Yandex Metrica

Hava kirliliği depresyon sebebi! İntihara yol açıyor

Hava kirliliği depresyon sebebi! İntihara yol açıyor

Hava kirliliği insan sağlığını direkt olarak olumsuz etkileyen bir unsur. Amerika'da yapılan bir araştırma, bu kirliliğin insanın ruh sağlığı üzerinde de yaralar açtığını ortaya koyuyor. Zira araştırmaya göre artan hava kirliliği, intihar oranlarında artışa yol açıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:24

Hava kirliliğinin akciğer ve kalp damar sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu biliniyor ancak bu durumun beyni ve davranışları da etkilediği ortaya çıktı. 

Amerika'da hava kirliliği ve intihar oranları arasındaki ilişki üzerine yapılan ilk büyük ölçekli araştırmaya göre, artan hava kirliliği intihar oranlarındaki artışla bağlantılı.

İki araştırmacı, intihar kurbanlarının beyinlerinden alınan ölüm sonrası doku örneklerinde, enfeksiyon ve iltihaplanmaya yanıt olarak bağışıklık hücreleri tarafından üretilen proteinlerin yüksek seviyelerinin bulunduğunu belirtti.

Araştırmacılar, Hastalık Kontrol Merkezlerinden alınan hava kalitesi verileriyle eşleşen intihar sayılarına ilişkin günlük verileri, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden günlük hava durumu verilerini kullanarak, bireysel kirleticilerin ülke çapındaki intihar oranları üzerindeki etkilerini tahmin etti. 

Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler ömrü adeta törpülüyor? Uzmanlar hayata on yıl eklemenin kesin yolunu açıkladı! Hangi yiyecekler... Haberi Görüntüle

RUH SAĞLIĞINI BOZUYOR

PM2.5 olarak adlandırılan ince parçacıklardaki metreküp başına bir mikrogram artışın, günlük intiharlarda %0.49'luk bir artışla ilişkili olduğu bulundu. Ayrıca, bu düzeydeki hava kirliliğinin intihar nedeniyle hastaneye yatışlarda %0,17'lik bir artışa sebep olduğu da belirtildi.

Sonuçlar, bir yıl boyunca her gün PM2.5'te metreküp başına bir mikrogram artışın o yıl 153.8 ek intihara yol açacağını ima ediyor. Araştırmacılar ayrıca, bu seviyedeki hava kirliliğinin tüm günlük ölümlerde %0,36'lık bir artışla ilişkili olduğunu ortaya koydu. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

55 YAŞ ÜZERİ İNTİHARA DAHA MEYİLLİ

Bir yerleşim bölgesinin bulunduğu coğrafya ise, hava kirliliğinin intihar oranları üzerindeki etkisinin şiddeti üzerinde pay sahibi. 
Etkiler ayrıca yaşla birlikte daha şiddetli hale geliyor, 55 yaşın üzerindeki insanlar hava kirliliği ile ilişkili daha yüksek intihar oranlarına maruz kalıyor.

Yüksek düzeyde hava kirliliği olan günlerin ayrıca daha fazla kişi tarafından bildirilen depresif semptomlarla sonuçlandığı da yine araştırmayla ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü, 2016 yılında ABD'de hava kirliliği nedeniyle, kardiyovasküler ve pulmoner hastalıklar sonucu 77.550 can kayıpları yaşandığını belirtiyor.

Araştırmacılara göre, intihar riski taşıyanları içeride tutmamak veya dışarıda yorucu faaliyetlerden uzaklaştırmak gerekiyor. Hava filtreleme ve arındırma sistemi, risk altındaki kişilerin çok olduğu ortamlarda depresif hastalar için de koruyucu olabilir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading