Takviye ilaçlar yarardan çok zarar veriyor! Beşinden mümkün olduğunca uzak durun
Bağışıklığı güçlendirmek için alınan takviyeler gerçekten güvenilir mi dersiniz? Uzmanlara göre bu tarz takviyeler kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girebiliyor. Bu yüzden vücut için gerekli olan vitaminleri ilaç değil gıda yoluyla almakta fayda var.

Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmede takviye ilaçlar mı etkili yoksa gıdalar mı? Bunun cevabı çoğu kişiye göre değişse de uzmanlar gıda seçeneğinden yana.
Bitkisel takviyelerin sağlık hasarına neden olabileceğini belirten sağlıkçılar bazı takviye haplarının, yaşamı tehdit eden kanamalara neden olabilen reçeteli ilaçlarla etkileşime girdiğini belirtiyor. Hatta bazı takviyeler var ki asla yanına bile yaklaşılmaması gerekiyor. Onlardan biri de Çinko.
ÇİNKO
Çinko eser miktarda bir mineraldir, yani sağlığımızı desteklemek için sadece küçük miktarlarda ihtiyacımız olduğu anlamına gelir. Tüm vücuttaki hücreleri ve bağışıklık sistemini patojen bakteri ve virüslerle savaşmak için destekler. Vücut ayrıca proteinleri ve DNA'yı yapmak için çinko kullanır, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve uygun tat ve koku alma duyuları için önemlidir.
Aşırı miktarda çinko alımı ise düşük bakır durumu, değişen demir fonksiyonu ve azalmış bağışıklık fonksiyonu gibi kronik etkilerle ilişkilendiriliyor. Çinko ayrıca antibiyotik, diüretik ve penisilamin gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebiliyor. Aşırı çinko alımı belirtileri arasında mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, kollarda ve bacaklarda uyuşma, kusma ve iştah kaybı yer alıyor.
DEMİR
Uzmanlar, "ne kadar demir aldığınıza da dikkat edin" diyor. Demir yağda çözünen bir besindir. Kullanabileceğinizden fazlasını aldığınızda vücudunuz çok azını dışarı atar ve fazlasını karaciğerinizde, dokularınızda ve diğer organlarınızda depolar. Demir takviyelerini aşırı dozda alırsanız, organlarınıza zarar verebilir.
Sağlıklı insanlarda yüksek dozda demir takviyesi almak mide rahatsızlığına, kabızlığa, mide bulantısına, karın ağrısına, kusmaya ve ishale neden olabilir. Büyük miktarlarda demir ayrıca iltihaplanma da dahil olmak üzere daha ciddi etkilere neden olabilir.
KALSİYUM
Kalsiyum eksikliği zamanla osteoporoz adı verilen zayıf ve kırılgan kemiklere yol açabilir. Aşırı tüketimi ise olumsuz etkilere yol açabilir. Kalsiyum takviyeleri, idrar yoluyla daha fazla kalsiyumun atılmasına neden oldukları için böbrek taşlarına yol açabilir. Ayrıca, bu takviyeler, bir kişinin kalp hastalığı ve prostat kanseri riskini artırabilir.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
A, E, D ve K gibi yağda eriyen vitaminler de dikkatli alınmalı. Bu vitaminler karaciğerde ve yağ dokusunda depolanır. Mesela D vitamini toksisitesi genellikle büyük dozlarda D vitamini takviyelerinden kaynaklanır. D vitamini toksisitesinin ana sonucu, kanınızda kalsiyum birikmesidir, bu da mide bulantısı, kusma, halsizlik ve sık idrara çıkmaya neden olabilir.
C VİTAMİNİ
Çok fazla C vitamini almak ise ishale, mide bulantısına ve mide kramplarına neden olabilir. C vitamini besin takviyeleri, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi kanser tedavileriyle etkileşime girebilir.