Yandex Metrica

Televizyon çocuğun konuşma becerisini olumsuz etkiliyor! İşte çocuklarda konuşma gecikmesine sebep olan unsurlar!

Televizyon çocuğun konuşma becerisini olumsuz etkiliyor! İşte çocuklarda konuşma gecikmesine sebep olan unsurlar!

Her bebeğin büyüme ve gelişme dinamiği farklı. Emekleme, eşyayı kavrama, yürüme ve konuşma gibi gelişimsel özellikler çevreden gelen uyarıcılardan da fazlasıyla etkilenebiliyor. Aileleri en çok endişelendiren konu ise konuşmadaki gecikme. Peki geç konuşmaya neden olan faktörler ne?

Sağlık

23.01.2024, 19:41

Konuşma gecikmesinin nedenleri nelerdir? Televizyon, konuşma gecikmesini nasıl etkiliyor? Konuşma gecikmesi tedavi edilebilir mi? İşte cevaplar...

Çocukların gelişimsel özellikleri farklılıklar gösterebiliyor. Bu konuda en sık rastlanan farklılık, konuşma ile ilgili. 

Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik Over Sendromu tedavisi var mı? Polikistik Over Sendromu kısırlığa yol açar mı? Polikistik Over Sendromu nedir? Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? Polikistik... Haberi Görüntüle

1.5 İLE 3 YAŞ ARASI KRİTİK 

Çocukların konuşmaları için standart bir yaştan bahsetmek mümkün değil. Ancak genellikle 12 ve 18'inci aylarda ilk kelimeler çocuk tarafından söylenmeye başlar. 1.5 ile 3 yaş aralığını kapsayan konuşma gelişimi her geçen gün gelişir. Kelime ve cümleler daha anlaşılır olmaya başlar. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

KONUŞMA GECİKMESİNE YOL AÇAN SEBEPLER NE?

Çocuğun yaşıtlarına kıyasla dil–konuşma becerisinde yetersiz olma durumu, geç konuşma olarak adlandırılıyor. Çocuğun ilk kelimelerini söylemede, cümle kurmada ve kendini ifade etmede yaşıtlarına göre geride kalmasının birçok nedeni var. Zeka, işitme ve görme sorunları, kronik depresyon, sara nöbetleri, dil bağı, bazı ağız içi problemleri, kardeş kıskançlığı, ailesel dil gecikmesi, travma, çok dilli aile gibi sebepler çocuklarda konuşma gecikmesine yol açabiliyor.

Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Çubuk krakerlerle ilgili ilginç araştırma! Uzunluğu yeme şeklini etkiliyor Haberi Görüntüle

TELEVİZYON GEÇ KONUŞMA SEBEBİ

Özellikle 0-3 yaş aralığında, başka hiçbir uyaran almadan uzun saatler boyunca televizyon karşısında kalmak da çocuklarda konuşma gecikmesine neden olabiliyor. Çocukların bu yaş aralığında elektronik cihazlara mümkün olduğunca az maruz kalması gerekiyor. 

Bu konuda aileler bir uzmandan yardım alabilir. Gecikmeyi zamana bırakmak ve nasılsa düzelir gibi bir yaklaşım tarzı benimsemek sorunun daha da büyümesine yol açabilir. Tedavide oyun terapisi, konuşma terapisi ve özel eğitim desteğinden faydalanılır. Tedavinin erken başlanmasıyla, çocuk yaşıtlarıyla arasındaki konuşma açığını kısa sürede kapatabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading