Yandex Metrica

Kalitesiz uyku gözleri vuruyor! Glokom riskini artırıyor

Kalitesiz uyku gözleri vuruyor! Glokom riskini artırıyor

Siz siz olun gün içindeki uyku kalitenizi artırmaya bakın. Yapılan araştırmalara göre, düşük uyku kalitesi, geri dönüşü olmayan körlüğe yol açan glokom riskini artırıyor.

Sağlık

16.03.2024, 09:28

Glokom, körlüğün önde gelen nedeni ve 2040 yılına kadar muhtemelen dünya çapında 112 milyon insanı etkileyecek olan bir hastalık. Glokoma yol açan nedenler hala tam olarak anlaşılamamış olsa da tedavi edilmezse geri dönüşü olmayan körlüğe ilerleyebileceği biliniyor. 

Daha önce yayınlanan araştırmalar ise, uyku bozukluklarının önemli bir risk faktörü olabileceğini düşündürüyor. Uzun veya kısa saatler uyuma, gündüz uyku hali ve horlama, uyku kalitesinin düşmesine yol açıyor. Bu durum da glokom gelişme riskini artırıyor. 

Islak saçla yatanlardansanız bir kez daha düşünün! Sadece saç tellerine zarar vermiyor Islak saçla yatanlardansanız bir kez daha düşünün! Sadece saç tellerine... Haberi Görüntüle

UYKUSUZLUK PROBLEMLERİ OLANLAR İNCELENDİ

Araştırma kapsamında uykusuzluk hastalığı, uzun veya kısa uyku saatleri, yaşam tarzı alışkanlıkları, horlama ve gün içinde uyku hali olan kişilerde glokom riskini belirlenmeye çalışıldı.

Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç yöntem sayesinde mışıl mışıl uyuyacaksınız Yatakta dönüp durmaya son! Sizi telefondan uzak tutacak bu üç... Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

HORLAMA GLOKOM RİSKİNİ %4 ARTIRIYOR

İleri yaşta olanlar, erkekler, sigara içenler hipertansiyon veya şeker hastalığı olanlar glokom riskinin arttığı görüldü. Kısa veya uzun uyku süresi %8; uykusuzluk %12; horlama %4, gündüz uyku hali %20 oranında riski artırdı.

Araştırmacılar, uyku bozukluğu ile glokom arasında bulunan ilişkiler için potansiyel olarak makul biyolojik açıklamalar olduğunu söylüyor. Onlara göre glokom gelişiminde önemli bir faktör olan göz içindeki basınç, uykusuzlukta olduğu gibi, kişi uzandığında ve uyku hormonları dengesiz olduğunda artıyor. Genellikle uykusuzlukla el ele giden depresyon ve anksiyete, düzensiz kortizol üretimi nedeniyle göz içi basıncını da artırabiliyor. 

Benzer şekilde, uyku apnesinin neden olduğu, tekrarlayan veya uzun süreli düşük hücresel oksijen seviyeleri atakları, optik sinirde ani hasara neden olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading