Yandex Metrica

Sitede Ara

Deniz ürünlerinde ürik asit riski var! Kimler tehdit altında?

Deniz ürünlerinde ürik asit riski var! Kimler tehdit altında?

Ürik asit, ifadesini duymayan yoktur. Kandaki atık bir ürün olan bu madde, vücut pürin adı verilen kimyasalları parçaladığında oluşuyor. Pürin içeriği yüksek yiyecek ve içecekler, ürik asit seviyesini yükseltmede pay sahibi. Özellikle deniz ürünleri ve kırmızı et başı çekiyor.

Sağlık

03.04.2024, 15:21

Beslenme esnasında yiyecek ve içeceklerden alınan pürin bir tür kimyasal bileşik. İnsan vücudunun temel yapı taşlarından biri olan pürinin kan seviyesindeki artış ise tehlike demek. 

Çoğu ürik asit kanda çözünüp böbreklerden geçip ve vücudu idrarla terk etse de tüketilen gıda maddeleri sayesinde bazı insanlarda zamanla yükselmeye başlar. 

Solak kadınlar mutlaka okusun! Beyinlerinde o bölüm eksik olmasına rağmen... Solak kadınlar mutlaka okusun! Beyinlerinde o bölüm eksik olmasına rağmen... Haberi Görüntüle

HANGİ DENİZ ÜRÜNLERİ RİSKLİ?

Somon, karides, ıstakoz ve sardalya gibi deniz ürünleri, kırmızı et, karaciğer gibi sakatatlar, yüksek fruktozlu mısır şurubu, alkollü yiyecek ve içecekler riski hayli artırıyor. 

Vücutta çok fazla ürik asit olması durumunda, hiperürisemi adı verilen bir durum ortaya çıkıyor. Hiperürisemi ürik asit kristallerinin oluşmasına neden olabiliyor. Bu kristaller eklemlere yerleşip gut hastalığına yol açabiliyor. Ayrıca böbreklere yerleşerek böbrek taşı oluşturabilme ihtimalleri bile var.

Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Holiganlar hakkında çılgın mesaj: Yeşil sahaya inenin cinsel sorunu var Haberi Görüntüle

ÜRİK ASİT YÜKSELMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Kan düzeyinde ürik asit yükseldiğinde genellikle grip ve nezle benzeri belirtiler görülür ancak eklem ağrıları, azalan idrara çıkma isteği, nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, hâlsizlik ve yorgunluk, bilinç bulanıklığı, karın bölgesinde yanma hissi, böbrek taşı, böbrek yetmezliği ve ürik asit kristalleri de ortaya çıkabiliyor. 

Tedavi edilmemesi halinde ise kalıcı kemik, eklem ve doku hasarına, böbrek hastalığına ve kalp hastalığına yol açabiliyor. Yapılan bazı araştırmalar yüksek ürik asit seviyeleri ile tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve yağlı karaciğer hastalığı arasında da bir bağlantı olduğunu gösteriyor. 

Ürik asit seviyesini belirlemek için kan vermek yeterli. Teşhis gut hastalığı ise iltihabı, ağrıyı ve şişliği azaltmak için ilaç kullanılabilir. Bol miktarda sıvı almak da çok önemli.

Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp diye kesiyor! Altıncı aydan itibaren kullanılıyor Hem annelere hem bebeklere faydalı bir çay! Gaz sancısını şıp... Haberi Görüntüle

DÜŞÜK DE OLABİLİYOR

Öte yandan pürin parçalanması ile ortaya çıkan ürik asitin, kan düzeyinde düşük seviyede olması hipoürisemi olarak da tanımlanıyor. Wilson hastalığı gibi pek çok farklı karaciğer hastalığı başta olmak üzere, böbrek iltihapları, fanconi sendromu, parkinson, diyabet, farklı kanser türleri, multiple skleroz, endokrinolojik bazı hastalıklar ve genetik sebepler, ürik asit seviyesinin düşmesine yol açabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading