Yandex Metrica

Bu çocuklar depresyona girmiyor! Annelerinin etkisi büyük

Bu çocuklar depresyona girmiyor! Annelerinin etkisi büyük

Sevginin, sağlık üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle anne sevgisi, çocukların hem fiziki hem de ruhsal gelişiminde büyük rol oynuyor. Yapılan araştırmalar annelerin yavrularına gösterdiği sevginin, çocukları depresyondan koruduğunu ortaya koyuyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Çocukların ebeveynlerinden, ama özellikle annelerinden gördükleri sevgi, beyin gelişimi kadar ruhsal ve zihinsel huzurları için de çok önemli bir faktör. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ANNE SEVGİSİ ÇOCUĞUN BEYNİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Bilim insanları da, ebeveynin çocuğuna olan sevgisinin çocuğun gelişimini nasıl etkilediğini inceledi. 3-6 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan araştırma, sevgi ve ilginin çocukların sadece kalplerini ve fikirlerini değil, beyinlerini de değiştirdiğini gösterdi.

Araştırmaya çocuklarıyla birlikte katılan ebeveynler sadece bir anketi cevaplamakla kalmadı aynı zamanda bir çalıştaya da dahil edildiler. Orada ebeveynler, bilim adamlarının daha önce tasarlayıp günlük hayatın stresine ve çocuk-ebeveyn ilişkisine uyarladığı yapay bir stresli durumla başa çıkmak için çocuklara yardım etmeye çalıştı.

Birkaç yıl sonra bilim adamları, manyetik rezonans görüntüleme yardımıyla çalışmaya katılan küçük çocukların beyinlerindeki hipokampusun büyüklüğünü ölçtü. Bu bölümün büyüklüğünü etkileyen bir dizi faktörü göz önünde bulundurarak, özellikle sevgi dolu ve koruyucu ebeveynleri olan çocukların önemli ölçüde daha büyük olduğu görüldü.

'Denizden babam çıksa yerim' diyenler bu haber sizin için! Hangisi daha faydalı: Balık mı yoksa midye mi? Deniz ürünleri zararlı olabilir mi? 'Denizden babam çıksa yerim' diyenler bu haber sizin için! Hangisi... Haberi Görüntüle

HİPOKAMPUS BÜYÜDÜKÇE DEPRESYON RİSKİ AZALIYOR

Hipokampus daha küçük olduğunda, depresyon, travma sonrası stres ve hatta Alzheimer gibi çeşitli psikolojik, ruhsal ve zihinsel sorunların olasılığı artış gösteriyor. Ayrıca bir kişinin depresyonu ve küçük bir hipokampusu varsa, bu onun antidepresanlara tepkisinin depresyonu olan ancak hipokampusu daha büyük olanlara göre daha az olacağı anlamına geliyor. Büyük hipokampus, hem stresi ve sorunları yönetmede hem de anılar yaratmada ve saklamada yardımcı oluyor. 

Öte yandan çocuk istismarı, şefkat eksikliği, ihmal, hatta sigara içmenin, hipokampüsün gelişmesine ve küçülmesine yardımcı olmayan faktörler olduğu ortaya çıktı. Erken depresyon belirtileri gösteren çocuklarda annenin veya ebeveynin rolünün hipokampusun boyutu üzerinde hiçbir etkisi yok. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading