Yandex Metrica

Bel-kalça oranınızı biliyor musunuz? Sağlığı direkt etkileyen bel-kalça oranı nasıl hesaplanır?

Bel-kalça oranınızı biliyor musunuz? Sağlığı direkt etkileyen bel-kalça oranı nasıl hesaplanır?

Sağlıklı bir ömrün göstergesi nedir? Kanadalı bilim adamları tarafından yapılan araştırma, bel-kalça oranının, güvenilir bir sağlık ve uzun ömür göstergesi olarak kabul edildiğini söylüyor. Peki bel- kalça oranı hesaplaması nasıl yapılır?

Sağlık

23.01.2024, 20:06

Vücut Kitle İndeksi, kişinin ideal kiloda olup olmadığını gösteren en önemli verilerden biri. Kilonun, boyun karesine bölünmesiyle hesaplanan indeks, 18.5 ila 24.9 arasında olduğunda kişinin ağırlığı normal kabul ediliyor. 

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ YAĞ DAĞILIMINI GÖSTERMİYOR

Kanadalı bilim adamları ise sağlıklı bir hayat ile ilgili farklı kıstaslar ortaya koydu. Uzmanlar, Vücut Kitle İndeksi'nden daha güvenilir olduğunu iddia ettikleri bel-kalça oranının, sağlık ve uzun ömür göstergesi olarak kabul edildiğini belirledi. Çünkü Vücut Kitle İndeksi, yağ dağılımını hesaba katmıyor. Bu nedenle de hastalık veya ölüm riskini doğru bir şekilde tahmin etmiyor. 

Az bir zaman kaldı! Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Türkiye aşı üretim üssü olacak! Az bir zaman kaldı! Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Türkiye aşı... Haberi Görüntüle

BEL-KALÇA ORANI ARTTIKÇA ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR

Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Regl ağrılarının sebebi belli oldu! O yiyecek her şeyin sorumlusu Haberi Görüntüle

Araştırmacılar genetik olarak belirlenmiş obezite ölçümlerini 25.297 Kafkasyalı erkek ve kadına ilişkin verilere uyguladılar. Bu karşılaştırma bel-kalça oranı ile tüm nedenlere bağlı ölüm arasındaki ilişkinin doğrusal olarak arttığını gösterdi. En düşük bel-kalça oranına sahip olanlar için erken ölüm riskinin daha düşük olduğu, oran arttıkça bunun da artış gösterdiği sonucuna ulaşıldı.

Uzmanlar, bel-kalça oranının, sağlıklı kiloyu hesaplamanın basit bir yolu olarak, vücut kitle indeksinin yerini alması gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu.

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

BEL-KALÇA ORANI NASIL HESAPLANIR? 

Bel-kalça oranını hesaplamak için ise beli göbek hizasından ölçmek ve ardından mezurayı kalçanın en geniş noktasından geçirmek gerekiyor. İlk sayıyı ikinciye bölünce de istenen veri elde ediliyor. Örneğin bel çevresi 60 cm ve kalça 80 cm ise o zaman bel-kalça oranı 60/80= 0.75 oluyor. Erkeklerde bu oranın 0.95'i, kadınlarda ise 0.80'i geçmemesi uzmanlarca öneriliyor.

Bel çevresinin genişlemesi veya bel/kalça oranının artması kişilerde kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve şeker hastalığına yol açıyor. Bu kişilerde Alzheimer hastalığının, bazı kanserlerin ve cinsel güç azalması ile ilgili sorunların daha yüksek oranda görülebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar sadece tartıya çıkıp kilonuzu öğrenmekle yetinmemenizde fayda olduğunu, en az üç ayda bir bel çevrenizi, hatta bel/kalça oranınızı da takip etmeniz gerektiğini söylüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading