini eksikliği olanların kas kaybından muzdarip olma olasılığı %70 daha fazlaydı.

Kimlerin D vitamini takviyesi aldığı ve kimlerin osteoporozu olduğu gibi faktörler dikkate alındığında, çalışmanın başında D vitamini eksikliği olanlarda risk, yeterli miktarda alanlara kıyasla %78'e yükseldi.

Bu sene yediğiniz çileklere dikkat edin! Büyük ve şekli bozuk çileklerde o ihtimal yüksek Bu sene yediğiniz çileklere dikkat edin! Büyük ve şekli bozuk... Haberi Görüntüle

D VİTAMİNİ EKSİĞİ OLANLAR NE YAPMALI? 

Uzmanlara göre D vitamini eksikliği yaşayanların güneş ışığı almaları, D vitamini açısından zengin yiyecekler yemeleri, bir takviye almaları ve kas gücünü korumak için direnç eğitimi egzersizleri yapmaları gerekiyor.

Somon, sardalya, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, ciğer, yumurta sarısı, karides, tavuk, kırmızı et ve doğada güneş gören mantarlar D vitamini yönünden hayli zengin. 

Yetişkinler günde 600 IU (Uluslararası birim) D vitamini almalı. 70 yaşın üstündekiler günde 800 IU'ya yaklaşmalı. 

Bu sene yediğiniz çileklere dikkat edin! Büyük ve şekli bozuk çileklerde o ihtimal yüksek Bu sene yediğiniz çileklere dikkat edin! Büyük ve şekli bozuk... Haberi Görüntüle

FAZLASI ZARARLI MI? 

Peki fazla miktarda D vitamini almak tehlikeli mi? Uzmanlara göre bu durum mide bulantısı, kusma, böbrek taşları, kalp hasarı ve kansere sebep olabilir. Bu yüzden günde 4.000 IU'yu aşmamak gerekiyor. Ayrıca D vitamini zamanla biriktiğinde, kalsiyumla ilişkili toksisiteye yol açabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading