Yandex Metrica

Bu haberi okuyanlar evlenmek için acele etsin! Evli olmak o hastalıktan koruyor

Bu haberi okuyanlar evlenmek için acele etsin! Evli olmak o hastalıktan koruyor

Demans, bilişsel işlevin bozulmasına yol açar, yani düşünceyi işleme becerisini yok eder. Ancak yapılan araştırmalara göre evli olmak, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bu hastalıktan koruyabiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:15

Demans, çoğu 70 yaş ve üstü olmak üzere dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen ilerleyici bir nörolojik hastalık.
Bu nedenle, bilişsel işlev bozulur, düşünceyi işleme becerisi yok olur.

Demansın ortaya çıkması, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili. Yani yapılacak bazı günlük rutinlerle demans riskini azaltmak ya da artırmak mümkün. 

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor Haberi Görüntüle

MEDENİ DURUM DEMANS RİSKİNİ AZATIYOR

Kasım 2022'nin başlarında yapılan bir çalışma ise, medeni durumun bir kişinin yaşamının ilerleyen dönemlerinde bunama geliştirip geliştirmemesi konusunda belirleyici bir faktör olabileceğini öne sürüyor. 

Araştırmacılar, klinik olarak bunama veya hafif bilişsel bozukluk teşhisi konan bireyleri içeren temsili bir popülasyon örnekleminden elde edilen verilere baktı. 

Kişiler 44-68 yaşları arasındaki medeni durumlarına göre bekar, sürekli boşanmış, aralıklı boşanmış, dul, sürekli evli ve aralıklı evli olmak üzere altı kategoriye ayrıldi.

Bir kişi 44 yaşından önce boşanmışsa ve bir daha hiç evlenmemişse "sürekli boşanmış", 44 yaşından önce evlenip hiç boşanmamış olanlar da aynı şekilde "sürekli boşanmamış" sayıldi. Bu 24 yıl içinde herhangi bir zamanda medeni durumu değişenler "aralıklı" kategorisine giriyor. Boşandılarsa "aralıklı boşanmış",boşanmış veya bekar olup evlenmişler ise “aralıklı evliler” kategorisinde yer alıyor. 

Analizler daha sonra eğitim, çocuk sayısı, sigara içme, hipertansiyon, obezite, fiziksel hareketsizlik, diyabet, zihinsel sıkıntı ve orta yaşta yakın arkadaşı olmamasını hesaba katacak şekilde ayarlandı. 

Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne sıklıkla temizlemeliyiz? Havlular kaç günde bir yıkanmalı? Çöp kutuları yıkanır mı? Zeminleri her gün silmek mi gerekiyor? Temizlik ile ilgili tüm bildiklerinizi unutun! Evin hangi kısmını ne... Haberi Görüntüle

SÜREKLİ EVLİ OLANLARDA VAKALAR ÇOK DÜŞÜK

Toplamda, katılımcıların %11,6'sına demans ve %35,3'üne hafif bilişsel bozukluk tanısı kondu. Sürekli evli olanlar arasında demans teşhisi vakaları en düşük, %11,2'ydi.

Araştırmacılar, 40-70 yaşları arasında evli kalmanın yaşlılıkta daha düşük bunama riski ile ilişkili olduğu ve boşanmış bireylerin bunama vakalarının önemli bir yüzdesini oluşturduğu sonucuna vardı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, şu anda dünya çapında 55 milyondan fazla insan bunama ile yaşıyor ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka var. Kurum bunamanın, beyni etkileyen çeşitli hastalık ve yaralanmaların sonucu olabileceğini, Alzheimer hastalığınin, bunamanın en yaygın şekli olduğunu ve vakaların %60-70'inden sorumlu olabildiğini belirtiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading