Yandex Metrica

Dikkat eksikliği olanlarda ölüm riski artıyor! Peki neden?

Kaza, aşırı dozda ilaç kullanımı ve intihar gibi olaylar herkes için tehlike arz ediyor. Ancak Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olanlarda bu konularda risk daha fazla. Yapılan araştırmalara göre bu tarz davranış bozuklukları olanlarda ölüm olasılığı yükseliyor. 

Sağlık

22.03.2024, 08:55

Dikkat etmede zorluk yaşama ve aşırı hareketli olma gibi dürtüsel davranışlara neden olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili yeni bir çalışma yapıldı. Çalışma, ilaç almayan DEHB olan bireylerin, özellikle kazalar, aşırı dozda ilaç kullanımı ve intihar gibi doğal olmayan nedenlerden dolayı erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar İyileşememenizin sebebi evcil hayvanınız olabilir! Bakterileri bakın ne yapıyorlar Haberi Görüntüle

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

150 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Çalışma, durumun ölüm oranı üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla 2007 ile 2018 yılları arasında DEHB tanısı konulan, yaşları 6 ile 64 arasında değişen yaklaşık 150 bin kişiyi takip etti. Araştırmacılar tanı konulduktan sonraki iki yıl içinde ölümleri izledi ve DEHB ilacıyla tedavi edilenleri tedavi görmeyenlerle karşılaştırdı.

Araştırma açık bir fark ortaya çıkardı: tedavi edilmeyen DEHB'li 10 bin kişi başına 48 ölüm görülürken, ilaç kullananlar arasında 10 bin kişi başına 39 ölüm yaşandı. Bu, tedavi görenlerin ölüm riskinde yüzde 19'luk bir azalmayı temsil ediyor. 

O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya göre korunmada en etkili yöntem... O kanser türünde vaka sayısı yazın artıyor! Dermatoonkolog Kristina Karvatskaya'ya... Haberi Görüntüle

25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir? Sıtma öldürür mü? Sıtma vakaları en çok hangi ülkede görülüyor? 25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir?... Haberi Görüntüle

DEHB TEDAVİ EDİLMEZSE RİSKLİ DAVRANIŞLARA SEBEP OLUR

Araştırma ayrıca tedavi edilmeyen DEHB'nin riskli davranışlarda bulunma olasılığını nasıl artırdığını, bunun da ölümcül kazalara, sigara içmeye ve uyuşturucu bağımlılığına yol açtığını vurguluyor. DEHB ayrıca intihar riskini artırabilen depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklarla da ilişkili.

Dünya çapında yetişkinlerin yaklaşık yüzde 4'ünü ve çocukların yüzde 11'ini etkileyen DEHB, dikkatsizlik, dürtüsellik ve hiperaktivite dahil olmak üzere çeşitli semptomlar sunuyor. Bozukluğun eğitim, aile yaşamı ve mesleki başarı üzerindeki yaygın etkileri, erken tanı ve tedavinin önemini vurguluyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading