banner2

Ekran bağımlılığı eşittir otizm! Japonya'daki araştırmaya göre erkek çocuklarında risk daha fazla

Çocuklar keyifli vakit geçirsin veya oyalansın diye ellerine verilen telefon veya tabletler sağlıklarını tehdit ediyor. Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre küçük yaşlardan itibaren ekran süresi arttıkça otizm tanısı alma oranı artıyor. Uzmanlar bu konuda ebeveynlerin bir sınır koyması gerektiğini belirtiyor.

Sağlık 30.05.2023, 16:54 30.05.2023, 17:00
Abone ol
Ekran bağımlılığı eşittir otizm! Japonya'daki araştırmaya göre erkek çocuklarında risk daha fazla

Televizyon, telefon, bilgisayar veya tabletler artık hayatımızın direkt olarak içinde yer alıyor. Hatta artık neredeyse her çocuğun elinde bu teknolojik cihazları görmek mümkün. Keyifli vakit geçirmeyi sağlayan bu aletler aslında sağlığı büyük ölçüde tehdit ediyor. 

JAPONYA'DA EKRAN SÜRESİ-OTİZM İLİŞKİSİ İNCELENDİ

Bir çocuğun ekranlarla tanışma yaşı ne kadar düşükse sağlık riskleri de o derece artıyor. Öyle ki Japonya'da 84030 çocuk, 1 yaşındaki ekran süresiyle, 3 yaşında otizm tanısı alması yönünden incelendi. Çocuklar, 1 yaşında hiç ekrana bakmayanlarla kıyaslandı. 

EKRAN SÜRESİ ARTTIKÇA OTİZM TANISI ALMA ORANI ARTIYOR

1 saatten az ekran süresi olan çocuklardaki otizm tanısı alma oranı 1.38'di. 1-2 saat arası ekran süresi olan çocuklardaki otizm tanısı alma oranı 2.16'ydı. 2-4 saat arası ekran süresi olan çocuklardaki otizm tanısı alma oranı 3.48'di. Ve 4 saatten fazla ekran süresi olan çocuklardaki otizm tanısı alma oranı 3.02 olarak belirlendi. 

Araştırma sonucuna göre 1 yaşında daha uzun ekran süresi, 3 yaşında otizm spektrum bozukluğu ile anlamlı şekilde ilişkili bulundu. 

ERKEK ÇOCUKLARI İÇİN RİSK DAHA FAZLA

Öte yandan aynı araştırmada cinsiyet farklılığı da dikkat çekici. Zira erkeklerde otizm 3 kat fazla görüldü. İlginç şekilde kız çocukların ekran süresi ile otizm arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. 

Uzmanlara göre çocuklara ekran süresi konusunda sınırsız özgürlük vermemek gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam ve çocukluk için bu konuda sınır koymak ve çocuklarla anlaşmak yararlı olabilir. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!