Yandex Metrica

Kahve düşkünleri bu habere üzülecek! İşte demir eksikliği yapan gıdalar

Kahve düşkünleri bu habere üzülecek! İşte demir eksikliği yapan gıdalar

Beslenmemizdeki temel ağır metallerden biri olan demir, insan yaşamı için hayati bir element. Bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasında önemli rol oynayan demir emilimini artırmak için beslenme şekline dikkat etmek gerekiyor. Bazı besinler bu emilimi artırırken bazıları azaltabiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:38

Demir, beslenmemizdeki temel ağır metallerden biri. İnsan yaşamı için ise hayati bir öneme sahip. Oksijen ve elektronların vücut hücrelerine taşınmasında rol oynayan demir aynı zamanda karaciğerin ve bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasını sağlıyor. 

İnsan vücudundaki demirin %70'i kana kırmızı rengini veren bileşen olan hemoglobine, geri kalanı ise miyoglobin ve transferrin gibi diğer proteinlere bağlı.

Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez kaynağı sivrisinekler Dünya, Rusya'dan gelecek virüs tehdidi ile karşı karşıya! Bu kez... Haberi Görüntüle

DEMİR EMİLİMİ YİYECEKLERE BAĞLI

Ispanak, kırmızı et, ciğer ve brokoli gibi vücudumuzdaki demiri artırabilecek pek çok besin seçeneği var. İlginç bir şekilde, vücudumuzun emdiği demir miktarı kısmen ne kadar depoladığımıza bağlı. Yine de yukarıdaki öğünleri uygun besinlerle birleştirmezsek alacağımız demir ne yazık ki kayboluyor. Bunun nedeni, kalsiyum gibi bazı elementlerin demiri emilimini azaltması. Dolayısıyla demirin emilimi üzerinde, olumlu ve olumsuz etkisi olan başka yiyecekler var.

Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o belirtiye dikkat! Göz muayenesi o organdaki hastalığı tespit edebilir! Göz damarlarındaki o... Haberi Görüntüle

Çocuğunuz okula karşı ilgisiz mi? Nedeni zeka ile ilgili olabilir! Okuyunca sevineceksiniz Çocuğunuz okula karşı ilgisiz mi? Nedeni zeka ile ilgili olabilir!... Haberi Görüntüle

C VİTAMİNİ ARTIRIYOR, KAHVE AZALTIYOR

Demir emilimini artırmak için C vitamini yönünden zengin besinleri tercih etmek gerekiyor. Portakal suyu, kivi, çilek, brokoli, biber ve domatesi birlikte tüketebiliriz, böylece elde edilen emilim daha da artar. Öte yandan nane, papatya, kahve ve kakaonun içerdiği kalsiyum, çinko, magnezyum ve bakır gibi elementler demirin vücut tarafından emilimini engeller. 

Bu sağlık sorununa iyi gelen besinler ise kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler olarak sayılabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık ve susam, karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti, yumurta, pekmez ve üzüm, kuru baklagiller olarak sayılabilir. 

Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Kum torbasıyla ilgili şaşırtan sonuç! Yumruklamak meğerse... Haberi Görüntüle

Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve dilde... Diş hekimi elektronik sigara içenleri uyardı: Derhal vazgeçin! Ağız ve... Haberi Görüntüle

DEMİR EKSİKLİĞİ OLANLAR NE YEMEMELİ?

Demir eksikliği bulunan kişiler özellikle bol tahıllı ve kepekli gıdalardan fazla tüketmemeli. Çünkü bu tip gıdalar demir eksikliğini tetikleyebilir. Demir emilimini azaltarak demir eksikliğine neden olan yiyecekler şöyle sıralanabilir; kepekli tahıllar, yağlı tohumlar, kahve, siyah çay, soya, kalsiyum tuzları.

Diyet nedeniyle veya emilmemesi nedeniyle vücuttaki demir eksikliğinin belirtileri ise yorgunluk, baş dönmesi ve nefes darlığı. Demir eksikliği anemisi, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden, hızlı kalp atışı, kalp yetmezliği, kalp büyümesi, hamilelikle ilgili sorunlar, bağışıklık sisteminde zayıflama, bebek ve çocuklarda gelişim ve zeka geriliği ve huzursuz bacak sendromu gibi sonuçlar yol açabilir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading