Yandex Metrica

Spor da bağımlılık yapabilir! Mutluluk hormonu salgılanmasını isteyen kişiler sürekli spor yapma ihtiyacı hissediyor!

Egzersiz yapmak sağlıklı bir yaşam için çok önemli ancak bu konuda gösterilen bağımlılık sağlıksız bir saplantı. Egzersiz yaptığında kendini ödüllendirilmiş ve mutlu hisseden kişi aktivitesi bittiğinde adeta hayata küser. Tedavi için bazılarının bir süre sporu tamamen bırakması gerekebilir.

Sağlık

23.01.2024, 20:02

Egzersiz bağımlılığı, fiziksel egzersizle ilgili sağlıksız bir saplantıdır. Genellikle beden imajı bozukluklarının yanı sıra yeme bozukluklarının bir sonucudur. 

Egzersiz endorfin ve dopamin salgılar. Bunlar, madde kullanımı sırasında salınan aynı nörotransmitterlerdir. Bağımlı bir kişi egzersiz yaptığında kendini ödüllendirilmiş ve mutlu hisseder. Egzersiz durduğunda nörotransmitter üretimi de durur. Bağımlı bir kişi, kimyasal bileşiklerin salınımını tetiklemek için daha fazla egzersiz yapmak zorunda kalacaktır.

Son yıllarda çok övülüyordu! O beslenme şeklinin kalbi adeta zehirlediği belirlendi! Kan şekeri de tavan yapıyor Son yıllarda çok övülüyordu! O beslenme şeklinin kalbi adeta zehirlediği... Haberi Görüntüle

SAĞLIKLI YAŞAM ARZUSUYLA BAŞLIYOR

Egzersiz bağımlılığı genellikle daha sağlıklı bir yaşam tarzı arzusuyla başlar. Anoreksiya nervoza veya bulimia nervoza gibi bir yeme bozukluğu, sağlıksız bir egzersiz takıntısına yol açabilir. Bir vücut dismorfik bozukluğu da egzersiz bağımlılığına neden olabilir.

"Zinde" kalmak için baskı hisseden insanlar, egzersiz bağımlılığı geliştirme riski altındadır. Ek olarak, aşırı kilolu veya obez olan ve son derece yüksek bir kilo verme hedefi belirleyen kişiler bu bağımlılığa eğilimlidir.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, egzersiz bağımlılarının %15'inin sigara, alkol veya yasa dışı uyuşturuculara da bağımlı olduğunu tahmin ediyor. Bazı durumlarda, eski uyuşturucu ve alkol bağımlıları, geçmişteki kötüye kullanımlarından hissettikleri boşluğu doldurmak için egzersize başvurur. 

Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve içmek için en uygun saat Kahveyi sakın bu saatte içmeyin! Bağımlılığa yol açıyor! İşte kahve... Haberi Görüntüle

EGZERSİZ BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Egzersiz bağımlılığının yaygın belirtileri şunlardır:

  • Egzersiz sonrası heyecan hissi
  • Egzersiz yapmadan uzun süreler sonra yoksunluk belirtileri
  • Kontrol edilemeyen egzersiz yapma isteği
  • Günlük yaşamın diğer yönlerindeki aktiviteleri azaltmak, böylece egzersiz için zaman ayırmak
  • Spor için uzun bir hazırlık ve iyileşme dönemi
  • Azaltılmış bir egzersiz programına uyum sağlayamama

Çoğu durumda, egzersiz bağımlılığının üstesinden gelmek için öz kontrol gereklidir. Bir bağımlı, bir sorunları olduğunu anlar ve atletik aktiviteyi kontrol etmek için belirli adımlar atar. Bağımlılar genellikle yeni egzersiz biçimlerine başvurur veya mevcut egzersiz programlarını hafifletir. Bazılarının egzersiz yapma arzusunun kontrolünü yeniden kazanmak için bir süre sporu tamamen bırakması gerekebilir.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading